Wittinghoff Tamás: „Anyák napja van ma. (…) Kötelező a szájmaszk viselése (…)”

0
796

Eddig településünkön 89 személy esetében rendeltek el hatósági karantént, jelenleg közülük már csak 19-en állnak járványügyi megfigyelés alatt, ellátásukról gondoskodunk. Rajtuk kívül kérésükre ellátjuk továbbra is az időseket és rászorulókat: az elmúlt héten gyógyszer beszerzését 136-an kérték, bevásárlást 62 főnek, mindkettőt 27 főnek intéztünk. Hétköznapokon ezen kívül 574 felnőtt és 353 gyermek számára biztosítunk étkeztetést.

Kedves Budaörsiek!

Anyák napja van ma. Egy olyan anyák napja, amilyet eddig még nem éltünk át. Azok a szerencsés felnőttek, akiknek volna kinek vinni virágot, most bajban vannak – meglátogathatják-e édesanyjukat? Közel merjenek-e menni idős szülőjükhöz? Elmaradnak az óvodai-bölcsődei ünnepségek is, a kicsik nem szavalják a kedves Anyák napi köszöntőket. De otthon biztosan rajzolnak valami szépet, a nagyobbacskák talán süteményt is sütnek – köszöntik vele az édesanyjukat. Az élet nem áll meg, csak akadályokat gördít elénk. A mi dolgunk, hogy ezeken túljussunk.

Ma a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások hetedik hetébe léptünk. Az elmúlt napok legfontosabb híre már a jövőre vonatkozik: hétfőtől – legalábbis Budapesten és Pest megyén kívül – országosan elkezdődik a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megszűnt vagy csökkent volna a járványveszély. Ellenkezőleg! A találkozások megnövekvő száma újabb és újabb, az eddiginél is gyakoribb fertőzési lehetőségeket jelenthet. Ezért én kissé korainak és eléggé kockázatosnak tartom ezt a lépést. Remélem, tévedek! Annyit tehetünk, hogy védjük továbbra is magunkat és környezetünket a vírusfertőzéssel szemben: kötelező a szájmaszk viselése üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, nyilvános helyeken. Tartsunk legalább kétméteres távolságot egymás között, amit lehet, fertőtlenítsünk, gyakran és alaposan mossunk kezet!

Bármennyire is nehéz elviselni a bezártságot, ne induljunk el hosszabb utakra!  csak alapos indokkal szabad otthonról elmenni!

A város rendőrkapitányának tájékoztatását figyelembe véve nem tartottam szükségesnek a hétvégén a mindenkire érvényes szabályoknál szigorúbb korlátozásokat bevezetni – de a központi veszélyhelyzeti rendelkezéseket mindenkinek be kell tartania, ezt a hatóságok a hosszú hétvégén is folyamatosan ellenőrizték.

Mint tudjuk, a Kormány úgy döntött, hogy a járvány ellenére május 4-én kezdődően megtartják az ország középiskoláiban az érettségi vizsgákat. Vigyázzunk az érettségizőkre, s persze a tanárokra is! Ha bármi hiányozna ehhez, önkormányzatunk természetesen segít a gimnáziumnak a biztonságos feltételek megteremtésében. Sikeres érettségit kívánok minden vizsgázónak!

Egy kormányrendelet kötelezővé tette az önkormányzatok számára, hogy településükön bölcsődei és óvodai ügyeletet biztosítsanak munkanapokon a fertőző betegségben nem szenvedő, egészséges gyermekek számára. Mi az ügyeletet a Vackor Óvodában és a Pitypang bölcsődében szerveztük meg. Kértük a kisgyermekes szülőket, hogy csak akkor igényeljék az ügyeletet, ha otthonról történő munkavégzésük nem megoldható, a munkába állásuk elengedhetetlen és a gyermek felügyeletét semmilyen más biztonságos módon nem tudják megoldani. Habár minden szükséges járványügyi és higiéniai intézkedést megteszünk, az ügyeletet ellátó dolgozók tesztelését folyamatosan biztosítjuk – mégsem garantálható, hogy a közösségben a gyermek nem fertőződhet meg. Eddig összesen öt óvodás és három bölcsődés gyermek szülője igényelte az ügyeletet.

Múlt héten már jeleztem, hogy az önkormányzatnak sikerült beszereznie gyorsteszteket, és továbbiakat is rendeltünk. A vizsgálatokat a sürgősségi ügyelet végzi. Teszteljük az óvodai, bölcsődei ügyelet dolgozóit, az egészségügyben és szociális szektorban dolgozókat, az idősek otthonába a kórházból tesztelés nélkül visszaküldött időseket, és nem utolsó sorban orvosi javaslat alapján a fertőzés-gyanús budaörsieket.

Eddig településünkön 89 személy esetében rendeltek el hatósági karantént, jelenleg közülük már csak 19-en állnak járványügyi megfigyelés alatt, ellátásukról gondoskodunk. Rajtuk kívül kérésükre ellátjuk továbbra is az időseket és rászorulókat: az elmúlt héten gyógyszer beszerzését 136-an kérték, bevásárlást 62 főnek, mindkettőt 27 főnek intéztünk. Hétköznapokon ezen kívül 574 felnőtt és 353 gyermek számára biztosítunk étkeztetést.

Kérem, hogy aki teheti, támogassa az önkormányzat járvány elleni védekezését! A Veszélyhelyzeti Adományszámlára eddig mintegy 5 700 000 Ft átutalás érkezett. Köszönöm az adományozóknak, sokat számít a segítségük.

Szeretnék köszönetet mondani a Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport ifjú művészeinek is a villámkoncertekért, amelyekkel a város terein és a lakótelepen lepték meg a budaörsieket. Magyar, cigány, szerb népdalok hangzottak el egy platós autóról, amelyeket a lakók az ablakból, erkélyről, autókból hallgattak, és tapssal köszöntek meg.

És természetesen ezúton is köszönöm mindazoknak a segítségét, akik a hivatal munkatársai mellett önkéntesként segítik munkánkat.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Budaörs, 2020. május 3.

Wittinghoff Tamás polgármester

Az előző heti tájékoztatók ITT, ITT és ITT és ITT és  ITT, az első beszámoló ITT érhető el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here