Budaörsi Egészségügyi Központ: “Köszönet illeti a fegyelmezett betegeket”

0
317

Szigorú beléptetési rend, a járóbeteg-ellátás minimumra csökkentése, a tervezhető műtétek elhalasztása, a sürgősségi ügyelet megerősítése – így foglalhatók össze azok az intézkedések, amelyek ezekben a hetekben meghatározzák a Budaörsi Egészségügyi Központ működését. Az intézmény saját dolgozói és a páciensek védelmében pontosan követi a központi utasításokat. A védőfelszerelések megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre.

A koronavírus-járvány megfékezésére irányuló központi rendelkezéseket végrehajtva a Budaörsi Egészségügyi Központ március közepén leállította egynapos sebészetének működését, és a járóbeteg-ellátást is a minimumra redukálta. Több szakrendelést azért kellett felfüggeszteni, mert az ellátást végző orvos betöltötte 65. életévét, maga is a fokozottan veszélyeztetett korcsoporthoz tartozik. Ezeket az orvosokat az EMMI rendeletileg vonta ki a közvetlen betegellátásból. A legtöbb szakmában ennek ellenére sikerül az ellátást fenntartani, ha kell ritkítással, összevonással. A szakrendelő sürgősségi ügyelete mindeközben továbbra is a hét összes napján, napi 24 órában működik, az akut eseteket vagy helyben ellátva, vagy a megfelelő helyre irányítva. Szintén fogadja a pácienseket a szakrendelő hétvégi gyermekorvosi ügyelete.

Miért kell otthon maradni?

„Természetes, hogy a szakrendelőbe gyógyulni járunk, járvány idején azonban a sűrűn látogatott közös terek a fertőzés továbbadásának lehetséges színhelyeivé válnak. A rendelőt ráadásul főleg azok keresik fel, akik számára a koronavírus végzetes lehet: az idős vagy valamilyen krónikus betegséggel élő emberek” – fűz magyarázatot a központi intézkedésekhez Zsákai Zoltán, az Egészségügyi Központot üzemeltető Jump Consulting Kft. vezetője. – Életünk több színtéren is távmegoldásokra váltott, gyakorlatilag minden olyan esetben, amikor ez lehetséges. Ez alól az egészségügy sem kivétel: a cél az orvosok és betegek közötti személyes találkozások minimumra szorítása.

A Budaörsi Egészségügyi Központ betegirányítói március közepétől az összes előjegyzett pácienst felhívták telefonon, és azokat az időpontokat, amelyek nem tartoznak a életmentő vagy halaszthatatlan kategóriába, ideiglenesen lemondták. „Az ellátási területhez tartozó betegek megértették a kérést, fegyelmezetten vették tudomásul a korlátozásokat, ezért feltétlen köszönet illeti őket” – mondja Zsákai Zoltán. A szakrendelőt felkeresők száma az intézkedések első hetében a megszokott betegszám 20 százalékára esett vissza, majd tovább csökkent.

Március 17-én az intézmény felállította az egykapus beléptető rendszert. Ez azt jelenti, hogy kizárólag a főbejáraton keresztül lehet bejutni az épületbe, ahol védőruhás dolgozók fogadják a látogatót: alapos kézfertőtlenítést végeztetnek vele, ellenőrzik jövetelének célját, megmérik a lázát, kifaggatják, van-e valamilyen légúti tünete. Ha minden rendben, csak ezután lehet továbbhaladni. Ezekre az intézkedésekre azért van szükség, hogy a koronavírus-gyanús eseteket kiszűrjék, az ilyen pácienst elkülönítsék, és azonnal a központi ellátó rendszer felé tereljék. A szigorúság nagyon is indokolt: márciusban hárman is fennakadtak az ellenőrző ponton, akikkel kapcsolatban beigazolódott a koronavírus-fertőzés gyanúja.

Kilátások

„A járvány rendkívüli helyzetnek számít; legfőbb feladatunknak most azt tekintjük, hogy maradéktalanul és szakszerűen, a legmagasabb szakmai színvonalon hajtsuk végre a központi rendelkezéseket, illetve biztosítsuk a védekezéshez szükséges emberi és technikai erőforrásokat. Utóbbi tekintetben is jól állunk, a szükséges anyagokat és védőfelszereléseket, például kéz- és felületfertőtlenítőket, maszkokat, álarcokat időben és megfelelő mennyiségben beszereztük” – mondja Zsákai Zoltán.

Mik a kilátások? „Az akut eseteket továbbra is ellátjuk, bizonyos műveleteket pedig meg lehet oldani telefonon, interneten. E két kategória között persze ott van a gyógyító tevékenység legnagyobb része, aminek az alapja orvos és beteg találkozása és az ott lefolytatott vizsgálat – mondja Zsákai Zoltán. – Ezt semmiféle távgyógyítás nem helyettesítheti, vagyis idővel vissza kell találnunk a normál életünkhöz. Ennek érdekében most azzal tehetjük a legtöbbet, ha minden egyes ember a lehető legszigorúbban betartja a rá vonatkozó szabályokat, és közös erőfeszítéssel megfékezzük a járványt. Addig is, amíg ezt a célt sikerül elérni, kollégáink mindent meg fognak tenni, hogy a páciensek problémáira megtalálják a lehető legjobb megoldást.” A Budaörsi Egészségügy Központ ennek érdekében saját online szolgáltatásainak továbbfejlesztését készíti elő egyes orvos-beteg találkozások helyettesítésére.

Akik tanácsért fordulnak az intézményhez, időről időre az érvényes járványügyi rendelkezéseknek megfelelően kapnak tájékoztatást. Az aktuális helyzettel, a követendő magatartási és higiénés szabályokkal kapcsolatban az országos védekezés folyamatosan frissülő weboldala az iránymutató a koronavirus.gov.hu címen.

Felhívás

A rendelőintézet ismételten felhívja az ellátási területéhez tartozók figyelmét, hogy koronavírus-megbetegedés gyanújával a szakrendelőben megjelenni (illetve más közösségi térbe menni) SZIGORÚAN TILOS. Aki a fertőzés tüneteit észleli magán, háziorvosánál, vagy ha ő nem elérhető, a 24 órás sürgősségi ügyeleten jelentkezzen TELEFONON. A hozzáértő ellátó személyzet ellenőrző kérdéssorral állapítja meg, alapos-e a gyanú, és ha igen, az érvényes protokoll szerint intézkedik. A Budaörsi Egészségügyi Központban koronavírusteszt elvégzésére nincs mód.

Írta: Révész Gábor