Erről is írtunk 2019-ben (január-április)

0
702

Január

A szeméttel tüzelők nincsenek tisztában a következményekkel?

Első gyűlését tartotta az “Elegünk van a hulladékégetésből Budaörsön!”mozgalom

Első összejövetelét tartotta tegnap este az a civil mozgalom, mely a kezelt fával és hulladékkal történő fűtés megszüntetését tűzte ki célul itt, Budaörsön. A Várady Zsolt által létrehívott esemény előzményeiről már írtunk, ezúttal a tájékoztató előadásról számolunk be, illetve  egy játékos feladatról, mely feltehetően elindította a résztvevőket a megoldáskeresés közös útján.

Mintegy tucatnyian jöttek el január 10-én délután a Templom téren található GYEREk-BErek környezetvédelmi foglalkoztatóba, azok, akiket érdekel, hogy milyen levegőt lélegeznek be nap, mint nap, Budaörsön.

Megújult két óvoda és a zeneiskola, de szalagátvágás nem volt

„Minden óvodapedagógus javadalmazásában kis előrelépés lesz” – jelentette be Wittinghoff Tamás polgármester a szerdai ünnepségen a most felújított Rózsa utcai épületben.

A szalag átvágása ugyan elmaradt, és mint Wittinghoff Tamás polgármester mondta, azon is gondolkodtak, meg szabad-e az intézmény működését zavarni a felújított óvoda ünnepélyes átadásával. De mivel részben állami támogatásból valósult meg a beruházás, az ünnepélyes avató előírás, továbbá illik is megköszönni az elvégzett munkát az abban résztvevőknek – tette hozzá. Így került sor ma – azaz január 9-én délelőtt – a Rózsa utca 17. szám alatti épületben, amelyben a földszinten a Csicsergő óvoda, az emeleten a zeneiskola működik, a megújult csoportszobák és udvar ünnepélyes átadására.

Budaörs védett épületei (8. befejező rész)

A Budaörsi Napló sorozatban mutatta be 2018 második félévében Budaörs régi, védett épületeit. Ezek országos viszonylatban ugyan nem jelentősek, a város életében azonban van csaknem ötven olyan ház, amelyeknek a megőrzése fontos. Az összegyűjtött anyagból nyílt egy kiállítás is 2019. február 4-én 18 órakor a városháza aulájában, ahol a sorozat szakértője, Vándor András mellett – vele készítettük a bevezetőt 2018 júniusbanCsík Edina főépítész mond beszédet. És értelemszerűn vele zártuk le ezt a témát lapunkban.

“Szemétügy” – lássunk tisztán!

Akadozik a szemétszállítás Budaörsön. Pár napja írtunk arról, hogy több helyen a szelektív hulladékot nem vitték el, majd az online cikkek és tévériportok alatti kommentekből kiderült, ez szinte általános, sőt, másutt a kommunális járatok is késnek. Kiderült, hogy az érdi szolgáltató tíz járművéből hét rossz, és javításra vár. Ennek ellenére közzétettek egy ütemezést, hogy mikor pótolják az elmaradásokat és ez részben megtörtént. Kamaraerdőből például pénteken napközben vitték el a kitett szemetet, a lakótelepen este. Amiért ismét foglalkozunk a témával, annak az egyik oka, hogy az áldatlan állapotokért sokan még mindig Budaörs Város Önkormányzatától várják a megoldást, holott tavaly nyár óta nincs beleszólása.

Február

Kortárs építészet Budaörsön (1. rész)

Elegáns és visszafogott”

Budaörs arculatának kortárs építészeti oldalát mutatjuk be új sorozatunkban, azzal a céllal, hogy megismerjük a városkép főbb jellemzőit és eligazodjunk struktúrájában, szakemberek segítségét kérve, hiszen az építészek célja a laikusnak nem minden esetben egyértelmű. Bemutatjuk Budaörs meghatározó középületeit és néhány arra érdemes lakóházat, valamint mindezek igazolt helyét a 21. századi, gyors ütemben fejlődő város életében.

Az építészet megítéléséről mindig az a régi rajzóra jut eszembe, amikor a Tér-Forma-Szín című, általános iskolai művészettörténet könyvben a Frank Lloyd Wright által tervezett „Vízesés házat” tanulmányoztuk, és az osztály egyöntetűen megállapította, hogy zavarja szemünket amikor egy szép természeti környezet közepén betonkockák vannak. Nagy megrökönyödésünkre azonban kiderült, hogy éppen az ellenkezője „igaz”, vagyis a tervező a természettel harmonizálónak szánta a lépcsőzetesen teraszos, patak fölött álló nyaralót. A természetszerető, környezettudatos emberek gondolkozásában a betonkocka látványa még mindig élet- és emberidegen, mert a szennyező és rideg nagyvárosokat idézi. A szakemberek magyarázataiból azonban sorozatunk további részeiben remélhetőn majd kiderül, hogy valójában melyik típusú ház szolgálja jobban a fenntartható fejlődést: a régi vagy az új.

Boldog 100. születésnapot Franciska néni!

Különleges meglepetés buli volt 2019. február 4-én. Feldhoffer Andrásné született Csizmadia Tukacs Franciska 100. születésnapját ünnepelték a kamaraerdei MET idősek otthonában. Volt torta, tűzijáték, köszöntő és ének, virág, zene és szépen feldíszített terem és sok vendég. Az ünnepelt szabódott, mint mondta, azt remélte, hogy elfelejtik a születésnapját, mert nem igényli a felhajtást, nem érdekli a kora. De bizony nem tudta letagadni, hogy boldog.

Március

Ötezer áldozatot szed évente a vastagbélrák Magyarországon

Proktológiai és gasztroenterológiai szűrővizsgálatokra mindenütt, Budaörsön is szükség van

A proktológia a végbél és a végbéltájék problémáival foglalkozik. Prof. Dr. Gamal Eldin Mohamed, a budaörsi rendelőintézet orvos igazgatója, az egynapos sebészeti részleg vezetője több mint harminc éve gyakorló proktológus – nem csoda, hogy a proktológiai szűrés és betegellátás az egyik szívügye. Kerestem, de nem találtam a Budaörsi Egészségügyi Központ honlapján a proktológiai szakrendelést…

Lechner Judit tavaszváró gondolatai

Budaörs szerencsés fekvése miatt a természet tavaszi megújulását mindenki megélheti úgy, hogy a város határát el sem kell hagynia. A kertvárosiak saját kis birodalmukban találnak tennivalót, a panelházak, társasházak lakóit a környező dombok kirándulóösvényei csalogatják, és ne feledkezzünk meg a termelői piacról sem, ahol a kínálat tavasszal egyre színesedik, gazdagodik! A sziklákon az elsők persze megint a finom szőrruhában didergő kökörcsinek, akik egyetlen virágon belül felvillantják a lilát és a ragyogó aranysárgát, hogy a korán ébredő megporzókat, dongókat, poszméheket magukhoz csalogassák. Ez a két szín jelzi a rovarok számára a táplálékot, és kora tavaszi virágaink szinte mind ezt a két színt használják a rovarok csalogatására.

A Budaörsi NŐ 2019

Március 8-án volt a városházán az ötödik A Budaörsi NŐ díjátadó és kiállítás, ahol tíz budaörsi hölgyet jutalmaztak a közösségért végzett munkájukért, példaértékű életvitelükért. Az aulában megtekinthetők az eseményhez kapcsolódó, jótékonysági árverésre felajánlott tárgyak, melyeket budaörsi művészek ajánlottak fel. Bevételét idén a Lélekzuhany Gospel kórus támogatását szolgálja. Az idei ünnepség különlegessége a korábbi években díjazottak közös éneke volt, melyet a SHINE együttessel adtak elő.

Április

Wittinghoff Tamás: “Most üzenhetünk Európának”

Május 26-án lesznek az európai parlamenti választások, a kampány nálunk is megkezdődött. Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester szerint, akivel az alábbi interjút készítettük, “az Európai Unióban ugyan rengeteg párt és pártcsalád képviseli az országokat, egymástól egészen eltérő nézetrendszerekkel, de az Unió ettől függetlenül stabil.”

Ön szerint mi az idei uniós választások valódi tétje? Az illegális bevándorlás kezelése vagy maga az európai közösség fennmaradása?

Egy mondatban válaszolva egyik sem…

 Gazdi kerestetik

„Hazavinni nem tudunk mindenkit, de szeretetet hagyhatunk itt.”

Ha állat lennék, soha nem tartanék embert a lakásban, mert lármázik, piszkot csinál és egészségtelen” – énekli a Kaláka együttes Ágai Ágnes versét. Csakhogy most nem erről lesz szó, hanem éppen az ellenkezőjéről: sokan szeretnének állatot tartani otthonukban, és a leendő kedvencre a Budaörsi Állatmenhelyen lelnek. Gyakran az egymásra találást több közös séta előzi meg.

Követem az állatmenhely honlapjának útbaigazítását, amely szerint a telep a Vasút utcából nyílik. Bekötőúton álló fehér tábla jelzi a telepre vezető irányt, ezzel a felirattal: „BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK GYEPMESTERI TELEPE”.

Rövidebb döcögés után, szombat délelőtt érkezem a földút melletti „parkolóba”, ahol már tucatnyi autó áll. Fiatal lány jön közepesen nagy, fekete kutyával. Szívesen beszél magáról Garancsi Fanni egyetemista

A legújabb Élektra

A Budaörsi Latinovits Színházban szombaton volt az új előadás, az Élektra bemutatója. A Fodor Tamás által, 1986-ban, több különböző korokban készült Élektra-feldolgozást felhasználva írt darab az idők folyamán semmit sem veszített jelenidejűségéből – áll a színlapon. S valóban: a csak az emberre jellemző olyan negatív tulajdonságok, mint a gyarlóság, az önzés és a bosszúvágy évezredek óta mérgezik a társadalmat. Alföldi Róbert rendezésében a történet nem nyer új értelmezést, de eszközeivel hatásosan hívja fel a figyelmet az élet sötét oldalára.

Az eredeti történet szerint Élektra, az ókori görög mitológiából ismert hölgy Agamemnónnak, a mükénéi királynak a lánya volt. A mükénéi trónért vívott családi belviszályok során Agamemnón unokaöccsét, Aigisztoszt száműzte. De amikor a trójai háború miatt hosszú ideig távol volt, Aigisztosz visszatért és a király feleségének, Klütaimnésztrának – Élektra anyjának – lett a szeretője. Agamemnónt hazatérésekor orvul meggyilkolták, így Aigisztosz megszerezte a mükénéi trónt. Élektra nem bocsátotta meg tettüket, és bosszúra vágyott, melyet öccsétől, Oresztésztől várt. Az ókori szerzők drámáiban a történet olyan végkicsengésű, hogy a bosszúállással a rossz elnyeri méltó büntetését, és az igazságért küzdők erkölcsileg magasabb rendűek…

Folytatjuk!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here