Koronavírus: Budapesten és Pest megyében – így Budaörsön is – változatlanok a szabályok

0
457

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai kormányinfón felsorolta a május 4-től érvényes új szabályokat. Budapesten és Pest megyében – így Budaörsön is – változatlanok a szabályok. 

Gulyás Gergely a mai kormányinfót visszatekintéssel kezdte: 50 napja hirdette ki a kormány a rendkívüli veszélyhelyzetet. Most a védekezés első fázisának a végére értünk – tette hozzá. Ezért  fokozatosan, szigorú menetrend mellett az élet újraindítható Magyarországon. Az idősek biztonságát garantálni kell, a területi különbségeket pedig figyelembe venni. Budapesten a szabályok nem változnak, Pest megyében sem. A négy orvosi egyetem közösen dolgozik azon, hogy felmérje, hányan estek már át a koronavírus-betegségen. A kórházból kijövő és bemenő betegeket tesztelni kell.

Csak vidéken a május 4-től érvénybe lépő új szabályok:
 
Gulyás Gergely: az időseknek továbbra is 9-12 óra a vásárlási időzóna, bár korábban azt lehetett hallani, hogy csökkentik. Lehetőleg mindenki hordjon maszkot, és tartsa be a 1,5 méteres távolságot. Május végéig biztosan nem áll vissza az oktatás. Marad az ingyenes parkolás az egész országban, csökkent ezáltal a tömegközlekedés használata. A rendezvénykorlát továbbra is érvényben marad, augusztus 15-éig. Vidéken eltörlik a kijárási korlátozásokat, de épp emiatt azt kérik, mindenki legyen óvatos. A szájmaszk és a távolságtartás kötelező. Május 4-től engedélyezett az éttermek, szállodák szabad téri nyitvatartása. Az üzletek is időkorlát nélkül lehetnek nyitva. Strandok, állatkertek, szabad téri múzeumok megnyithatnak. Szolgáltatások korlátozás nélkül nyújthatóak, sportolás lehetséges, versenyek zárt körben lehetségesek. Esküvők megtarthatók. A magánegészségügy újraindulhat, a közegészségügy négy lépésben szintén. Érettségi: csak írásbelik lesznek.