Erről is írtunk 2019-ben (május – augusztus)

0
713

Május

1 VÁROS, 5 NAP, 8 HELYSZÍN, 35 PROGRAM, 410 FELLÉPŐ
Véget ért a 22. Budaörs Fesztivál

A Vivart Budaörsi Sinfonetta nagyszabású zárókoncertjével ért véget tegnap, azaz vasárnap este az idei, 22. Budaörs Fesztivál.

A sportcsarnokban, amely javarészt megtelt hallgatósággal, szokás szerint Wittingfhoff Tamás polgármester méltatta az öt napos rendezvénysorozatot, mondott köszönetet a szervezőknek és a fellépő művészeknek és adta át a szót Tóth Anna művészettörténésznek, aki idén a Boleroról és a Carmen-szvitről árult el érdekességeket. Török Géza karnagyot és zenekarát hosszan megtapsolták.

Az öt nap programját (ITT) csupán felsorolni is egy egész újságoldalt töltött meg, a még olvasható legapróbb betűkkel. 7 kiállítás, 21 zenei program, kerekasztal beszélgetés (erről itt bővebben beszámolunk), időt– és értékálló gondolatok hangzottak el művészektől a művészet helyéről napjainkban, színházi nyílt próba, nyitott műhely, filmvetítések, utcabuli várta  a látogatókat.

Nálunk rendben zajlik az érettségi

Budaörs két középiskolájában érdeklődtünk, rendben zajlanak-e az érettségi vizsgák. Annyit az országos médiából már tudhatunk, hogy a történelem esszékérdések idő előtt nyilvánosságra kerültek. Ilyenkor persze mindig azoknak rossz, akik készültek, nem csaltak és esetleg mégis újra kell írniuk.

Átadták a 2019. évi Szakály Mátyás díjat

Kapta: Csányi Anna általános iskolai tanító, mentor tanár, 1990 és 2006 között a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola tanára. 2006 óta a Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola nevelőtestületének aktív tagja, az alsó tagozatos munkaközösség vezetője. És Turcsik Viktor 2003-tól a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója. 2000-től matematikát tanít az intézményben, kommunikációs igazgató-helyettesként segíti az iskola munkáját és minőségügyi feladatokat is ellát. Szakmailag elkötelezetten, lelkiismeretesen vezeti az iskolát.Folyamatosan képezte és képzi magát, 2014-ben Mesterpedagógus minősítést szerzett. Vezetése alatt az általános Iskola egyedülálló rugalmassággal alkalmazkodott a folyamatosan változó társadalmi igényekhez, de a közel négy évtized alatt kialakult hagyományokat megtartotta.

Június

Hét évig tart a gyermeksebészeti szakképzés

„A gyerekeknek érezniük kell, hogy nagyon odafigyelünk rájuk”

A Budaörsi Egészségügyi Központban az idősebb, tapasztalt orvosok mellett számos fiatal szakember rendel. Dr. Prokopp Tamás 2017 tavaszán szerezte meg gyermeksebészeti szakvizsgáját, és nagyon várja, hogy az intézmény egynapos sebészetén operálhasson. – Milyen a jó gyermeksebész? – Igazából a jó gyermeksebész az, akinek a gyermeksebészet a hivatása. És akkor ebben gyakorlatilag benne van minden. – Sorsszerű, hogy ezt a szakterületet választotta? – Ez egy nehéz pálya, még az orvosi szakmák között is. A gyermeksebészeti az egyik leghosszabb szakképzés: hét évig tart. Szóval rengeteg tanulás is kell hozzá. Egyébként én mindig is orvos akartam lenni, és mindig is gyermeksebész, már általános iskolás koromtól. A családunk baráti körében volt egy gyermeksebész, az ő példája biztosan nagy hatással volt rám.

Egyedi orgonák Budaörsről

Könnyes szemmel fogadták a hangszerek királynőjét

A Paulus Orgonaépítő Műhelyt szerény méretű réztábla jelzi a budaörsi Naphegy utcában. A manufaktúrában mindennel foglalkoznak, ami a ritka hangszerrel kapcsolatos: építenek, restaurálnak, karban tartanak. Itt készül minden alkatrész a síptól a billentyűzetig, vagy az orgonaházig. Paulus Frigyes eddig harminc orgonát épített, a cégalapító édesapa tizenötöt, és a közelmúltban a harmadik generáció, Paulus Marcell is bekapcsolódott a műhely munkájába. Paulus Frigyes a Budaörsi Naplónak adott interjúban szól arról, hogy miként lehet valaki jó orgonaépítő, a megújulás közben őrizhető-e a hagyomány és hogy egy orgonaépítő mester legalább tíz szakmában jártas.

Július              

A lakótelepi panelekről / Kortárs épületek 6. rész

Kortárs házakról szóló sorozatunk végéhez közeledve a lakótelepről lesz most szó, hiszen az immár színes négy- és tízemeletes épületeknek hangsúlyos a szerepük a város arculatában.

A várost nyugat felől közelítve elsőként a lakótelep bukkan szem elé, illetve az autópálya melletti áruházak hangár jellegű tömbjei. A lakótelepi házak nem kifejezetten a kortárs építészet termékei, hiszen Budaörsön a panelek 1975-ben jelentek meg. Az áruházak viszont maiak, de nem igazán nevezhetők építészeti remekeknek.

Aranyéremmel tért haza a Sapszon kórus Spanyolországból

A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus június 27-től július 2-ig önköltséges alapon részt vett egy nemzetközi kórusfesztiválon Spanyolországban, ahonnan aranyéremmel tért haza. A Barcelonához  közeli Lloret de Mar város ezt a fesztivált immár XXXVII. alkalommal rendezte meg, de a kórus első ízben képviselte ott a magyar kóruskultúrát és Budaörsöt.

Táborozunk

Idén nyáron is rengeteg lehetőség közül választhattak azok a szülők, akik gyermekük nyári felügyeletét táborokkal kívánják biztosítani, illetve azok, akik tematikus élményekkel szeretnék csemetéiket megörvendeztetni.

Az egyik legnépszerűbb nyári táboroztató helyként is funkcionáló Csiki Pihenőkert ebben az évben is gazdag kínálatot nyújt a különböző témájú táborokból.

Augusztus

Ezért vágják ki a fákat Kamaraerdőn

Budaörsi olvasónktól értesültünk arról, hogy Kamaraerdőben tavasz óta fakitermelés zajlik, szerinte tekintet nélkül a fák vegetációs időszakára, a bennük zajló nedvkeringésre, illetve az ott élő madarak költési időszakára. Ennek jártunk utána…

Bár a szóban forgó terület a 11. kerülethez tartozik, budaörsi lakosok – főként az erdő közvetlen szomszédságában élők – által is kedvelt kiránduló és pihenőhely. Az erdőben a figyelmeztető táblákon a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budapesti Erdészet aláírása található, így  hozzájuk fordultunk az ügyben felmerülő kérdésekkel.

A Dél-Buda tüdejeként is felfogható Kamaraerdő parkerdőként van nyilvántartva, ami azt jelenti, hogy elsősorban a lakosság pihenésére, rekreációs tevékenység helyszínéül szolgál.

A favágók elmondása alapján tűzifának vágják a fát, 500 köbmétert, ami „rossz nyelvek szerint” valószínűleg a dolog azért ilyen sürgős, hogy még az önkormányzati választások előtt eljusson a szociális tűzifa a rászorulókhoz.

Erről is írtunk 2019-ben (január-április)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here