Kicsit bővebben a Budaörsi Tanoda UNICEF díjáról

0
886

A UNICEF Magyarország évente meghirdeti a Rajtad áll a jövőd! elnevezésű programját, melyre idén a Budaörsi Tanoda fiataljai is beadták pályázatukat. A program célja, hogy a résztvevő 14-24 éves fiatalok beadott pályázatuk megvalósításához elsajátíthassák azokat a képességeket, amelyek segítségével képesek lesznek azokat véghez vinni. A pályázati ötletek többfordulós, műhelymunkával és konzultációval végzett kidolgozása során a négyszáz pályázó közül tízet választottak ki, köztük a Budaörsi Tanoda csapatát is, majd a következő fordulóban öten kerültek ki győztesként. A UNICEF Magyarország pénzügyi támogatását nyerték el tervük kidolgozásához.

A Budaörsi Tanoda ötfős csapata is benyújtotta pályázatát a UNICEF Magyarország által kiírt, Rajtad áll a jövőd! elnevezésű programjára, melyet a világszervezet minden évben meghirdet annak érdekében, hogy 14-24 éves magyarországi fiatalokat ösztönözze olyan tervek kidolgozására, melyek segítségével elháríthatók azok az akadályok, melyek az életben, akár a munkavállalás, akár a tanulás során éri őket. Budaörs 2017-ben megkapta a ’UNICEF Gyermekbarát Település’ címet, így különösen fontos volt, hogy Budaörsről is jelentkezzenek csapatok a pályázatra. Végül a Budaörsi Tanoda tanulóiból és önkénteseiből összeállt ötfős csapat nyújtotta be Népzenével és néptánccal a kirekesztés és a diszkrimináció ellen című pályázatát és a négyszáz jelentkező közül bekerültek a tíz csoport közé, amelyet meghívtak, hogy műhelyfoglalkozások keretében közös gondolkodással, mentorok és szakértők segítségével dolgozzák ki részletesen ötleteiket. Az első foglalkozásra október 12-én volt, míg a másodikra, mely már háromnapos volt, október végén került sor.

A pályázatnak fontos eleme volt, hogy a jelentkező csapat vegyesen álljon össze, cigányok és egyéb nemzetiségűek, a többségi társadalomból valók, szegények és nem szegények, fiúk és lányok vegyesen, mert így valóban széles körben tudták vizsgálni a kirekesztés problémáját. „A zsűri dicsérte a témaválasztást, ami nagyon aktuális, és a megoldási javaslatokat is, amiket a gyerekek tettek a foglalkozásokon, hogy teljesen újszerűek, ilyennel még nem is találkoztak” – mesélte Lakatos György a Budaörsi Tanoda vezetője. „Ezek a fiatalok, akik részt vettek ezen a versenyen, a Romano Glaszo – Emberi Hang művészeti csoportnak is tagjai, sok tapasztalatuk van, mert rengeteget járnak különböző közösségekbe, ahol népzenei és néptánc előadásokat tartanak s ebből a tevékenységükből hozták megoldási javaslataikat, hogyan lehetne hidat építeni az eltérő embercsoportok közé” – tette hozzá.

A foglalkozásokon külsős mentorok segítették a csapatok munkáját, hogyan lehet minél jobban megvalósítani az általuk elképzelt programot, és abban is segítséget nyújtottak, hogyan készüljenek föl a nagy prezentációra, mellyel a végén egy zsűri előtt kellett bemutatniuk az általuk választott problémát, és a megoldására kidolgozott terveket.

A műhelymunka során a csapatok felvázolták saját probléma-fájukat. A fa ágai a különféle problémákat jelenítették meg, s azután ezek ok-okozati összefüggéseit próbálták megtalálni, illetve kerestek rájuk megoldást. „Ez volt a munka legnehezebb része, a kreativitást igénylő megoldáskeresés, de ezt az akadályt a gyerekek rendkívül jól vették, saját gondolataikat mondták el, nem valamifajta betanult szöveget” – mondta Lakatos György. „A verseny során a csapatok értékelésébe az is beleszámított, hogy milyen aktivitással, kreativitással vesznek részt a műhelymunkában, milyen mértékben fogadják el a mentor útmutatásait, azon kívül, hogy hogyan hogyan tudják a felvetett problémát globalizálni, és a megoldást minél szélesebb körben elterjeszteni” – tette hozzá.

A prezentáció után a zsűri megállapította, hogy a Budaörsi Tanoda csoportjának terve valóban segíthet a különféle társadalmi csoportok közötti kapcsolat erősítésében. A csoportok a végén egymást is meghallgatták és értékelték, így még több tapasztalatra és élményre tettek szert a résztvevők.

A verseny végén öt nyertes csapatot hirdettek ki, s ebből a Budaörsi tanoda csapata volt az egyik. „Ez egyrészt erkölcsileg nagy nyereség számukra, másrészt kaptak 300 ezer forintot arra, hogy programjukat meg tudják valósítani, erre fél évük van. A program az, hogy elmennek különböző gyerek- és ifjúsági közösségekbe népzenét és néptáncot tanítani a gyerekeknek, illetve beszélgetni a különféle kirekesztésekről, diszkriminációs problémákról. Már el is kezdték a munkát és jó úton haladnak” – zárta a beszélgetést a Tanoda megbízott vezetője.

 

fotók: Facebook, UNICEF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here