Elhalasztják a szúnyoggyérítést…

0
978

Elmarad a mára és holnapra tervezett szúnyoggyérítés, mert lakossági kérésre a BTG felülvizsgálja az alvállalkozó cég által kiválasztott permetezőszer alkalmasságát.

Az önkormányzat honlapján tájékoztatott, hogy május 18-19-én Budaörs belterületén a Nemzeti Népegészségügyi Központ által engedélyezett szerekkel és dózisokban szúnyoggyérítés lesz. Kiskerttulajdonosok, biokertészek és méhészek jelezték szerkesztőségünknek, hogy a megjelölt kemikáliát, az Aqua K-Othrin szert tudomásuk szerint a napokban vonják ki a forgalomból, használatát az uniós előírások sem javasolják, ezért szeretnék, ha nem szórnák ki Budaörs felett. Léteznek már biopermetszerek, mindenkinek jobb lenne, ha azok közül választanának.

Vágó Csaba, a polgármesteri kabinet vezetője kérdésünkre válaszolva azt mondta, hogy a szúnyoggyérítést az önkormányzat a BTG Nonprofit Kft.-től rendeli meg, így további kérdéseinkkel forduljunk hozzájuk. Halag Mónika a BTG ágens igazgatója pedig úgy tájékoztatott, hogy tudomásuk szerint a szúnyoggyérítést a jogszabályoknak megfelelő szerrel fogja az alvállalkozójuk végezni, de amíg ezt a cég tanúsítvánnyal alá nem támasztja, illetve amíg megnyugtató válaszokat nem kapnak a felmerült kérdésekre, addig a permetezést elhalasztják.

Az Aqua K-Othrin az általunk megkérdezett katasztrófavédelmi szakember szerint sem a legmegfelelőbb választás a szúnyoggyérítésre, hiszen több uniós országban már betiltották  a légi permetezéssel végzett kémiai rovarirtást, a kifejlett szúnyogegyedek légi kémiai módszerrel történő gyérítése pedig csak közegészségügyileg jelentős események során engedélyezett, és várható, hogy hamarosan betiltják az Európai Unió egészében így hazánkban is. A már megvásárolt szert pedig szintén záros határidőig lehet felhasználni. Léteznek már a környezetre kevésbé ártalmas, biopermetszerek is, inkább ezeket javasolják.

Bízunk benne, hogy a méhészek, a kiskerttulajdonok illetve a természetvédők szempontjaira való figyelemmel sikerül elérni, hogy az új időpontban tényleg valamelyik biopermetszert alkalmazzák.

A Greenpeace korábbi kapcsolódó cikke ITT érhető el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here