A közös képviselő szemszögéből 1. rész

0
796

Felújítás és korszerűsítés a közös költségből

Hat részesre tervezett új sorozatunkban elsősorban a társasházban élőkkel szeretnénk megismertetni a közös képviselő munkáját. Ha ugyanis megfelelő szakembert (aki már nem kell, hogy ott is lakjon) bíznak meg a feladattal, sok-sok későbbi kellemetlenségtől kímélhetik meg saját magukat. Szerzőnk, Kisberk Balázs, akihez több budaörsi lakótelepi társasház tartozik.

Sokan ismernek Budaörsön, hiszen mint, önkormányzati képviselő is jelen vagyok a közéletben. Ugyanakkor a polgári foglalkozásom hasonló „kicsiben”, társasházi közös képviselő. Ehhez a munkához, amellett, hogy az ember elhivatottságot érez, feltétlenül kell a célirányos képzés. A budaörsi lakótelepen élek és dolgozom, és több társasház tartozik hozzám.

Miből áll a közös képviselő feladata? A teljesség igénye nélkül, például: korszerűsítés és felújítások megtervezése, valamint végrehajtása, megfelelő felújítási alap képzése és a folyamatos karbantartás stb.

Minden esetben a társasház közgyűlése dönt arról, hogy az adott házban a tulajdonosok mekkora közös költséget fizessenek. Ha a közgyűlés elfogadta az adott összeget, annak megfizetése minden tulajdonosra nézve kötelező. Ebből az összegből fizeti a ház a közösséget terhelő közüzemi számlákat, a biztosítást és ebből képződik többek között a felújítási alap.  Sajnos mindig előfordul, hogy egy-egy lakó nem fizet vagy nem tud fizetni, ilyenkor háromszor fizetési felszólítást küldünk neki, majd fizetési meghagyást bocsátok ki a közösség érdekében. A jogi eszközök bevetése mellett azonban igyekszünk a lakó által betartható megállapodást kötni a tartozás rendezéséről. Figyelembe véve, hogy a közös költség hónapról hónapra való befizetése teszi lehetővé a ház stabil működését és folyamatos fejlődését.

Mint közös képviselőnek felelősségem az is, hogy napra kész legyek a társasházak működésére vonatkozó rendeletek és jogszabályok ismeretében, hiszen csak így tudom érvényesíteni a ház érdekeit akár a hatóságokkal szemben.

Ha jól gazdálkodunk, akkor van lehetőség arra, hogy saját forrásból a lakóközösség egyetértésével megtervezzük a keletkezett pénzösszeg felhasználását. Ha a közgyűlés úgy döntött, hogy felújításra szánja, akkor megindulhat a felújítás folyamata, hogy a ház állaga ne romoljon, illetve eleget kell tennünk a korszerűsítési kötelezettségeknek

Számos példát tudok felsorolni, amivel számolnia kell egy társasháznak, de csak néhány: a szellőzőcsövek tisztítását négyévente kötelező elvégezni, több helyen a napokban került rá sor. Ilyenkor zajlik a szellőző motorok cseréje/korszerűsítése is, ami jelentős áram megtakarítást eredményez. Fontos feladat a lift korszerűsítése és felújítása, mely az üzembiztonságon túl a karbantartásra fordított összeget is mérsékli, valamint ez által jelentős áram megtakarítás keletkezik. A vízhálózat felújításával csökken a nem várt csőtörések száma és az ezzel járó kellemetlenségek.

Egy beruházás megtervezésénél tehát kiemelt szempont az, hogy annak megvalósítása után milyen kézzelfogható eredmények várhatók. Egy társasház vagyonát nagyon könnyű elkölteni, de pont ezért fontos a tudatosság és a szakmai hozzáértés, az előre gondolkodás, a munkák sorrendjének megtervezése és az ezekhez szükséges források megteremtése, lehetőség szerint a közös költségek megemelése nélkül.

Írta: Kisberk Balázs

(Folytatjuk)

Kérdéseiket e témában, amelyekre mindig a következő részben válaszolunk,  ide küldhetik: bnaplo@t-online.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here