Erről írtunk 2021-ben a Budaörsi Naplóban… (2. rész)

0
458

Ez a rövid áttekintés a 2021-ben megjelent cikkeinkről erősen szubjektív és véletlenszerű, de az év vége mindig jó alkalom egy kis visszatekintésre, összefoglalóra. A Budaörsi Napló ebben az évben a 30. évfolyamában jár, és ez idő alatt a szerkesztési szempontok között egy biztosan nem változott: szinte kizárólag a budaörsi eseményekkel foglalkozunk, illetve ha országos témáról írunk, akkor arról helyi (szak)embereket kérdezünk. Ez idén is így volt.

Július

Ezt nyújt(hat)ja egy idősek otthona – Ki választ?

Marosi Károly: „Kész vagyok, és boldog!” –  „Nyomdameleg” könyvajánló

„Hangok! Itt vagyok!” címmel jelent meg Marosi Károly legújabb könyve. Egyelőre a szerzőnél érhető el és a budaörsi városi könyvtárban.

Átalakítás a szakrendelőben; a Kossuth utca 5. ügye is nyugvópontra juthat

Átépítés kezdődik a Budaörsi Egészségügyi Központ épületében. Az egynapos sebészet nyárra leáll, a járóbeteg-ellátásban ugyanakkor egyetlen szakrendelés sem szünetel a munkálatok következtében. A kényelmetlenségek miatt az intézmény vezetése a páciensek és a környéken lakók türelmét kéri. A fejlesztésekhez a TritonLife Csoport biztosít stabil hátteret az üzemeltető számára.

Olvassunk és főzzünk! A Budaörsi Olvasókör jótékonysági tevékenységet is végez

Ne csak karácsonykor segíts…!

A Budaörsi Olvasókör programjairól rendszeresen olvashatnak lapunkban. Ezúttal azonban, sorozatunk keretében a jótékonysági tevékenységüket mutatjuk be. Akinek szimpatikus, ahogy nemcsak készpénzzel, hanem egyebek között főtt étellel támogatják a rászorulókat, toth.zoltan@jegyzo.hu e-mail címen jelezheti csatlakozási szándékát.

Budaörsi kertbarátok világnapja – másodszor

Tavaly júliusban jelentette be Nagy Sándor Lászlóné Nyíri Ágnes, a Kertészek és Kertbarátok Dr. Luntz Ottokár Körének tagja, hogy kertészek világnapja hiányában javasolja, hogy évente július utolsó szerdáján ünnepeljük a budaörsi kertészeket, s ebből az alkalomból ő vendégül látta a kertszerető budaörsieket, valamint felajánlotta közösségi kertként veteményesének háromnegyedét olyan családoknak, akiknek saját kertje nincsen.

Augusztus

Néhány érv a magániskolák mellett

Mivel az állami intézmények többnyire zsúfoltak, gyakran harminc fölötti osztálylétszámokkal, érdemes körülnézni az alternatív, illetve magániskolák között is.

Szeptember

Reméljük, hogy Budaörs Fesztivál lesz jövőre is! Az idei befejeződött…

Szombaton a Budaörs Fesztivál záró utcai programjai ezúttal nem a fő út lezárt szakaszán, hanem a Templom téren zajlottak, elsősorban költségtakarékossági okok miatt. Ha a város vezetése és a szervezők hallgattak volna azokra, akik szerint a pandémia miatt inkább ezt is el kellett volna halasztani, mint a tavalyit, akkor egy-egy eseményen száz-kétszáz, a négy nap alatt, hat helyszínen a 33 programon összesen több ezer embert fosztottak volna meg az élményektől.

Összeültek a gyermekvédelmi szakemberek

Tegnap délután személyes találkozót tartottak a budaörsi Nyugdíjas Házban Budakeszi és Budaörs gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberei, hogy közvetlen kommunikációval segítsék egymás munkáját. Az összejövetelen a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány is képviseltette magát.

Budaörs is URBACT-város lett

Többek között Milánóval, Szófiával, Rijekával, Pozsonnyal közösen Budaörs is bekerült az URBACT elnevezésű nemzetközi városfejlesztési projektbe. A programindító találkozót szeptemberben, ezen a héten rendezik Milánóban, ahol Budaörs is képviselteti magát.

Október

Lezárult az előválasztás. Hogyan tovább?

Október 17-én az eredmények közzé tételével lezárult az előválasztás. A második fordulót a szavazatok összeszámolása szerint Márki-Zay Péter nyerte meg.

  1. Márki-Zay Péter: 372 313 szavazat (56,69%)
  2. Dobrev Klára: 284 430 szavazat (43,31%)

Részletes megyei és budapesti eredményeket ITT találhatnak.

Pest megyében Dobrev Klára 36 579, míg Márki-Zay Péter 51 044 szavazatot kapott.

 

November

Dr. Ritter Gergely a COVID-járvány jelenlegi szakaszáról

A közös képviselő szemszögéből 1. rész

Felújítás és korszerűsítés a közös költségből

Hat részesre tervezett új sorozatunkban elsősorban a társasházban élőkkel szeretnénk megismertetni a közös képviselő munkáját. Ha ugyanis megfelelő szakembert (aki már nem kell, hogy ott is lakjon) bíznak meg a feladattal, sok-sok későbbi kellemetlenségtől kímélhetik meg saját magukat. Szerzőnk, Kisberk Balázs, akihez több budaörsi lakótelepi társasház tartozik.

Hogyan találj társat 40plusz, 50plusz, 60plusz évesen? 1. rész

Most induló, a tervek szerint 14 részes cikksorozatunkban a társkeresésről lesz szó, már negyven-, ötven-, hatvanéves kor felett, vagy akár még idősebben. Illetve nekik szeretnénk szakemberek tanácsaival segíteni abban, hogy e folyamat során ne sérüljenek, hanem sok örömet kapjanak. A későbbiekben sok-sok egyéni történetet is bemutatunk, akik vállalják, azok esetében névvel, akik nem, azok esetében megváltoztatjuk a nevüket, ami azonban semmit nem von le az általuk elmeséltek tanulságaiból. Ehhez a részhez még lehet jelentkezni interjúalanynak.

A természetből 35-45 köbméter hulladék került zsákokba tegnap a Nagyon Nagy Budaörsi Szemétszedésen

December

Évzáró interjú Wittinghoff Tamás polgármesterrel

„Az idei négymilliárdos elvonást csak azért vészeltük át, mert előrelátóan gazdálkodtunk az előző években.”

Az Orbán kormány olyan mértékben folytat önkormányzat ellenes politikát, hogy polgármesterként nem is tehetnék mást, mint hogy a változásnak szurkoljak, s tegyek is érte” – mondja Wittinghoff Tamás polgármester a vele készült évzáró interjúban. Teljes áttekintés helyett azonban csupán néhány, fontos kérdést emeltünk ki.

Évzáró/nyitó beszélgetés a Budaörsi Latinovits Színház igazgatójával

Berzsenyi Bellaagh Ádám: “Évről-évre egyre gazdagabb a repertoárunk”

Már megvalósult és tervezett előadásokról, a társulatról és reményekről beszélgettünk Berzsenyi Bellaagh Ádámmal, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatójával. Aki újévi fogadalom helyett azt mondta kérdésünkre: még keményebben fogok küzdeni azért a következő évben, hogy hamarosan egy profin működő színház legyen a mienk.

Egy kiemelkedően sikeres év végén átadták a BSC Év Legjobbja és a Regényi János Díjat

2021. december 8-án ünnepélyes keretek között került sor a díjak átadására. Idén is, mint ahogy a korábbi években is azok a sportolók kaphatták a díjat, akik az elmúlt, igencsak nehezítésekkel tűzdelt két esztendőben kimagasló eredményt tudtak elérni, vagy önmagukhoz képest meglehetősen nagy fejlődésen mentek keresztül. A díjazottak ezúttal is a szakosztályvezetők javaslatára lettek kiválasztva. Minden szakosztálynál egy felnőtt és egy utánpótlás sportoló volt, aki elnyerhette a díjat. A névre szóló plaketteket, valamint a díj mellé járó sportszer utalványokat Regényi Katalin (Regényi János lánya), és Somlyó Gergely a Budaörsi Sport Club elnöke adták át.

A közelgő Illyés napokról is beszélgettünk Bene Tündével, a gimnázium igazgatójával

Az idei tanévtől Bene Tünde az Illyés gimnázium új igazgatója, miután Árendás Péter nyugdíjba vonult, aki 17 évig töltötte be ezt a posztot. Az intézményvezető asszonnyal készült interjúból kiderül, hogy a közösségről alkotott elképzelései teljes mértékben egybehangzanak a korábbi igazgatóéval.

Az első hat hónap ITT olvasható.

A havonta nyomtatott formában megjelenő magazinokba virtuálisan ITT lehet belelapozni.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here