Újévi lencseleves
A szilveszteri gasztro babonáknak régi paraszti gyökereik vannak, a hagyomány szerint nagy jelentősége van az év utolsó napjának és az új év első napjának, mert ezek határozzák meg azt, hogy a következő évben milyen lesz a sorsunk, milyen lesz a termés a földeken.
Azt sokan tudják, hogy az új év első napján lencsét kell enni. A hagyományok szerint minden szemes étel, tehát főleg a lencse, de a bab is olyan mint az aprópénz, így a szokásokban ez a szerencsét, a gazdagságot jelképezi. És persze azért kell január 1-én mindenképpen lencsét enni, hogy ez meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre.
Hozzávalók:
- 1 zacskó lencse
- 1 marhaleveskocka
- sárgarépa
- fehérrépa
- zeller
- petrezselyem
- 10 dkg szalonnakocka
- 1 fej vöröshagyma
- ecet
- só, bors
- szárított kakukkfű
- mustár
- babérlevél
- cukor
- frankfurti virsli
- fokhagyma
Előző éjszaka beáztatjuk a lencsét. Nagy lábosban felrakjuk főni a lencsét, hozzáadjuk a zöldségeket a petrezselyem kivételével. Ízlés szerint hozzáadható néhány gerezd paradicsom és néhány karika zöldpaprika. Sózzuk vagy 2 ek vegetát hozzáadunk, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Babérlevelet és szárított kakukkfüvet adunk hozzá. Forrás közben összenyomott fokhagymát, mustárt és ecetet adunk hozzá. Külön lábosba a szalonnakockákat megpirítjuk, hozzáöntjük az apróra vágott vöröshagymát, majd megpirítjuk. Amikor a lencse és a zöldségek megfelelően megpuhultak, hozzáöntjük a hagymás bacont. Forraljuk egy kis ideig, közben ízesítjük ecettel. A legvégén annyi virslit rakunk hozzá, amennyit elfogyasztunk. Tálalás tejföllel és petrezselyemmel.
Kótányné Tóth Éva