A hideg napokban mindenki szeret jól felmelegedni. Ezért novemberre egy meleg sütit ajánlunk mézzel a bacik leküzdése érdekében. Ezzel a finom édességgel jól be lehet kuckózni egy meleg kályha mellé.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 dl langyos tej
- 2 ek. méz
- 2 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 citrom
- 1 narancs
- 1 csipet só
- 3 tojás
- 12 dkg olvasztott ráma
- 15 dkg aprított mandula
- 2 ek. barnacukor
A krémhez:
- 25dkg mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek. méz
Elkészítés:
A tésztához a tejet összekeverjük mézzel és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a fahéjjal, a citrom és a narancs lereszelt héjjával és egy csipet sóval. Beleöntjük a lisztes keverékbe az élesztős tejet, majd hozzáadunk 2 tojást, olvasztott vajat. 10 percig dagasztjuk, lefedjük és 2-szeresére kelesztjük. Közben kivajazunk egy 20×30-as tepsit. A tésztából 12 egyforma golyót formázunk, belehelyezzük a tepsibe. A maradék 1 tojást felverjük és megkenjük a golyókat, majd megforgatjuk mandulában és további 30 percig kelesztjük a tepsiben. Ezután megszórjuk a tésztákat barnacukorral és 180°C 40 percig készre sütjük. Eközben elkészítjük a krémet. Összekeverjük a hozzávalókat, majd ha kisült kalács, melegen a tányérra szedjük és a krémmel tálaljuk. Édes szájúak még tehetnek rá mézet.
Írta és elkészítette: Kótányné Tóth Éva Éva, fotó Kótány Katica
Sorozatunk cikkei:
Nem lehet abbahagyni csirke ITT
Négy kínai íz ITT
Tejfölös töltöttpaprika ITT
Forró napokra ananászos csirke ITT
Könnyű nyári hétvégi ebéd ITT.
Húsvéti ünnepi menüajánlatunk ITT.
Pestos táska farsangra ITT.
Csilis (de nem csípős) bab kanadai-magyar módra ITT.
Újévi lencseleves ITT.