Pestos táska farsangra

0
217

Tanuljunk főzni Évával!

Itt a Farsang, áll a bál…!

Nem kell mindig fánkot sütni. Lehet egészséges és finom uzsit is csinálni. A pesto a kimerült vitaminforrásainkat pótolja februárban, mivel sok zöld növényt tartalmaz, mint például bazsalikomot. Ezen kívül magas a fenyőmag tartalma, ami a kismamák tejtermelését is serkenti a szoptatási időszakban. A pesto a jól meglocsolt olíva olajjal akár két hétig is eltartható.

Ez az étel a hosszú iskolai napokon is nagyon jó ebédpótló lehet a tanulók számára.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • fél kg liszt
  • 250g Rama
  • 3-4 ek. víz
  • 1 tojássárgája

Töltelék:

  • 1 üveg pesto (én Barillo-t szoktam használni)
  • olíva olaj
  • 1 cukkini
  • 1 padlizsán
  • 10 szem koktélparadicsom

Elkészítés:

A tésztához valókat összedolgozzuk. Amíg a tészta pihen 1-2 órát a hűtőben, addig felvágjuk a zöldségeket. A cukkinit papírvékony szeletekre, a padlizsánt kis kockákra és a paradicsomot szintén vékonyan szeleteljük. A letelt idő után kivesszük a kemény tésztát, aminek ilyennek kell lennie. 4 részre osztjuk. Részenként kinyújtjuk 15cm x 15cm-es négyzetre. Megkenjük pestoval, majd pici olíva olajjal meglocsoljuk. Mindegyik csomagba a pestora 3 -4 karika cukkinit, néhány kis kocka padlizsánt és 3-4 karika paradicsomot rakunk. A tésztákat batyuba hajtjuk és ráhelyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A 180°C-ra előmelegített sütőben 10 percig, utána 200°C-ra emelve a hőfokot még 30 percig szép pirosra sütjük. Forrón, melegen is tálalható főételként, de másnap hidegen is fogyasztható. Ínyencek tehetnek bele mozzarella sajtot is.

Jó étvágyat!

Elkészítette Kótányné Tóth Éva, fotó Kótány Katica

(A szerkesztő megjegyzése: az Évától kapott kóstolót mi még melegen fogyasztottuk, és különösen a töltelék nagyon finom volt.)

Sorozatunk korábbi cikkei:

Csilis (de nem csípős) bab kanadai-magyar módra ITT

Újévi lencseleves ITT.

Különleges karácsonyi menü (parmezánkrémleves, fokhagymás petrezselymes japán lepényhal filé, steakburgonya, baconbe tekert töltött csirkemell sajtszósszal, mandulás burgonya, almás hagymás céklasaláta, kapros kukorica saláta, diós barackos desszert, fekete-fehér kocka) ITT.