Sűrű volt a június is Tibi számára

0
1312

Sorozatunkban egy köztünk élő, igen aktív mozgássérült fiatalember életét követjük nyomon 2019-ben, hónapról hónapra. Debreczeni Tibor számára a június is bővelkedett a programokban, egyebek között összejött a nagycsaládjuk, és kapott egy új elektromos kerekesszéket. 

Június az első nyári hónapja. Szerintem a gyerekek ezt szeretik legjobban, mert vége az iskolának és kezdődik a nyári szünet. Ki lehet pihenni a sok tanulást és élvezni a jó időt.

Nekem elég mozgalmasan kezdődött a hónap. Elsején tartottuk a nagycsaládi találkozót. Minden évben (apai ágon) összegyűlik a rokonság. Már több évtizeden keresztül a keresztanyukám szervezi az eseményt és remélem több éven át így is lesz. Én nagyon szeretem, mert így legalább évente egyszer találkozom mindenkivel a családból. Három generáció a nagycsalád és évről-évre egyre többen vagyunk, az újszülöttekkel. A szülők kibeszélhetik az örömüket, bánatukat, kedvükre nosztalgiázhatnak. Az ifjabbak együtt jókat játszanak, fociznak.

Nagy öröm ért, mert pár hete kaptam egy új elektromos kerekesszéket. Az első napokban a környéken gyakoroltam a vezetést, de már harmadik napon el mertem indulni vele a Pető intézetbe tornázni.

A Nem Adom Fel Alapítvány Roll Natural Csapatától  kaptam meghívást június 8-án, hogy menjek el velük kirándulni Gödöllőre a Grassalkovich Kastélyba. Szívesen elfogadtam így megismerhettem egy új társaságot és hosszú távra is kipróbálhattam az új székemet. A Nem Adom Fel Kávézónál volt a találkozó, onnan indultunk el kisbusszal Gödöllőre. A kisbuszba nehezen, de befért két elektromos és egy mechanikus kerekesszék. Tíz órára meg is érkeztünk a Kastélyba, ahol már várt minket a Roll Natural Csapat egyik tagja, ő volt az idegenvezetőnk, mivel gödöllői lakos lévén jól ismeri a várost és a kastélyt. Először végig néztük a császári pár gyönyörű lakosztályait az emeleten, majd Gróf Andrássy Gyula meglepetés táncában gyönyörködhettünk, ami egy kis időre visszarepített minket a múltba. Utána lementünk Horthy Miklós kormányzó bunkerébe, ahova sok-sok lépcső vezetett le. Én gyalog mentem le egy kis segítséggel, de volt olyan társunk, akit kerekesszékkel vittek le. Az idegenvezetőnktől sok érdekességet tudtunk meg a kastélyról és a bunkerről. Délután kimentünk a kastély gyönyörű és hatalmas kertjébe, ahol 15 darab hátulról megvilágított paravánt helyeztek el, amelyeken megcsodálhattuk Máté Bence természetfotóit. Délután négy óra tájban, hogy éhségünket csillapítsuk, betértünk egy közeli pizzázóba. Evés közben jót beszélgettünk, a jó társaságban gyorsan elrepült az idő. A nap végén megnéztük Gödöllő Fő terét, ahol megkongattuk a Föld béke gömbjét” és megnéztük a József Attila „Aludj el szépen kis Balázs” című verse által ihletett szobrot. Már beesteledett, amikor fáradtan, de sok-sok élménnyel tértünk haza.

A budaörsi felnőtt napközi is meghívás kapott, mégpedig egy osztálytól a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett szakközépiskolából. Ők tavaly voltak nálunk, akkor mutattuk meg, hogy mivel foglalkozunk, most ők megtanították többek között hogyan kell bekötözni az ujjunkat, ha véletlenül elvágjuk. A máltai iskolában kézműves foglalkozással vártak, fali díszeket csináltunk. Utána megtanítottak egy táncot nekünk, amit nagyon élveztünk. A nap végén közösen ebédeltünk meg.  

Június 21-én van az év legrövidebb éjszakája.  Ebből az alkalomból Idén először rendezték meg a Szent Iván éji mulatságot a budaörsi  művelődési házban.  Szerencsére az időjárás a szép arcát mutatta. Először a Zrínyi Pop – gasztroswing lépett fel, majd a Ritmikon zenekar közben tűztáncot jártak a fiatalok. Lehetett tüzet átugrani, és a nap végén a Carlos Adios! latinos ritmusokkal szórakoztatott minket.

A júniusi események méltó lezárása volt számomra  több mint kétszáz éves hagyományt őrző úrnapi virágszőnyeg. Miden évben részt veszek rajta, megható és csodálatos élmény. Ámulattal nézem a virágokból alkotott  remekműveket.

További képek: ITT

Sorozatunk cikkei: május ITT,

április,

A bemutatkozását és első beszámolóját majd a másodikat itt érdemes elolvasni.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here