Olvassunk és főzzünk! A Budaörsi Olvasókör jótékonysági tevékenységet is végez

0
552

Ne csak karácsonykor segíts…!

A Budaörsi Olvasókör programjairól rendszeresen olvashatnak lapunkban. Ezúttal azonban, sorozatunk keretében a jótékonysági tevékenységüket mutatjuk be. Akinek szimpatikus, ahogy nemcsak készpénzzel, hanem egyebek között főtt étellel támogatják a rászorulókat, toth.zoltan@jegyzo.hu e-mail címen jelezheti csatlakozási szándékát!

 A Budaörsi Olvasókör – Tóth Zoltán kezdeményezésére – 2014. szeptember 10-én tartotta megalakuló ülését.

Azóta évente 12 rendezvényt szervez magyar írók, költők, tudósok előadásaira, kezdetben a budaörsi városi könyvtárban majd a PostArt kulturális térben. Ezekre a belépés ingyenes. A regisztrált tagjaik száma több mint száz. A pandémia alatt az internetre költöztek és online zajlottak a beszélgetések. A következő személyes találkozásra várhatóan szeptemberben kerülhet sor a PostArton.

A rendezvények hangfelvételeiből készült műsorokat a Civil Rádió, videó felvételikből a TV2040 és a Buda Környéki Televízió mutatta be. Munkájukról rendszeresen tudósítunk itt a Budaörsi Naplóban is.

Az olvasókör tagjainak a többségében már a kezdetekkor megfogalmazódott a gondolat, hogy a közösségi kulturális tevékenységet terjesszék ki jótékonysági területre is. A gondolatot tettek követték.  A Budaörsi Olvasókör tagjai ajándék-, és rezsi utalványokkal, felsőruhával, fehérneművel, cipővel, műszaki cikkekkel és könyvekkel, készpénzzel támogatták a „Fűtött Utca”-t, az Oltalom Karitatív Egyesületet. A legújabb projektje keretében a Budaörsi Olvasókör és az Oltalom Karitatív Egyesület a VIII. kerületi Dankó utcában egy 500 adagos konyha megvalósításán dolgozik, amelyhez természetbeni (építőanyagok stb.) és pénzbeni támogatásokat gyűjt. (Számlaszám: Oltalom Karitatív Egyesület 10400140-00032575-00000008) 2021 májusáig 8 millió Ft készpénzt és mintegy 4 millió Ft természetben támogatást szerveztek Iványi Gáborék intézményének.

Továbbá a Budaörsi Olvasókör 2015 és 2020 között (évente átlagosan 1680) összesen mintegy 10 ezer adag ételt főzött a Heti Betevő Egyesület támogatottjai részére. „Még a pandémia idején is főztünk meleg ételt a rászorultaknak, az egészségügyi és járványügyi szabályok szigorú betartásával. A pandémia kihívására logisztikai átalakítást és rendkívüli szabályokat vezettünk be: a korábban 1,5 napos főzési tevékenységet 3 naposra nyújtottuk és maximalizáltunk az egyes részfolyamatokban a személyes részvételt. A higiénikusan bedobozolt ételt a Heti Betevő Egyesület VIII. kerületi csoportja osztja ki az önkormányzat által kijelölt családoknak, gyermekeknek. Nagyon örvendetes, hogy a korábban 50+ fölötti idősebbek mellett váratlanul megjelent minden hónapban 5-10 gimnazista is önkéntesen” – emelte ki kérdéseinkre válaszolva Tóth Zoltán. Amihez Kiss Károly, az egyesület szóvivője hozzátette: „Minden főzésről fényképeket készítünk, amelyek itt láthatóak a legutóbbi alkalomról.”

A Budaörsi Olvasókör támogatja a Baumgarten (Gyümölcsöskert) díjat és a Heller Ágnes díjat kezelő alapítványt, illetőleg nonprofit kft.-t, és együttműködik a Budaörsi Városszépítő Egyesülettel.

Rendezvényeikhez és jótékonysági önkéntes munkájukhoz bárki csatlakozhat, aki egyetért a szolidaritás elvével és jelentkezik a toth.zoltan@jegyzo.hu e-mail címen, mert pénzbeni, természetbeni támogatást vagy önkéntes tevékenységet (főzést, szállítást) kíván egy közösségben végezni. Lehetőség van arra is, hogy valaki minden hónap utolsó vasárnapján egy tálca süteményt küldjön a rászorultak részére. (A szállítást megszervezik Budaörsről a VIII. kerületi „Gólya” osztóhelyre.)

Terveik? Mint írtuk, ha a járványhelyzet engedi, 2021 szeptemberétől visszaállnak a személyes találkozókra a PostArt-ban. Ha ezt a pandémia 4. hulláma nem teszi lehetővé, akkor az interneten folytatják a rendezvényeket. Októberében szeretnének ott lenne  az országos Göncz Árpád ünnepségen, amihez kapcsolódik, hogy 2020-ban egy közös felajánlást tettek a Budaörsi Városszépítő Egyesülettel egy emléktábla elkészítésére a városháza falára.Folytatjuk és reményeink szerint befejezzük a Dankó utcai 500 adagos konyha beüzemelését. És nem utolsó sorban készülünk arra, hogy 2022-ben ismét megrendezésre kerüljön Sukorón a mozgássérültek 3000 fős kajak-kenu karneválja, amelyen 500 adag ételt készítünk a gyermekeknek.” – tudtuk még meg.

Sorozatunk cikkei ITT érhetők el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here