Megkezdődött az érettségi Budaörsön is

0
493

Az idei érettségi a koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon zajlik. Ma a magyar nyelv és irodalom írásbelivel megkezdődtek a vizsgák. A Buda Környéki Televízió munkatársa, Wunderlich Gábor a budaörsi érettségiztető helyszíneken, az Illyés gimnáziumban és a Szent Benedek iskolában készített riportot.

A koronavírus-járvány miatt a kormány által bevezetett veszélyhelyzeti intézkedések miatt idén az érettségi is rendhagyó keretek között történik. A szokásos reggel 8 órai kezdet helyett 9-kor kezdték meg a vizsgát a diákok. A szabályok szerint az intézményeknek biztosítaniuk kell a kézfertőtlenítőt, maszkot és gumikesztyűt. A maszkviselés csak a folyosón kötelező, a teremben nem. Mindkét oktatási intézmény maximálisan felkészült az érettségi vizsga lebonyolítására.

Az Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola épületének oldalsó bejáratán mehettek be az érettségiző diákok és a felügyelő tanárok, illetve a technikai dolgozók. Árendás Péter igazgató a Buda Környéki Televíziónak elmondta, az illyéses diákok jól felkészültek az érettségire: „A mi gyerekeink nagyon jó képességűek, nagyon érdeklődőek, motiváltak, tehát nekünk könnyű dolgunk volt és nyitottak voltak az érettségire történő felkészülésben”.

A bejáratnál cipőtalp fertőtlenítéssel kezdték az óvintézkedéseket, ezen kívül kötelező kézfertőtlenítést kellett végezniük az érettségizőknek. Az iskola biztosított maszkot, akinek nem volt, illetve gumikesztyűt. A héten 130-140 tanuló fog érettségizni naponta, Árendás Péter közölte, hogy eddig egy diák sem mondott vissza vizsgát.

A Szent Benedek Középiskola Budaörsi Tagintézményében ötvenen érettségiztek ma, ehhez hat termet vettek igénybe. Ketten jelentették be, hogy nem most kívánnak érettségizni. A kézfertőtlenítés természetesen itt is kötelező az épületbe belépéskor és biztosított volt a maszk, a gumikesztyű. A diákokat szakaszosan engedték be, hogy elkerüljék a csoportosulást.

A vizsga előtt Bese Gergő atya vezetésével közös imát mondtak a tanulók, majd fogadták az atya áldását. Ambrus Gergő, az iskola igazgatója tájékoztatott arról, hogy az iskola minden terme fertőtlenítve van, de a vizsgák alatt és után is fertőtlenítenek folyamatosan. Arra a kérdésre, hogy mire számít a mai vizsganapot illetően, Ambrus Gergő így nyilatkozott: „Úgy gondolom, egy jó vizsgának lehetünk a tanúi”. Beszámolt arról, hogy a biztonságos körülmények adottak, illetve pozitívnak értékelte, hogy az eredeti időpontban meg lehet tartani az érettségi vizsgákat és nem kellett elhalasztani. „Felkészítettük diákjainkat, most már csak rajtuk múlik, hogyan teljesítenek” – zárta a beszélgetést az igazgató.

A tévériport ITT tekinthető meg.