Wittinghoff: „…sikerült vásárolni több száz vírustesztet”

0
894
test tube of a hospital with blood to examine the virus crown in China

Budaörsön eddig összesen 75 fő részére rendeltek el karantént, közülük sokaknak már lejárt a korlátozása. Jelenleg a hatályos hatósági karanténban lévők száma mindössze 15 fő. Róluk és 563 felnőtt, 355 gyermek étkeztetéséről is gondoskodunk, 55 idős budaörsinek bevásárlást, 130-nak gyógyszervásárlást, 25-nek mindkettőt intézzük – ismerhetjük meg a legfrissebb adatokat a polgármester friss beszámolójából.

Kedves Budaörsiek!

A koronavírus járvány még jelen van Magyarországon, bár kiterjedt tesztelések hiányában nehéz megítélni, hogy milyen mértékben érinti a lakosságot. A kormány mindenesetre bejelentette, hogy készül az általa korábban elrendelt szigorú intézkedések fokozatos feloldására annak érdekében, hogy a gazdasági élet újra meginduljon.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy biztonságban vagyunk, sőt! A személyes érintkezések számának növekedése – ezt ellensúlyozó járvány-biztonsági intézkedések hiányában – előre nem felbecsülhető következményekkel járhat. Különösen így van ez a fővárosban és az agglomerációban: már most is itt található az igazolt fertőzöttek 65%-a.

Nagy kihívás a szigorítások feloldása és csak remélni tudjuk, hogy azt nem követi a járvány berobbanása. Hogy mikor van a járvány csúcsa, azt úgyis csak utólag fogjuk megtudni. Reméljük, hogy az ígéretek szerinti növekvő számú tesztelés segít majd a tisztánlátásban.

Az viszont már most jól látszik, hogy a gazdasági szereplők elégedetlenek az eddigi kormányzati intézkedésekkel. Ennek nyomán a kormány a bevezetést követő alig két hét elteltével módosítani kényszerült a gazdaság megsegítésére kidolgozott csomagot, miközben egyre többen vannak, akik a munkájukat elvesztik, s nem kapnak semmiféle értékelhető segítséget.

Baljós jel, hogy gazdaságmegmentés ürügyén a veszélyhelyzeti jogalkotást kihasználva a kormány egyszerűen rámutathat egy önkormányzati területre, azt különleges gazdasági övezetnek minősítheti és ellenszolgáltatás nélkül elveheti attól az önkormányzattól, amelyiknek földrajzi területén van. A különleges gazdasági övezet így a megyei önkormányzat tulajdonába kerül, a rajta lévő gyár többé már nem a településnek, hanem a megyei önkormányzatnak fizeti az iparűzési adót. Ezzel a módszerrel Göd önkormányzati bevételeinek egyharmadát egy tollvonással elvette az állam.

Tovább borzolja a közvéleményt a kórházakból hazaküldöttek vagy ott a szükséges ellátásban sem részesülő honfitársaink ügye. Ráadásul már be is ismerik, hogy a drasztikus kórházi ágyleépítés nem a járványveszély, hanem egy számunkra ismeretlen elvek alapján körvonalazódó kormányzati egészségügyi átalakítási kísérlet következménye! Egyre több személyes tragédiáról kapunk hírt, emberi életek kerülnek veszélybe, családokra helyeznek sokszor elviselhetetlen terheket. Elképesztő, méltatlan, megengedhetetlen, hogy járványveszély idején kísérleti nyúlnak használja a kormányzat az ápolásra szoruló beteg embereket.

 Az érettségi időpontjával kapcsolatos aggályaink továbbra is fennállnak. Úgy ítélem meg, hogy a május eleji időpont a jelenlegi járványhelyzetben túl korai, a fenyegető vírusveszély és az ehhez kapcsolódó bizonytalanság nagy terhet ró a végzős fiatalokra és környezetükre egyaránt. Ettől függetlenül, Budaörsön az önkormányzat minden segítséget megad a gimnáziumnak a biztonságos körülmények megteremtésében, bármikor is legyen a vizsga.

Annak érdekében, hogy fokozzuk városunkban a biztonságot, körlevélben kértem a budaörsi bevásárlóközpontok és üzletek tulajdonosait, üzemeltetőit és vezetőit, hogy felelős állampolgárként az eddigi erőfeszítéseiken túlmenően is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megvédjék az üzletek vásárlóit és dolgozóit. Ebbe beletartozik, hogy tegyék kötelezővé a maszkviselést a vásárlók és a velük személyes kapcsolatba kerülő dolgozók részére, ügyeljenek a biztonsági távolság betartására, biztosítsanak kézfertőtlenítési lehetőséget a vásárlók számára. Kértem tőlük, hogy teremtsék meg ezeknek a feltételeit. Bízom benne, hogy az üzletek, a társadalmi felelősségvállalás jegyében, eleget tesznek kérésemnek.

Hasonlókat kérek Önöktől is: hordjanak maszkot, fertőtlenítsék a kezüket, tartsák be a kétméteres védőtávolságot közterületeken és az üzletekben is! Tartsák be a járványvédelmi szabályokat! Ezáltal saját maguk, hozzátartozóik és embertársaik egészségét és életét is védik.

Következzék most néhány adat az elmúlt hétről. Budaörsön eddig összesen 75 fő részére rendeltek el karantént, közülük sokaknak már lejárt a korlátozása. Jelenleg a hatályos hatósági karanténban lévők száma mindössze 15 fő. Róluk és 563 felnőtt, 355 gyermek étkeztetéséről is gondoskodunk, 55 idős budaörsinek bevásárlást, 130-nak gyógyszervásárlást, 25-nek mindkettőt intézzük.

A honlapunkon az adományszámla adatai folyamatosan frissülnek, a beérkezett összeg már meghaladta az 5 millió forintot. Nagyon köszönjük az adományozóknak! Nagy szükségünk lesz minden forintra, mivel az önkormányzati bevételek elapadóban vannak, és már én szégyellem mindig elmondani, de még ilyen körülmények között is havi 200 milliónál többet von el Budaörstől az állam.

Kiadásaink pedig csak növekednek: részint a szaporodó kötelező feladatok ellátása ró az önkormányzatra terhet, részint kénytelenek vagyunk olyan kiadásokat is finanszírozni, amelyeket az állam elhanyagol. Ezek közé tartozik a fertőzöttséget igazoló tesztek biztosítása annak érdekében, hogy a vírus terjedését megfékezzük.

Megelégelve a tesztelések hiányát, kénytelenek voltunk a magunk kezébe venni az ügyet. Jó hír, hogy végre sikerült vásárolni több száz vírustesztet, így végre Budaörsön elkezdhetjük tesztelni a legveszélyeztetettebbeket. A gyorsteszt igénybevételét  a sürgősségi ügyeleten keresztül  fogjuk biztosítani, elsősorban indokolt esetekben a fertőzésgyanúsak számára, a háziorvos javaslata alapján. De az egészségügyi és szociális ellátórendszer, az idősotthon dolgozói és a tesztelés nélkül a kórházból az otthonba visszaküldött idősek, valamint a város ellátórendszerében nagyszámú közellátottal közvetlen kapcsolatba kerülők számára is lehetővé tesszük a tesztelést. Járvány idején különösen fontosnak tartom a fertőzöttségre vonatkozó hiteles, pontos és gyors információt, csak ezek alapján tudunk megfelelő döntéseket hozni.

Kedves budaörsiek, köszönöm az eddigi türelmüket, együttműködésüket, segítségüket. Különösen köszönöm mindazoknak, a több mint egy hónapja tartó megfeszített munkáját, akik városunkban az egészségünkért, mindennapi életünk fenntartásáért, a rászorulók segítéséért dolgoznak!

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Wittinghoff Tamás polgármester

Az előző heti tájékoztatók: ITT és ITT és ITT és  ITT, az első beszámoló ITT érhető el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here