Húsbolt a Szabadság úton

0
1577

 „Minden mi szem, szájnak ingere”

 Egy miskolci házaspár budaörsi története

Gyakran sétálok végig Budaörs főutcáján a Templom tér környékéről a lakótelepig. Sokkal jobb, mint a konditermek lépegető gépein harcolni a kalóriák ellen. Itt számtalanszor futok össze közben ismerősökkel, barátokkal, akikkel jobbára megvitatjuk, hogy milyen ebédet vagy vacsorát főzzünk aznap, hogy egészséges, változatos étel kerüljön a család asztalára, ahol éppenséggel gyűlnek azok a bizonyos kalóriák.

A minap, a Kisfaludi utcai lámpás kereszteződést elhagyva, finom friss sültkolbász, hurka és hús illata csapta meg az orrom, amikor a Szabadság út 92. szám alatti zöldséges előtt elhaladva a húsbolt elé értem. Hirtelen nem tudtam ellenállni a csábításnak és beléptem az üzletbe. Évek óta itt áll ez az üzlet. Néhány éve vásároltam is néhány szép tanyasi csirkét, sonkát, hurkát az üzlet alapítójától, egykori tulajdonosától Szabó Katalintól. Most azonban a Krajczár házaspárnak köszönhetően tovább bővült a kínálat. A finom illat, a hentesbolt pultjának bal sarkában kialakított új résszel bővült, ahol azonnal fogyasztható finomságok kínálják magukat az éhes szájaknak. Mellette egy kis asztalkánál, – mely a fővárosban ’80-as évek végén, a ’90-es évek elején legendásan népszerű Móricz Zsigmond körtéri grillcsirkést juttatta eszembe – igaz állva, de rögtön el is lehet fogyasztani a frissen sült meleg ételeket. Miközben az ember jóízűen falatozik – a füstölt oldalasokból, kolbászokból, hurkákból -, közben biztos észreveszi, hogy a minőségi áruktól roskadozó pult húskínálatát, milyen sok minden egészíti ki.

Ízléses fűszerpolcról vagy például a házi tészták széles választékából válogathatja ki az ebédhez vagy vacsorához szükséges hozzávalókat. A húsbolt új tulajdonosa, aki szívesen elegyedett velem szóba, úgy hogy közben tovább dolgozott is, Miskolcról érkezett a fővárosba feleségével. Budapesten is van egy üzletük és a teljes kiszolgálás érdekében itt, közvetlenül a szomszédban nyitottak egy zöldségest is. Igaz kis szortimenttel, de válogatott minőségű áruval szolgálják a vevőket.

A háztájinak látszó, szép sárga tanyasi baromfi mellett, hurkát, kolbászt, sertés és marhahúsokat árulnak nagy választékban. Aki ennél is többet szeretne, például vadhúst, birkát, borjút, bárányt, annak megrendelésre hoznak, általában az őstermelőtől. Ők előre garantálják nagyságrendileg meghatározva az árat és a minőséget is, melyre referenciájuk a bolt körül mára már jelentős számú helybéli törzsvásárlói közönség.

Erre reflektálva kérdeztem meg az üzletvezetőt, – akinek kiszolgálás közbeni gyakorlott mozdulatai elárulják sokéves hentesi szakmai tapasztalatait -, hogy jól ismerik-e a vásárlóközönséget, nagy számban vannak-e állandó visszatérő vendégeik?

Meglepő választ kaptam, másra számítottam, pedig egy fiatal anyuka kicsinyével már jelezte kíváncsiskodásomra, hogy ő általában ritka vendég itt, mert messze lakik innen, a város túlsó végében. Ám mégis szívesen jött el például aznap, mert itt a legszebb a hentesáru Budaörsön, s itt egy helyen megkap mindent a főzéshez. Miután elégedetten távozott az anyuka, ezt alátámasztva a szomszédból átszaladt egy sütőtökkel a hentes zöldséges felesége, hogy a teljes kiszolgálás érdekében a kismamának ily módon is segítségére legyen a gusztusos, ízletes ebéd összeállításában.

Visszakanyarodva az eredeti kérdésre, kiderült, hogy a legtávolabbi rendszeres vásárlók egyenesen Csehországból jönnek, mert a turistabuszuk, szervezett csoportutazásaik során betérnek éppen ebbe a budaörsi kis hentesboltba. Ilyenkor többen vásárolnak, akár itt is esznek, majd magukkal viszik a magyar ízeket a határon túlra is.

Más környékbeli településekről, mint például Törökbálintról, Budakesziről is jönnek vásárlók, például az igazi zsemlével készített sváb hurkáért, kolbászért, mert megéri. Szép, minőségi és olykor egyedi az árukészlet, gyors és szakszerű a kiszolgálás, a többi helybéli lehetőséghez képest is. Összehasonlításban állja a versenyt a vetélytársakkal ár-érték arányban is.

Aki nem tudja, mi kerüljön ebédre vagy vacsorára a család asztalára, jöjjön el, akár kóstoljon egy falatot a finom minőségi kolbászokból, füstölt húsáruból! A látottak biztosan meggyőzik majd, hogy miért érdemes a Krajczár házaspár tanácsát kérni Budaörsön a főzéshez például a Márton-napi libából készült finomságokhoz!

Írta: Eller Mária

Hentes és húsbolt zöldségessel a főúton

2040 Budaörs, Szabadság út 92.

Tel.: (70) 617 3243 Email: [email protected]