Ezt nyújt(hat)ja egy idősek otthona – Ki választ? 1. rész

0
630

Ernő 72 éves, még semmilyen ápolásra nem szorul, sőt, sportol, de mivel egyedül élt, rábeszélték, hogy adja el a lakását és költözzön be egy olyan otthonba, ahol egy apartmant kap. Irénke néni 74 éves, és ágyhoz kötött beteg. A fiai azt szeretnék, ha beköltözne egy távoli, vidéki otthonba, de őt csak az „vigasztalja”, hogy igen hosszú a várakozási lista. Pedig a teljes körű biztonsághoz és komforthoz a legkézenfekvőbb megoldás sokszor az idősek otthona, de persze nem mindegy, hogy melyiket választjuk és ott milyenek a körülmények, a szolgáltatások. A döntéshez ad segítséget összeállításunk.

Napjainkban egyre több embert érint, hol és hogyan élje tovább azokat az éveit, amikor már nehézséget okoz számára a mindennapi házimunka, vagy egészségi állapota miatt szakszerű ápolást, gondozást igényel. Az utódok, a rokonok azonban, még ha szeretnének is méltó időskort biztosítani nekik, életformájuk vagy a távolság miatt általában nem tudják megoldani külső segítség nélkül a helyzetet, különösen akkor nem, ha a nagyszülő, dédszülő, nagybácsi, nagynéni állandó felügyeletet igényel. Az otthonukhoz ragaszkodók számára elérhető ugyan a szociális ellátórendszer által biztosított szakápolói szolgálat (Budaörsön ezt az önkormányzat megbízásából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végzi), de térítésmentesen vagy egy jelképes összegért maximum napi fél órát biztosítanak. Marad tehát a fizetett magánápoló (óránként 2000-tól 5000 forintig), aki vagy beválik, vagy nem. A teljes körű biztonsághoz és komforthoz a legkézenfekvőbb megoldás azonban az idősek otthona, nem utolsó sorban azért, mert az ember társas lény, és egy egyedülállónak vagy akár egy házaspárnak a kortársak közelsége is fontos lehet.

Persze csak akkor ajánljuk, ha az otthonba költözés az idős ember saját döntése. (Feltételezve, hogy nem küzd időskori demenciával és hogy egyedül élve, akár segítség mellett, nem fenyegeti a lakásában veszély.)

A megfelelő intézmény kiválasztásakor sok szempontot kell figyelembe venni. Az anyagi helyzet – sajnos – meghatározó, hiszen vannak otthonok, ahova már a belépési díj egy kisebb lakás ára és ahhoz jön még a havonta fizetendő díj az ellátásért. És bizony minél olcsóbb egy intézmény, annál kevésbé komfortos, de még ezekbe is több hónapos, akár éves a sorban állás a bekerülésre várakozók listáján.

Nehéz döntés, hogy kihez legyen a közel az idős ember? A saját „régi” életéhez, még élő barátaihoz, esetleg szerettei sírjához, vagy a családtagokhoz, akik várhatóan majd látogatják?

És milyen szolgáltatásokat várjunk el? Mivel a nagyszülő, szülő állapota valószínűleg az évekkel változni fog, melyik a fontosabb, a mozgási, kulturálódási lehetőségek elérhetősége, vagy az állandó ápolói, orvosi felügyelet?

 

Ernő 72 éves, még semmilyen ápolásra nem szorul, sőt, sportol, de mivel egyedül élt, az unokaöccsei pár hónapja rábeszélték, hogy adja el a lakását és költözzön be egy olyan otthonba, ahol egy apartmant kap, továbbá főznek, takarítanak, mosnak rá. A hetekben a nagy kánikulában azonban előfordult, hogy az intézmény vezetője nem engedte el a szokásos teniszezésre, mondván, hogy mivel náluk lakik, ők tartoznak érte felelősséggel, ha ebben a melegben a pályán rosszul lesz. Ernő kénytelen volt belenyugodni.

Marcsi 83 éves. Már lassan tíz éve adta el a lakását és költözött egy otthonba. Még az elején vett magát egy főzőlapot és mosógépet, utóbbit azért, hogy a ruháit ne keverjék másokéval, és a pandémia előtt minden nap sétált a városban, meglátogatta az ismerőseit, ugyanúgy, mint korábban. A járvány miatti korlátozások alatt azonban nagyon megbánta, hogy feladta az önállóságát, mert voltak hetek, amikor még az otthon lakói sem találkozhattak egymással, ahogy Marcsi fogalmazott, be voltak zárva a szobáikba.

Irénke néni 74 éves, és ágyhoz kötött beteg. A családtagjai messze laknak, így naponta járnak hozzá fizetett segítők. A fiai azt szeretnék, ha beköltözne egy távoli, vidéki otthonba, de csak négyszemélyes és kétszemélyes szoba között választhat, holott soha nem élt még együtt a férjén kívül senkivel, és nem is vágyik rá. Az idős asszony, akinek csekély a jövedelme így az önkormányzat támogatása mellett is a gyerekeire szorul, csak az „vigasztalja”, hogy igen hosszú a várakozási lista, ezért hátha még sokáig nem kerül rá sor.

Magdi néni 82 éves, Down-szindrómás, gyámság alatti lánya 49. A férje és felnőtt fia elhunytak, unokái távol élnek, így ketten maradtak. Hétköznaponként egy-egy órát jár hozzájuk egy szociális munkás, de mivel az idős hölgy még képes ellátni mindkettőjüket, most még csak fontolgatja az otthonba költözést. A fő akadály egyelőre, hogy ami elég közel van és szimpatikus lenne, oda a szabályok miatt közösen nem mehetnek. S bár Magdi néni kifejezetten örülne a társaságnak, hiszen egész életében és még jelenleg is széles a baráti köre, arról szó sem lehet, hogy a lányát másra bízza.

Gréti néni 85 éves és egy éve combnyaktörése volt, amivel kórházba került. Korábban a lakását átadta az unokájának és összeköltözött a fiával és a menyével. Ám a baleset után már nem vitték haza, hanem előbb egy rehabilitációs osztályra került, majd olyan idősek otthonába, ahol ketten vannak egy szobában. Az idős nő azóta nem akarja azt sem, hogy a fián kívül, aki beviszi neki a kért dolgokat, bárki látogassa, és nem igazán képes elfogadni, hogy az ápolását a családja másként nem tudja megoldani.

Anna néni 84 éves, és bár még megismeri a lányát, amikor az meglátogatja az otthonban, a saját régen elhunyt szüleiről és férjéről érdeklődik, hogy ők mikor jönnek el hozzá. „Most itt lakom, de hamarosan megyek haza” – mondja mindig. A gondozókat is a családtagjainak véli. Korábban házvezetőnő volt, így most sem tétlenkedik, segít a személyzetnek, amiben csak lehet. A lánya legnagyobb bánata, hogy a pandémia miatt nagyon szigorú volt a látogatási tilalom és most is alkalmanként maximum fél órát engedélyeznek nekik. De miután demens édesanyja állapota rohamosan romlott, mindenkinek ez a legjobb megoldás – vigasztalja magát.

 

Az alábbi kérdéseket tettük fel néhány helyi és Budaörshöz közeli idősek otthonának, cikkünk folytatásában az intézményvezetők válaszait is közöljük.

Jelenleg van-e szabad kapacitásuk új lakó fogadására, és ha igen, mennyi, illetve ha nincs, átlagosan mennyi lehet a várakozási idő?

Mi az a szolgáltatás, amelyben különböznek a többi idősek otthonától? Például a lakó viheti magával kisállatát?

Van-e önöknél lehetőség arra, hogy egymástól függő rokonok együtt kerüljenek be intézményükbe? Házaspárokon kívül például idős asszony a fogyatékkal élő felnőtt gyermekével.

Van-e intézményük esetében bekerülési díj, ha igen, mennyi, illetve mekkora összeg a havidíj?

Ha önkormányzati fenntartású, csak a helyiek számára nyitott (település, illetve kerület) vagy másoknak is?

Ha van magas bekerülési díj, abból adnak-e vissza időarányosan, ha valaki nem tudja az otthont megszokni vagy hamar elhalálozik?

 A kijárási korlátokkal kapcsolatban mi az álláspontjuk, kinek a felelőssége, ha az intézményen kívül éri valami a lakókat?

A kapott válaszokat ITT olvashatják.

 

A megkérdezett intézmények listája:

Budaörsi és környékbeli idősek otthonai

 

Élet-Hossz” Idősek Otthona Budaörs 

 Cím: 2040 Budaörs, Kőfejtő u. 30-32.

Honlap: www.idosekotthona-nyugdijashaz.hu

 

Budaörsi Idősek Otthona / Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Idősek Otthona

Cím: 2040 Budaörs, Zombori utca 68-70.

Honlap: www.metegyhaz.hu

 

Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthona

Cím: 1112 Budapest, Kamaraerdei út 16.

Honlap: www.kamerdo.hu

 

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Rupphegyi út

Cím: Budapest, Rupphegyi út 7.

Honlap: www.kamerdo.hu

 

Normafa Idősek Otthona

Cím: 1121 Budapest, Normafa út 50.

Honlap: www.normafaotthon.hu

 

Art-Vital Idősek Otthona

Cím: 1039 Budapest, Batthyány u. 45.

Honlap: www.art-vital.hu

 

OMSZI Budapesti Nyugdíjas Pedagógus otthon

Cím: 1029 Budapest, Szent József u. 8.

Honlap: www.omszi.hu

 

Boldog Gizella Alapítvány Gizella Otthona

Cím: 2051 Biatorbágy, Boldog Gizella u 1.

Honlap: www.gizella.hu

 

Metodista Egyház Márta Mária Otthon

Cím: 2092 Budakeszi, Rákóczi utca 2.

Honlap: www.mmemmo.hu

 

Szent Anna Szeretetotthon

Cím: 2049 Diósd, Apponyi u. 10-12.

Honlap: www.szentannadiosd.hu

 

Betegápoló Irgalmasrend Szent József Idősek Otthona

Cím: 2030 Érd, Gyula u. 39-47.

 

Időseket Ellátó Központ

Cím: 2030 Érd, Topoly utca 2.

 

Napfény Otthon

Cím: 2030 Érd

Honlap: www.napfenyotthon.hu

 

Levendula Ház Idősek Otthona

Cím: 2071 Páty, Erkel utca 18.

Honlap: www.levendulaotthon.hu

 

Befogadás Háza Szociális Alapszolgáltatásokat Nyújtó Integrált Intézmény

Cím: 2071 Páty, Csilla von Boeselager u. 3.

Honlap: www.maltai.hu

 

Naplemente Idősek Otthona

Cím: 2071 Páty, Munkás tér 20-22.

Honlap: www.naplemente-paty.hu

 

Telki Hold Otthon Nyugdíjasház

Cím: 2089 Telki, Kórház fasor 1.

Központi telefonszám: +36 (30) 667 7467

Honlap: www.telkihold.hu

 

Gyúró Ilona Idősek Otthona

Cím: 2045 Törökbálint, Liszt F. u. 10/a.

 

Olajág Otthonok Törökbálint

Cím: 2045 Törökbálint, Kazinczy út 111.

Honlap: http://olajagotthonok.hu/

További intézmények elérhetősége: https://nyugdijasotthon.hu/

A teljes összeállítás a Budaörsi Napló 2021 júliusi számában (ITT) olvasható a 10. oldaltól.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here