Közmeghallgatás volt, Frankhegyi panaszosokkal

0
616

Közmeghallgatás volt tegnap késő délután a városházán, ami olyan testületi ülés, ahol a polgármesternek, a hivatal dolgozóinak és a képviselőknek tehetnek fel a lakosok közérdekű kérdéseket. Szép számmal jelentek meg, mintegy hatvanan, és a többség azzal a céllal, hogy el is mondja észrevételeit.

Az ülés első felében Wittinghoff Tamás polgármester számolt be arról, hogy miként alakult az elmúlt években a város bevétele és azt mire fordították. Szólt a beruházásokról, fejlesztésekről, hogy öt év alatt többet költöttek rá, mint az éves bevételünk (erre később egy lakossági kérdésre elmondta, hogy ez évente azért sem lehet folyamatosan növekvő vagy egyenlő mértékű, mert többek között a nagyberuházások áthúzódnak egyik évről a másikra), megtudtuk, hogy a fő bevételt jelentő vállalkozások száma tovább nőtt, míg 2013-ban 4384 volt, 2018-ban 6776. S mire használják a forrásokat? Utak, utcák rendbetételére, ápolt közterületekre, járdaprogramra, akadálymentesítésre, új, korszerű zebrákra. Két óvoda és a zeneiskola épült át, megszépültek a sportudvarok, az egészségházban is komoly beruházások voltak, ahol a tébé által nem finanszírozott szűréseket támogat az önkormányzat. És Budaörsön sűrűre szőtt a 22 féle ellátással a szociális háló. A legnagyobb folyó beruházásunk a buszpályaudvar átépítése, saját forrásból. Mindezeket különféle díjakkal is elismerték, így energiatudatos és URBACT város lettünk, a Tanoda UNICEF díjat kapott, az Illyés az ország legjobb tíz gimnáziuma között van és két általános iskolánk a régió legjobb tíz intézménye között. Végül a polgármester ismertette a legfrissebb közvélemény kutatás eredményét, mely szerint a budaörsiek elégedettek az itt folyó munkával, és szóba került még a szolidaritási adó, ami Budaörs számára a saját bevételünkből jelent milliárdos elvonást, miközben egy fillér támogatást nem kapunk az államtól. Az ezzel kapcsolatos perünkben a napokban foglalt érdemi vizsgálat nélkül állást ellenünk az Alkotmánybíróság, de irány Strasbourg.

A megjelentek közül elsőként Hardy Géza kért szót a Frankhegy ügyében, majd többek követték őt e témában. A probléma évtizedek (!) óta ugyanaz: amíg a közművek nem épülnek ki, nem lehet a telkekre lakóházakat építeni, csak üdülőket. A közművek kiépítését azonban a lakosságnak és az önkormányzatnak együttes erővel kellene megtennie. Létre is jött mintegy 30 éve egy víziközmű társaság, de nem jutottak előre, és ennek éppen most lett új vezetője, Pusztainé Jakab Róza, aki szintén hozzászólt és azt hangsúlyozta, hogy szeretne konstruktív együttműködést a hivatallal, egymás kölcsönös tiszteletével. Sajnos a többi hozzászóló  – különösen Prohászka Zoltán és Bencsák Gergely – ugyanebben a témában igencsak számonkérő, sértő hangnemet ütött meg, személyeskedve a polgármesterrel. Bocsi István jegyző foglalta össze a jelenlegi helyzetet, aláhúzva, hogy a Frankhegy – bár 1976-ban belterületbe vonták és felparcellázták,  ez az ősbűn – nem építési, hanem üdülőövezet, és az átminősítése több okból nem célszerű. Részben mert Budaörs tüdeje az erdő, másrészt mert az önkormányzat olyan többlet feladatot vállalna azzal magára, amire nincs erőforrás.

Az egyéb észrevételek egyike, hogy az Ibolya utcában és környékén zajvédelem kellene, de Lőrincz Mihály a műszaki ügyosztály vezetője sem biztatott, hogy erre lenne ott megoldás. Egy későbbi hozzászólásból, Varga Pétertől kiderült hogy Budaörs ezen részén, illetve az Ady Endre utcában is nagyon hangosak a repülők, és ez csak másfél év óta jelent gondot, mert azóta repülnek be a gépek a település fölé rendszeresen, mióta a repülőtérnek új üzemeltetője van. A polgármester megígérte, hogy utána néznek és megpróbálnak tárgyalni az ügyben az illetékesekkel. Végül egy jó hír a Baross utca végében lakóknak: immár biztos, hogy a Bauhaus elállt az ide tervezett és nagy vihart kavart beruházástól, bár a terület tulajdonosa, az Auchan ingatlanfejlesztője, az Immochan valamikor, valamit biztos épít majd ide, hiszen annak idején ezért vette meg, a város egyéb feltételeit – például felüljáró építése – is teljesítve.

A polgármester beszéde alatt vetített diák:

A közmeghallgatást visszanézhető ITT.