A járóbeteg-ellátás fokozatosan indul újra

0
713

Korlátozásokkal indul újra a járóbeteg-ellátás az országban, így Budaörsön is. Orvos-beteg találkozásra csak indokolt esetben, telefonos konzultáció után kerülhet sor. A konzultációk időpontja a Budaörsi Egészségügyi Központ honlapján lesz elérhető. A szükséges védőeszközök az intézményben a szükséges mennyiségben rendelkezésre állnak; a betegeknek szájmaszkban kell érkezniük az épületbe.

Az emberi erőforrások miniszterének 2020. április 30-i rendelkezése értelmében a szakrendelők az országban május 4-étől már nemcsak az akut és sürgős eseteket láthatják el, hanem – a járványhelyzetnek megfelelő korlátozások betartásával – lehetőség nyílik egyéb indokolt orvos-beteg találkozókra is az újrainduló szakrendeléseken.

A miniszteri rendelet ezeket a találkozásokat feltételekhez köti. A személyes vizsgálatot minden esetben meg kell előznie az orvos és a beteg telefonos konzultációjának, aminek alapján az orvos eldönti, a páciens behívása valóban elkerülhetetlen-e. Erre azért van szükség, mert óránként mindössze négy időpont adható ki, a várakozást kerülni kell. Az intézmény ezért arra kéri a betegeket, csak megerősített időpont birtokában keressék fel a szakrendelőt, enélkül senki nem tud szakorvos elé kerülni. (Az akut eseteket a sürgősségi ügyelet és a hétvégi gyermekügyelet továbbra is ellátja.)

A Budaörsi Egészségügyi Központ május 4-e, hétfő délután 16 óráig honlapján fogja közölni, melyik szakrendelést mikor és milyen telefonszámon hívhatják az ellátási területhez tartozó páciensek.

Az ellátást végzők és a betegek biztonságához szükséges védőfelszereléseket az intézmény megfelelő mennyiségben és minőségben beszerezte. Az épületben marad az egykapus beléptetés, az ott kialakított a szűrőponton lázmérés és kézfertőtlenítés vár az érkezőkre. Akinél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, elkülönítik, és a járványügyi protokollnak megfelelően részesül ellátásban. Az intézmény arra kér minden beteget, viseljen szájmaszkot, ha fel kell keresnie a szakrendelőt.

A Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészete ugyancsak felkészül a nappali műtétek újraindítására. Az egynapos sebészeti részleg munkatársai egyeztetés céljából a napokban felveszik a kapcsolatot azokkal a betegekkel, akiknek az operációját a járvány okozta leállás miatt el kellett halasztani.

Az intézmény felhívja a figyelmet, hogy a járványveszély nem múlt el, az egészségügyi ellátások bővítése csak akkor tartható fenn, ha az ellátó személyzet és a betegek is maradéktalanul betartják az érvényes rendelkezéseket. A Budaörsi Egészségügyi Központ továbbra is az érintettek teljes körű együttműködésére számít.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here