A polgármester heti összefoglalója: Nyitunk, de továbbra is legyünk óvatosak!

0
614

Hétfőn Budaörsön is kinyitnak a játszóterek, sportpályák. A BTG addigra soron kívül elvégzi a terület és a játékszerek, sportszerek fertőtlenítését. a két héttel ezelőtti vidéki nyitást követően előbb csak Pest megyére, majd Budapestre vonatkozóan is a korlátozások enyhítéséről döntött a kormány.

Kedves Budaörsiek!

Megint eltelt egy hét. A vírushelyzetet illetően sokkal okosabbak nem lettünk, de tapasztalatokat talán szereztünk. Ennek a járványnak az egyik jellegzetessége, hogy nagyon keveset tudunk róla. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy nagyon szelektáltak az információk, amelyeket megosztottak az önkormányzatokkal és a közvéleménnyel.

Bár – kis túlzással – az egész ország követelte a járvány kezdete óta, hogy legyen tömeges tesztelés, hiszen csak így lehet reális képünk a helyzetről, két hónap után végre elkezdődött. Négy egyetem koordinálásában eddig közel 10 ezer embert teszteltek. Ennek az eredményei eléggé meghökkentőek. Az eddig elvégzett 8276 torokváladék-vizsgálatból mindössze 2 pozitív eredmény született, az első 1524 vérmintán pedig csak 9 embernél (0,6 százalék) mutatták ki, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy egyes gócokban ennél sokkal súlyosabb lehet a helyzet. Kiszivárgott a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy grafikonja, amelyből kiderült, hogy a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból kikerülők útján fertőz. Az állami fenntartású kórházakban még gyakoribb a fertőzés, mint a szociális intézményekben, idősotthonokban. Ez talán nem annyira meglepő, hiszen közismert, hogy már a vírus megjelenése előtt is súlyos gondot jelentett a kórházi fertőzések magas aránya Magyarországon. Hozzáteszem, ez alapvetően nem az egészségügyben dolgozók felelőssége.

Azt látjuk, hogy a Kormány egy-két héten belül a járvány elleni védekezés két külön és egymást kizáró stratégiáját alkalmazta. Egyrészről könyörtelen szigorral járt el a kórházak kiürítése, valamint Budapest és Pest megye kijárási korlátozásai esetében, másrészről logikátlanul enyhített először az érettségizők majd a kijárások tekintetében a vidéki települések esetében, hogy csak néhány példát említsek. Két-három naponta jöttek változó hírek arról, hogy ki hova mehet, ott alhat vagy nem, mit nyitnak ki, mit nem, hol lehet ételt-italt fogyasztani nyitott vagy zárt helyen. Nem csoda, ha ezt nehezen tudjuk követni.

Ennek a május közepi hétvégének az a legfontosabb járványügyi eseménye, hogy a két héttel ezelőtti vidéki nyitást követően előbb csak Pest megyére, majd Budapestre vonatkozóan is a korlátozások enyhítéséről döntött a kormány.

Május 18-án hétfőtől kezdődően tehát az ország egész területén ismét kinyithatnak az üzletek, vendéglők, szálláshelyek, látogathatók a közterületek, parkok. Az egy héttel ezelőtt a vidékre elrendelt enyhítések tehát – az újabb feloldásokkal együtt – immár ránk is vonatkoznak.

A szabadtéren lévő játszóterek is látogathatók, azaz hétfőn Budaörsön is kinyitnak a játszóterek, sportpályák. A BTG addigra soron kívül elvégzi a terület és a játékszerek, sportszerek fertőtlenítését.

Szombattól a megszokott helyén ismét fogadta a vásárlókat a budaörsi piac. Külön önkormányzati rendelet tartalmazza a piac működésének szabályait, kérem, tartsák be ezeket a saját és mások biztonsága érdekében! 65 éven felüliek 10 és 12 óra közötti időszakban látogathatnak el a piacra. Egyebekben – mint ahogyan az üzletekben is – a piac területén mindenki csak maszkban, és egymástól kellő távolságban állva tartózkodhat.

Egyébként is nyomatékosan felhívom rá a figyelmet, hogy nyilvános helyeken továbbra is kellő óvatossággal járjunk el! A vírus itt van még közöttünk, és fertőz. Tartsuk be a szabályokat. A gyakori és alapos kézmosást, fertőtlenítést, távolságtartást, maszkviselést! Budaörsön mindent megteszünk annak érdekében, hogy kivédjük a járvány hatásait, de elsősorban a lakosaink józan eszére, együttműködésére kell apellálnunk, hiszen saját magára és családjára mindenki saját maga tud a legjobban vigyázni.

Azt még nem tudjuk, hogy az iskolák mikor nyitnak ki, ha ugyan kinyitnak még ebben a tanévben. Kormányzati bejelentés szerint június 2-ig nem lesz iskolai oktatás Magyarországon. Azt is jelezték, hogy a tanév lezárásával akkor sem lesz gond, ha a diákoknak már nem kell visszatérniük júniusban az iskolákba.

A héten a korábban pánikszerűen, parancsra kiürített kórházi ágyakra elkezdik visszaengedni a betegeket. Arról nincs semmiféle információ, és feltehetően nem is lesz, hogy milyen következményei lettek a meggondolatlan és előkészítetlen elbocsátásoknak.

Felháborító epizódja volt az elmúlt hétnek, hogy több embert is őrizetbe vettek, mert a facebookon egy tartalmat megosztottak vagy kritikus véleményt írtak ki a kormány járvány elleni védekezésével kapcsolatban. Bár rövid időn belül azt közölte az ügyészség, hogy alaptalanok voltak a gyanúsítások, ám addigra a köztévé műsoraiban többször is láthatták a nézők videó felvételeken, ahogyan demonstratívan elviszik a rendőrök az úgynevezett rémhírterjesztőket. Ezek a képek – ellentétben a facebook-véleményekkel – valóban alkalmasak arra, hogy félelmet keltsenek az emberekben. Ha az igazság kimondása, vélemény megfogalmazása rémhír, az valóban rémisztő, s ez joggal háborít fel minden jóérzésű embert.

Erre a hétre is jutott egy remek ötlet, hogyan lehetne a már ma is több sebből vérző önkormányzati rendszert tovább gyengíteni.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslata szerint minden olyan beruházás, amelynek értéke meghaladja az ötmilliárd forintot, különleges gazdasági övezetté nyilvánítható. Már volt pár hete egy ilyen akció, a százmilliárd Ft feletti beruházásokat illetően, a veszélyhelyzetre hivatkozva. Most egy törvényjavaslat általános jelleggel rendelné el, hogy az ötmilliárdot elérő kiemelt beruházások engedélyezésébe az érintett település nem szólhat bele, a beruházás területét elveszik tőle, és a befolyó helyi adókat nem a település, hanem a jellemzően kormánypárti többségű megyei önkormányzatok vetik ki, kapják meg és költhetik el. Vagyis egy nagy beruházással kapcsolatos terheket viseljék el az adott településen lakók, de a keletkezett helyi adót majd elkölti más. Mindezt egy olyan időszakban, amikor a helyi adóbevételek a járvány okozta gazdasági krízis miatt amúgy is elapadóban vannak.

Az elmúlt héten Budaörsön is újraindult a helyi egészségügy. A szakrendelések újraindítása nem okozott fennakadást az Egészségügyi Központ rendszerében. A rendelési lista még hétfőn délelőtt kikerült a honlapra, azt minden hétre vonatkozóan péntekenként frissítik. Az egynapos sebészeten az első műtét most kedden, 19-én lesz. Ami a tesztelést illeti, a héten világossá vált, hogy csak a magas kockázatú beavatkozásokhoz kapcsoltan kötelező a PCR tesztet végezni, és csak azoknak a betegeknek, akik Covid-gyanúsnak minősülnek. Ezeket a teszteket az egészségbiztosító finanszírozza, és az Egészségügyi Központ parkolójába telepített laborkonténerben a helyszínen intézhetők. Az egészségügyi szakellátás többi eleme nem változott, tehát elsősorban telefonos egyeztetés kell, és amennyiben az orvos mindenképpen szükségesnek látja a személyes találkozást, úgy óránként 4 beteget jegyeznek elő időpontra.

Aki saját magán a koronavírus-betegség tüneteit észleli, ne menjen a szakrendelőbe, hanem keresse a háziorvosát telefonon!

Ha a szakorvos észleli a koronavírus-gyanút, a beavatkozást elhalasztja, és a beteget PCR-tesztre utalja be, amit a konténerlabor haladéktalanul el tud végezni. A vizsgálat eredménye 24 órán belül rendelkezésre áll, negatív lelet esetén az orvosi beavatkozás elvégezhető. A laborvizsgálat költségét ezekben az esetekben is az egészségbiztosító fedezi. Eddig 37 ilyen vizsgálatot végeztek nálunk.

A budaörsi idősek otthonában a lakókat és a dolgozókat is tesztelték, a héten megérkezett az eredmény, nincs közöttük fertőzött.

Néhány további adat a budaörsi járványügyi helyzetről, illetve az ezzel kapcsolatos önkormányzati tevékenységről.

Hatósági járványügyi felügyeletet városunkban a járvány kezdete óta 100 alkalommal rendeltek el, jelenleg 12-en vannak karanténban, az önkormányzat gondoskodik ellátásukról. Gyógyszert a rászorulók közül az elmúlt héten 154-en kértek és kaptak, bevásárlást 76-an, mindkettőt 27-en. Felnőtt étkeztetést 588 főnek, gyermekétkeztetést 353 főnek nyújtunk. Az óvodai ügyeletet a héten 27, bölcsődei ügyeletet 12 gyermeknek biztosítottunk.

A városi adományszámlára eddig mintegy 6 millió forint érkezett, köszönjük az adományozóknak!

Végezetül egy büszkeségre okot adó jó hír: a budaörsi Romano Glaszo együttes, amely nemrég emlékezetes villámkoncerteket is adott a városban, egyedüli amatőr együttesként bekerült az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet által kiírt zene pályázat 10 győztese közé. Gratulálunk nekik, és további sok sikert kívánunk működésükhöz, mindannyiunk örömére.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Wittinghoff Tamás

polgármester

A korábbi heti összefoglalók: ITT és ITT, az előzőek ITT, ITT és ITT és ITT és  ITT, az első beszámoló ITT érhető el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here