Budaörsi kertbarátok világnapja – másodszor

0
496

Tavaly júliusban jelentette be Nagy Sándor Lászlóné Nyíri Ágnes, a Kertészek és Kertbarátok Dr. Luntz Ottokár Körének tagja, hogy kertészek világnapja hiányában javasolja, hogy évente július utolsó szerdáján ünnepeljük a budaörsi kertészeket, s ebből az alkalomból ő vendégül látta a kertszerető budaörsieket, valamint felajánlotta közösségi kertként veteményesének háromnegyedét olyan családoknak, akiknek saját kertje nincsen. Az ágyások jó kezekbe kerültek, új gondozóik nem maradtak szégyenben, a zöldségeken már látszik a gazdag termés ígérete. Kivéve a babot, a babbal mindig történik valami, amiért újra kell vetni.

Idén második alkalommal ünnepelték meg a budaörsi kertbarátok, kertvarázslók és egyéb kertszerető emberek Nagyné Nyíri Ágnes kertjében a (budaörsi) kertbarátok világnapját. A kezdeményezés a házigazda nevéhez fűződik, aki hiába kereste a világhálón a kertészek világnapját, magának kellett azt kitalálni. A tavalyi, első találkozó legfontosabb eseménye az a javaslat, illetve bejelentés volt, hogy a kerttel rendelkező, de azt már teljes mértékben megművelni nem tudó kerttulajdonosok közösségi kerthasználat jelleggel felajánlják lakótelepen élő családoknak növénytermesztésre. Nagyné Nyíri Ágnes akkor be is jelentette, hogy veteményese háromnegyed részének gondozására lelkes jelentkezőket vár. Három házaspár élt a lehetőséggel s munkájuk eredménye megtekinthető volt az idei világnapon.

Az eseményen természetesen Ági néni kertjét és állatait is megnézhették az érdeklődők, az ünnepnap csúcspontja pedig a vendégváró kakaspörkölt és túrós csusza volt. Az ünnepség jelentőségét erősítette, hogy a Magyar Rádió Bozsik gazdája is ellátogatott a helyszínre riportot készíteni.

A kert bejárása során sok hasznos ismeretet gyűjthettek be a jelen lévők a vízgazdálkodásról (esővíz gyűjtés és a háztartásban használt enyhén szennyezett vízmennyiség visszaforgatása), a talajban lévő nedvesség megtartásáról (mulcsolás, kapálás), és az egyes zöldségnövények gondozásáról, meg a szomszédtól begyűjthető, komposztálható szerves hulladék begyűjtésének módjáról is (lavór a közös kerítés mellett). Mindenféleképpen elmondható, hogy az eddig kétszer megrendezett új világnap ünneplése igen hasznosan telt.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here