Erről is írtunk 2019-ben (szeptember – december)

0
520

Szeptember

Tanévnyitó

Szeptember másodikán, hétfőn 8 órakor a budaörsi iskolákban is becsengettek. A hajnali vihar még kétségessé tette hol lesz az évnyitó, a Kesjárban például a szűk aulában e mint tavaly, vagy a tágas szabad ég alatt. Ez utóbbi volt a helyszín.

Empátia nap 2019

A Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesületének szervezésében, idén már 18. alkalommal rendeztek Empátia napot a Jókai Mór Művelődési Házban. A színházterem zsúfolásig telt az asztalokkal, melyek körül a meghívottak – az egyesület és társszervezetek tagjai – helyet foglaltak. A változatos, szórakoztató műsort szintén különböző egyesületek előadói prezentálták, volt tombola és természetesen ebéd is.

A református templom alapkő letétele

Szeptember 22-én, vasárnap délután az evangélikus templomban gyűlt össze a reformátusok közössége és a meghívottak. Soltész Miklós, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért felelős államtitkár, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Wittinghoff Tamás polgármester és a többi felekezet helyi vezetőjének jelenlétében hálaadó istentisztelettel vette kezdetét, melyet az új református templom és gyülekezeti központ alapkő letétele alkalmából tartottak. Egy órával később pedig a templom leendő helyén (Szabadság út 71.) letételre került az alapkő, egy időkapszulával együtt.

 

Október

A 95 éves Budaörsi Sport Club (BSC) ünnepi közgyűlése

Letették az esküt az új képviselők

Ma délelőtt volt a budaörsi képviselő-testület alakuló ülése, ahol a Himnusz elhangzása után dr. Szinessy Péter a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese köszönetet mondott a választás lebonyolításában résztvevőknek és ismertette a választási eredményt. Emlékeztetőül: Budaörsön 13 858 érvényes szavazatot adtak le, és a választásra jogosultak 59,76 százaléka jelent meg, ami magasabb mind az országos, mind a megyei átlagnál. Wittinghoff Tamás a szavazatok 71,76 százalékával lett polgármester, és mind a tíz egyéni körzetben a Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE) jelöltje nyert. A töredékszavazatok alapján a Fidesz-KDNP helyi elnöke és polgármesterjelöltje Czuczor Gergely kapott listás mandátumot, továbbá Löfler Dávid és a KDNP helyi elnöke Kapitány Gábor. Továbbá a Gazdakör listájáról annak elnöke Kisberk Balázs.

A legfrissebb budaörsi közvélemény-kutatás 1. rész, 2. rész és 3. rész

Budaörs Város Önkormányzata időről-időre felméri, hogy a város lakossága mennyire elégedett az önkormányzat és más hivatalok ügyintézésével, saját helyzetével és a helyi szolgáltatásokkal. Ezek a felmérések fontos visszajelzést jelentenek az önkormányzat számra. A legutóbbi lakossági felmérést 2019 augusztus-szeptemberében készítette a Loginda Research and Innovation közvélemény-kutató cég.

Budaörs ellen döntött az Alkotmánybíróság

Budaörs önkormányzata két ügyben fordult a testülethez. Egyrészt azért, mert a város vezetése szerint jogszerűtlenül vetett ki Budaörsre évi több, mint kétmilliárd forintos szolidaritási hozzájárulást az Országgyűlés – számolt be róla tegnap az RTL Híradó. Másrészt, mert az önkormányzat szerint sérült a város tulajdonhoz való joga, amikor a helyi tankerület vagyonkezelői jogot szerzett Budaörs iskolaépületei felett. Az Alkotmánybíróság szerint azonban az iskola államosítása jogszerű volt, a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos visszautasította, mert a testület szerint az Alaptörvény tiltja, hogy költségvetési kérdésekben ítélkezzen.

Hivatalosan is megnyitott tegnap a 8. Primanima Fesztivál

Október 30-án, tegnap este volt a 8. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál megnyitója. Bár gyakorlatilag egy többnapos workshoppal már vasárnap megkezdődött, csak szerdán kezdték a vetítéseket, bemelegítésképpen a tavalyi év legjobb rövidfilmjeivel. Este hatkor a Jókai Mór Művelődési Ház színháztermében a megnyitó esemény Szőke Szabolcs zenei műsorával indult, majd egy animációs dokumentumfilm vezette fel, majd végül elhangzottak a hivatalos beszédek is. A négynapos fesztivál ideje alatt számos program lesz több helyszínen, szombaton pedig kiderül, melyek az idei legjobb elsőfilmek.

November

Aláírásgyűjtés a tankötelezettség korhatárának kiterjesztéséért

A Budaörsi Tanoda szervezi városunkban azt az aláírásgyűjtést, melyet az Idetartozunk Egyesület indított el azzal a céllal, hogy ismét 18 év legyen a tankötelezettség korhatára. Az aláírásgyűjtést papíron végzik, nem online, a Tanoda címe: Budaörs, Templom tér 15. „Ez nem politikai jellegű kérdés, ez kifejezetten szakmai és társadalmi probléma” – mondta Lakatos György, a Tanoda vezetője, aki válaszolt a témával kapcsolatos kérdéseinkre.

A daganatos betegségekről tudományosan

A daganatos betegségekről volt estébe nyúlóan péntek délután konferencia a Budaörsi Egészségügyi Központ szervezésében. Pozitívum, hogy nagyon színvonalas, tudományos előadásokat hallhattunk, de kicsit szomorú, hogy igen szerény érdeklődés mellett. Bár az esemény a lakosság számára is nyitott volt, elsősorban a budaörsi háziorvosoknak szólt, és közülük csak egy jött el. Aki a végén hozzászólásában meg is jegyezte, hogy több új információhoz jutott, mint nemrég egy háromnapos továbbképzésen.

December

Főváros és agglomeráció – együtt csökkenthetjük a közlekedési dugókat

A főváros és a nyugati agglomeráció közlekedési kapcsolatairól, problémáiról volt szó péntek délelőtt a budaörsi önkormányzat szervezésében azon a konferencián, amelyen szakemberek az elővárosi vasúti rendszerhez illeszkedő közösségi ráhordó hálózat terveiről tartottak előadást, a hallgatóság pedig elsősorban a környék polgármestereiből állt. Az esemény végén a résztvevők egy közös nyilatkozatot fogadtak el, amit egyelőre 11 település részéről írtak alá és a körzet országgyűlési képviselője, de nem mindenhol polgármesteri szinten.

Gyermekjogi konferencia volt a Hermanban

Kettő, egymással összhangban álló, a UNICEF-hez kötődő eseménysorozat rendezvénye zajlott csütörtök délelőtt a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában. A gyermekjogi konferencia céljai melletti elköteleződést önkormányzati részről a 2017-ben elnyert UNICEF Gyermekbarát Település cím erősítette, de a Budaörsi Tanoda nemrégiben elnyert UNICEF pályázatának megvalósítása volt a program fő irányvonala. Az eseményen elsősorban a gyermekek jogai és kötelezettségei témakörét járták körül a résztvevők. Előadást tartott dr. Jásper András jogász, ezen kívül csoportos feladatokban vettek részt a delegált gyermekek, akik a budaörsi iskolákból érkeztek az eseményre.

Továbbra is hallgatnia kell a Budaörs Rádiónak

December 3-án kedden a Magyar Mádiatanács úgy döntött, hogy tartalmilag érvénytelennek nyilvánítja a Budaörs Rádió pályázatát az FM 104,8 mhz hullámhosszra kiírt frekvenciára. 

A helyi rádiós médiaszolgáltatásra két cég indult, közöttük az eddig a Budaörs Rádiót üzemeltető Hunicom Stúdió Kft. A másik pályázó, amelyet Balczó Kakuk Kornélia cége adott be, az alaki vizsgálat során kiesett,

Ilyen volt Budaörs Karácsonya 2019-ben

Tegnap, december 15-én volt az adventi időszak legnagyobb városi ünnepsége, a Budaörs Karácsonya, ezért egész nap családi programok várták az érdeklődőket a Templom téren, ahol az állatsimogató, az adventi vásár és a forralt bor is helyet kapott. Sötétedéskor a polgármester és a plébános pedig együtt gyújtott gyertyát, majd a családok is felakasztották a maguk mécsesét a város karácsonyfájára.

Erről is írtunk 2019-ben (január-április)

Erről is írtunk 2019-ben (május – augusztus)