Budaörsön 59 személy van hatósági házi karanténban…, városunkban egyre erősödik a szolidaritás

0
771

Budaörsön a kormányzattól kapott információk szerint 59 személy van hatósági házi karanténban – írja a harmadik heti beszámolójában Wittinghoff Tamás polgármester. Majd felsorolva az eddig megtett védekezési lépéseket arra a következtetésre jut, hogy „még az eddigieknél is jobban, csak magunkra számíthatunk. Éppen ezért szeretnék köszönetet mondani a budaörsieknek, hogy szemmel láthatóan mindenki igyekszik hasznossá tenni magát, és akár erején felül is segít azoknak, akik rászorulnak.”

Kedves Budaörsiek!

Túl vagyunk a kijárási korlátozások első hetén. A budaörsiek döntő többsége megértette és megtartja a szükséges szabályokat. Bár a hivatalos számok alapján még nem indult meg a betegségszámok robbanásszerű emelkedése, a józanabb hangok arra figyelmeztetnek, hogy egyáltalán ne bízzuk el magunkat. Továbbra is arra kell készülnünk, hogy nehéz hetek állnak még előttünk.

Budaörsön a kormányzattól kapott információk szerint 59 személy van hatósági házi karanténban.

Eközben, városunkban egyre erősödik a szolidaritás, sorra érkeznek a felajánlások mindenféle típusú segítségre. Ezért is hoztunk létre egy önkormányzati alszámlát, ahová a pénzügyi adományokat várjuk.  Ezt a pénzt természetesen tökéletesen átlátható módon, a védekezésre és a rászorulók támogatására fogjuk fordítani. Köszönjük mindenkinek, aki már eddig adományozott vagy ezután ajánl fel támogatást, vagy bármivel segítségünkre van abban, hogy eredményesen védekezhessünk és a nehéz helyzetben lévő budaörsieket segíthessük! A számlaszámot a város hivatalos honlapján is megtalálhatják.

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
Veszélyhelyzeti adomány alszámla
OTP 11784009-15390053-10160002 számlaszám.

Az éjjel-nappal hívható zöld számunkon továbbra is várjuk azok jelentkezését, akiknek bármiben segítségre van szükségük. A szám nagyon egyszerű: 06-80-180-001.

Tovább nőtt azoknak az időseknek, gyerekeknek, betegeknek a száma, akiknek támogatást nyújt az önkormányzat. Napi háromszori étkezéshez elegendő ételt viszünk házhoz hétvégén is azoknak a 70 éven felülieknek, akik vállalták, hogy otthon maradnak, illetve, akik erre rászorulnak. Ők összességében már 476-an vannak. Meleg közétkeztetést biztosítunk hétköznapokon emellett 337 gyermeknek is. Ezen kívül gyógyszerkiváltást intéztünk 96 idős embernek, bevásárlásban segítünk 34 embernek, mindkettőről gondoskodunk 23 esetben.

Praktikus tudnivaló az itt élőknek, hogy a járványhelyzetre tekintettel megváltozott az óvodai beiratkozások rendje.

Idén kizárólag elektronikus úton lehet beiratkozni. Azoknak, akik a körzeti óvodába szeretnék járatni gyermeküket, idén az óvodák automatikusan elvégzik a beiratkozást. Az óvodák munkáját azonban megkönnyíti, ha a körzetes gyermekek szülei is elküldik e-mailen a jelentkezési lapot április 15-éig. Akiket nem körzeti óvodába kívánnak beíratni, azok szülei április 17-éig jelezhetik ezt a kiválasztott óvoda felé.

Erről is részletesen tájékozódhatnak a város honlapjáról. A honlapunkat egyébként is érdemes rendszeresen felkeresni, mert sok hasznos és praktikus tudnivalót megtalálhatnak ott a járvánnyal kapcsolatban.

Szomorú, hogy politikáról is szót kell ejtenem, pedig ha valamikor, hát ilyen időszakban nagyon nem hiányoznak a politikai játszmák…  Döbbenetes volt számomra, amikor a hét elején kiderült, hogy a kormány a korlátlan felhatalmazásával élve olyan törvényt készített elő, ami gyámság alá kívánta helyezni az önkormányzatokat. Az éj leple alatt benyújtott törvényjavaslat szerint a polgármesternek minden döntését engedélyeztetni kellett volna a megyei védelmi bizottsággal, amely akár 5 napon át is várhatott volna a válasszal. Könnyen belátható, hogy ez vészhelyzet esetén kivitelezhetetlen és életeket veszélyeztető eljárás. Szerencsére pár óra múlva hivatalosan bejelentették, hogy visszavonják a javaslatot. Mindenesetre egyáltalán nem volt megnyugtató, hogy a kormány ebben a kritikus időszakban mindenféle egyeztetés és komolyabb átgondolás nélkül kivitelezhetetlen törvényi ötleteket vet fel.

Fontos országos fejleménye még a hétnek, hogy egyre többen követelik, más európai országokhoz hasonlóan, hogy a magyar kormány is juttasson azonnali pénzügyi támogatást azoknak az embereknek, akiket elbocsátottak a munkahelyükről. Közismert, hogy Magyarországon millióknak nincsen még egyhavi tartalékuk sem, így a fizetés kiesése nagyon sok családot hozhat teljesen reménytelen helyzetbe. Ezt a terhet, bármennyire is akarná, az önkormányzat képtelen átvállalni az államtól. Természetesen továbbra is mindent megteszünk a bajbajutott emberekért, de az állam helyett, megfelelő pénzügyi forrás hiányában, átfogóan nem tudjuk megoldani ezt a problémát.

Sajnos szombatra is jutott elfogadhatatlan kormányzati döntés. A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely bejelentette, hogy az országos védekezés költségeihez újabb pénzeket vonnak el az önkormányzatoktól. Ezúttal a gépjárműadó esik áldozatul, ami tavaly 170 millió forintot jelentett Budaörs költségvetésében, és ebben az évben is hasonló nagyságrendet terveztünk. Vagyis más európai országokkal ellentétben az önkormányzatok a megnövekedett járványügyi feladatokhoz nemhogy nem kapnak egyetlen fillért sem, most további összegeket vonnak el tőlük.

Mindenki előtt ismert tény, hogy Budaörs már évek óta nem kap egyetlen fillér állami támogatást sem, mindent a helyi adókból oldunk meg. Ezt a lehetőségünket csorbítja immár három éve, hogy valamivel több, mint 2 milliárdot vonnak el tőlünk évente szolidaritási hozzájárulás néven, vitatható jogcímen, hiszen kétharmados törvény, s az Alaptörvény is rögzíti, hogy az állam az önkormányzatok saját bevételeit nem veheti el.

Természetesen azzal is számolnunk kell, hogy a gazdasági válság nyomán radikálisan csökkenni fog a cégek árbevétele, így az általuk befizetett helyi adók mértéke is. Mindez egyre nehezebb helyzetbe hozza azokat a településeket, amelyeken olyan jól működött a helyi gazdaság, hogy az onnan befolyó adókból képesek voltak finanszírozni magukat.

Fentiek alapján úgy tűnik, hogy még az eddigieknél is jobban, csak magunkra számíthatunk. Éppen ezért szeretnék köszönetet mondani a budaörsieknek, hogy szemmel láthatóan mindenki igyekszik hasznossá tenni magát, és akár erején felül is segít azoknak, akik rászorulnak. Erre a szolidaritásra sajnos egyre nagyobb szükségünk lesz, ám egyúttal ez az egyik biztosítéka annak, hogy Budaörsön, közösen le fogjuk győzni ezt a járványt is.  

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Wittinghoff Tamás

Budaörs város polgármestere

A videó itt tekinthető meg:

https://youtu.be/GayGkU8dlcM

Előző beszámolók:

Wittinghoff: Budaörsön jelenleg 43 ember van karanténban

Eddig 34 budaörsi érintett a koronavírusban

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here