Eddig 34 budaörsi érintett a koronavírusban

0
1427

Eddig 34 budaörsi érintettről kaptunk hivatalos tájékoztatást – jelentette be Wittinghoff Tamás hétfőn. Öt pozitív esetről tudunk, közülük hárman kórházban vannak. Sajnos az eddig közzétett halálos áldozatok egyike budaörsi. (Egy 65 éves nő – a szerk.) A kórházban kezelteken felüli érintettek otthonukban, hatósági karanténban, hatósági zárlat alatt vannak.

Kedves Budaörsiek!

A demokratikus társadalmak egyik alapja a szabad sajtó, a korrekt, sokoldalú tájékoztatás. Veszély helyzetben különösen fontos szerepe van ennek, mert a hiteles információk életeket menthetnek.

A válságkezelés kulcsa a bizalom, a bizalmat pedig – többek között – az őszinte beszéddel lehet kiérdemelni. Felnőttnek kell tekinteni a társadalmat és valamennyi fontos információt meg kell osztani vele. Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy a hírek minél több csatornán jussanak el a budaörsiekhez.

Bár a legfontosabb eszközök természetesen a kormány kezében vannak, az önkormányzatoknak is rengeteg feladat jutott. Mi vagyunk a legközelebb az emberekhez, mi ismerjük a település sajátosságait, és az itt élők helyzetét.

A vírus hazai megjelenését követően azonnal válságstábot állítottunk fel a Polgármesteri Hivatalban, amely összefogja a védekezést a településen.

A képviselő-testületi munka sem állt meg, s habár ebben a rendkívüli állapotban a jogszabályok szerint a polgármesternek kell döntenie, előzetesen, írásban kikérem a képviselők álláspontját. S a döntéseknél erre támaszkodom. Számunkra ebben a helyzetben is fontos a demokratikus elvek tiszteletben tartása.

 

Nagyon sok konkrét intézkedés született az utóbbi napokban, amelyek segíthetnek a járvány leküzdésében. Ezek közül felsorolok néhányat:

  • zöldszámot üzemeltetünk, amelyet éjjel-nappal lehet hívni, bármilyen ügyben, ami a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos;

A hívószám: 0680/180 001

  • a Polgármesteri Hivatalban veszélyhelyzeti ügyfélfogadást vezettünk be, csak a halaszthatatlan ügyeket lehet személyesen intézni, de közben megerősítettük az online és telefonos lehetőségeket. Ezekről részletesen lehet olvasni a város honlapján;
  • március 16-ától bezártuk a budaörsi óvodákat, bölcsődéket, de egy átmeneti ideig ügyeletről is gondoskodtunk;
  • ugyancsak bezártuk az uszoda-sportcsarnokot;
  • az iskolai oktatás szüneteltetése sok családot nehéz helyzetbe hozott, ezért azoknak a gyerekeknek az esetében, akik erre rászorulnak, gondoskodunk a napközbeni élelmezéséről. Jelenleg 181 olyan óvodást, bölcsődést illetve iskolást látunk el hétköznapokon, napi háromszori étkezéssel, akiknek iskolaidő alatt  járt az ingyenes étkezés;
  • elrendeltük a város területén lévő játszóterek, szabadtéri sportlétesítmények, sportpályák használatának a tilalmát, korlátoztuk azt is, hogy egyszerre mennyien lehetnek a kutyafuttatók területén;
  • nyomatékosan kértük és folyamatosan kérjük, hogy akik a 70. életévüket betöltötték, ne hagyják el lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket! Akikről nem tudnak gondoskodni a rokonaik, ismerőseik, azoknak az ellátását az önkormányzat megoldja.

Intézkedéseink legfontosabb célja, hogy csökkentsük a járvány terjedésének sebességét, mert ha egy időben túl sokan betegednek meg, akkor azt nem fogja bírni az egészségügyi ellátórendszer.

Ezért nem csak az időseket, de a fiatalabbakat is arra kérjük, hogy maradjanak otthon, csak halaszthatatlan esetben hagyják el a lakásukat, és szigorúan tartsák meg a higiéniai és járványügyi szabályokat!

Ezt a veszélyhelyzetet a lehető legkomolyabban kell vennünk! Minket sem kerül el a járvány. Eddig 34 budaörsi érintettről kaptunk hivatalos tájékoztatást.

Öt pozitív esetről tudunk, közülük hárman kórházban vannak. Sajnos az eddig közzétett halálos áldozatok egyike budaörsi. A kórházban kezelteken felüli érintettek otthonukban, hatósági karanténban, hatósági zárlat alatt vannak.

Őszintén kell beszélnünk arról, hogy a helyzet már rövidtávon is rosszabbodni fog. Ezért, ezekben a nehéz napokban mindenki vizsgázni fog válságkezelésből. A kormány, az önkormányzatok, és valamennyi állampolgár. Hisz a legtöbbet mi magunk tehetünk a járvány terjedésének lassítása érdekében. Csak közös erőfeszítéssel, egymás iránti szolidaritással, fokozott odafigyeléssel tudunk úrrá lenni ezen az egészségügyi vészhelyzeten.

Bízom benne, hogy Budaörs, a budaörsiek most is helyt fognak állni. Mindent meg fogunk tenni, hogy ez így legyen, ehhez kérem valamennyiük segítségét!

Maradjanak otthon!

Vigyázzanak magunkra, vigyázzunk egymásra!

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

 

A beszéd itt látható, hallható:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here