Ma van a Vakvezető Kutyák Világnapja – interjú Nyikes Fatimével

0
581

Nagyon sok tévhit él az emberekben a vakvezető kutyák kiképzésével, munkájával kapcsolatban, ezért ma a Vakvezető Kutyák Világnapján a Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének (Buláke) elnökével, Nyikes Fatimével készült interjút olvashatják.

 
Mire hívja fel a figyelmet ez a nap?
– Vannak olyan emberek, akik csak segítséggel tudnak önálló életet élni, és ehhez a kutyák hihetetlen nagy támogatást tudnak adni. Egy szoros, szimbiotikus kapcsolat alakul ki a vakvezető kutya és gazdája között. Erről a szoros kapcsolatról nem szabad megfeledkezni akkor sem, ha nem vakvezető kutyánk van, és megunjuk, majd kirakjuk őt az utcára. Hiszen minden kutya ugyanannyi szeretetet érdemel.
 
Miben más egy vakvezető kutyával élni, mint egy nem betanított kutyával?
A vakvezetőket munka közben lehet egyedül megkülönböztetni, akkor viszont nagyon látványos a különbség. Ugyanannyi törődést, szeretetet, teret igényel mind. Ugyanakkor fontos, hogy legyen tekintélyünk a kutyával szemben akár vakvezető, akár nem.
 
Mikor lett meg az első vakvezető kutyád?
1997-be kaptam meg Merilint, aki egy golden retriever volt, én ezzel a kutyafajtával szeretek dolgozni, 2 éves volt, amikor találkoztam vele. Ez első látásra szerelem volt köztünk, pedig ez a kutyafajta úgy szokták mondani, hogy „egy gazdis” kutya, itt szerencsére megvolt velem is a kötődés. Mindegyik kutyámmal nagyon szoros a kapcsolatom, de ő volt az első szerelem nekem.
 
S íme néhány fontos tudnivaló:
 
· Amikor a kutya dolgozik (kíséri a gazdáját), nem szabad odamenni, és kérdés nélkül megsimogatni, elterelni a figyelmét! A gazdájától MINDENESETBEN engedélyt kell kérni!
· A gazdája engedélye nélkül nem szabad őt etetni sem!
· A vakvezető kutya nem ismeri fel sem a jelzőlámpákat, sem a közlekedési eszközök számát, ő nem tud olvasni, nem tudja, hányas buszra kell felszállni vagy milyen színű lámpánál lehet átmenni az úton!
· A vakvezető kutya nem GPS, nem tudja merre kell menni, a gazdájának végig figyelnie kell út közben, és ha eltéved, útba igazítást kell kérnie más járókelőktől!
· A gazdájának ő abban nyújt segítséget, hogy megtalálja a lépcsőt, a zebrát, a buszmegállót, az ajtót, az üres ülést a tömegközlekedési eszközön, a szemetest és így tovább!
Forrás: BULÁKE facebook oldala, ide várják  az üzeneteket és a hozzászólásokat! Fotó: archív (Májer MSE)