Jövő tavaszra méltó lesz Budaörshöz a buszpályaudvar

0
6031
A látványterven még minden szép

A budaörsi buszvégállomás átépítése a lakótelepen évek óta téma, de a legutóbbi, június 20-i rendes testületi ülésen a hitelfelvételt és a végleges terveket is megszavazták hozzá a képviselők. A részletekről Bíró Gyula alpolgármestert kérdeztük, aki egyúttal a körzet önkormányzati képviselője.

 

Mit gondol, miért lett sikertelen a tavaly kiírt pályázat, hogy üzleti céllal, befektető bevonásával valósuljon meg a buszpályaudvar átépítése?

Az okát nem tudom. Szerintem a képviselő-testület helyesen gondolta, hogy próbáljunk meg kiírni egy pályázatot, hátha úgy olcsóbb lesz a beruházás, mert akad olyan vállalkozó, aki lát fantáziát itt egy szolgáltató házban, vagy a terület másfajta hasznosításában. Ám sajnos nem volt, ezért döntöttünk most úgy, hogy valósuljon meg az átépítés az önkormányzat saját beruházásában.

Konkrétan mire adta áldását  június 20-án a képviselő-testület?

A teljes beruházás keretösszege 325 millió forint, de hangsúlyozom, hogy ez keret, mert a teljes összeget hitelből kívánjuk biztosítani. Maximum ennyiből kell tehát megépíteni a teljes útpályát és egy körülbelül 200 négyzetméteres fedett épületet, váróval, pihenővel, nyilvános mosdóval, és két kis üzlettel, amelyeknek a funkciója még nem eldöntött. Ehhez persze tárgyalnunk kell még a „nagybuszokat” üzemeltető Volánnal és a „kisbuszokat” üzemeltető HOMM Kft.-vel. A csatolt rajzokon világosan látható, hogy a végállomás „megfordul”, vagyis a leszállás a mostani felszállásnál lesz, a felszállás pedig az Auchan felől, és megszűnik középen az átjárás, ami igen balesetveszélyes. Erre adta tehát áldását a képviselő-testület.

Melyek lesznek a következő lépések és mikorra várható, hogy elkészül az új buszvégállomás?

Most készül a teljes kivitelezési terv, és mivel az új épület építése engedély köteles, le kell tehát folytatni a hatósági eljárásokat. Ha minden az ütemterv szerint halad 2019 tavaszán lebontható a régi épület és megépül az új. Az új útpálya ezzel szemben nem engedélyköteles, ezért reményeink szerint az még ebben az évben elkészülhet. A tervek szerint ez is két szakaszban valósul meg, hogy minél kisebb legyen a fennakadás a közlekedésben. Nyilván lesznek kisebb-nagyobb kényelmetlenségek, amiért előre is elnézést kérünk a lakosságtól, de azt hiszem, ha teljesen megvalósulnak a bemutatott tervek, akkor végre a buszpályaudvarunk  is méltó lesz Budaörshöz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here