Nagyon finom és különleges karácsonyi menü

0
119

A hagyományos ételektől eltérve, a háziasszonyok számára gyorsan elkészíthető ételeket ajánlunk a közelgő ünnepi ebédekre vagy vacsorára, hogy a szenteste és a karácsony mindenkinek nyugodt és békés legyen. A végeredmény pedig egy nagyon finom és különleges menü.

Parmezánkrémleves:

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 burgonya
  • 5dkg vaj
  • 1 leveskocka
  • 1 kis doboz reszelt parmezánsajt
  • 1 dl 30%-os tejszín

A vajon megpirítjuk a hagymát. A megfőtt burgonyát apró kockákra vágva hozzákeverjük a hagymához és pirítjuk. Fölöntjük vízzel. Beledobjuk a leveskockát. Amikor a krumpli puha, összetördeljük a krumplit. Majd beleöntjük a parmezánt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor elkezd forrni, beleöntjük a tejszínt. Kevergetjük közben, mikor besűrűsödött, akkor kész. Levesszük a tűzről. Olíva olajon párolt koktélparadicsommal díszíthetjük, és tálalhatjuk.

 

Fokhagymás petrezselymes japán lepényhal filé

Hozzávalók (2 személyre):

  • 4 db Family Frostos japán lepényhal filé (elérhető áron 1kg-os csomagolásban)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • vaj
  • himalája só
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 citrom

A halfiléket jól megsózzuk. Fokhagymanyomóval rányomjuk a fokhagymát. Vajon kisütjük, közben óvatosan forgatjuk. A végén apróra vágott petrezselyemmel és citrommal díszítjük. Adhatunk hozzá steakburgonyát.

Köretnek

Steakburgonya

Hozzávalók:

  • 6 nagy burgonya
  • 1 zacskó BBQ fűszerkeverék
  • 4 ek kukoricaliszt
  • 4 ek búzaliszt

A burgonyát megfőzzük, de nem túl puhára. Hasábokra vágjuk. Összekeverjük a BBQ keveréket a kukorica-és búzaliszttel, majd ebben megforgatjuk a krumplikat. Végül olajban kisütjük őket. A burgonyát előző nap elő lehet készíteni, így másnap csak sütni kell.

Baconbe tekert töltött csirkemell sajtszósszal

Hozzávalók:

  • 6 szelet csirkemell filé
  • 2 cukkini
  • 4 kápió paprika
  • 12 szelet bacon
  • oliva olaj
  • petrezselyem

Sajtmártás:

  • 20-30dkg trapistasajt reszelve
  • vaj
  • liszt
  • 1 ek vegeta
  • tej

A kiklopfolt csirkemelleket sózzuk, borsozzuk. A cukkinit vékony szeletekre, a paprikát apró kockákra felvágjuk. A csirkemellbe 1 vagy 2 szál cukkinit rakunk, megszórjuk apró paprikával, összegöngyöljük és betekerjük bacon szeletekbe. Jénaiba fektetjük a csirkemell tekercseket, rászórjuk a maradék cukkinit, paprikát. Meglocsoljuk oliva olajjal, befóliázzuk. 200 fokon 45 percig sütjük. Majd levesszük a fóliát és ropogósra sütjük. Megszórjuk petrezselyemmel. Besameles sajtmártással tálaljuk.

A hús sütési állapotra még előző nap előkészíthető. Másnap csak sütni kell és a sajtmártást elkészíteni frissen.

Köretnek:

Mandulás burgonya

Hozzávalók:

  • 6 nagy burgonya
  • 2 tojássárgája
  • ízlés szerint vegeta vagy só
  • 2 ek liszt
  • 1 ek vaj
  • 1 nagy zacskó gyalult mandula
  • olaj

Előtte való nap elkészíthető, hogy másnap csak sütni kelljen. A burgonyát puhára főzzük a héjával együtt. Megpucoljuk, összetörjük villával. Hozzáadjuk a lisztet, vajat, tojássárgáját és sózzuk. Gombócokat formálunk, majd mandulában megforgatjuk. Egy éjszakát hűtjük és olajban kisütjük.

Saláták:

Almás hagymás céklasaláta

Hozzávalók:

  • 1 vödör ecetes cékla
  • 1 nagy alma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kis doboz görögjoghurt
  • 3 ek majonéz
  • 1 csipetnyi bors
  • 1 csipetnyi pirospaprika
  • 1 csipetnyi só

Összekeverjük a joghurtot, a majonézt, a sót, borsot és pirospaprikát. A céklát, az almát és a hagymát lereszeljük. Leszűrjük a levüket és belekeverjük az öntetbe. Petrezselyemmel díszíthetjük. Ínyencek még narancsot is kockázhatnak bele.

Kapros kukorica saláta

Hozzávalók:

  • 1 konzerv kukorica
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2 ek majonéz
  • 1 csokor kapor (előre lefagyasztva, hogy könnyen letörjenek az apró szálak, amiket felhasználunk majd)

Összekeverjük a majonézt, a tejfölt és a kaprot. A konzerv kukoricát átmosva, lecsepegtetve hozzákeverjük. Díszíthetjük még kaporral.

Ezek a saláták szintén gyorsan előkészíthetők előző este.

Desszertek

Diós barackos desszert

Ez akár 3 héttel előtte is elkészíthető, de akár ajándékba is adhatóak.

Hozzávalók:

  • 125g szárított sárgabarack felkockázva
  • 2 kisüveg barackpálinka aroma
  • 2 csomag marcipánmassza (narancssárga vagy fehérszínű)
  • 1 ek porcukor
  • 3 tábla Boci tejcsokoládé
  • 14 db felezett dióbél

A felkockázott sárgabarackot egy éjszakára aromába áztatjuk. Másnap lecsepegtetjük, összegyúrjuk a marcipánnal és porcukorral. Vizezett kézzel könnyebben végezhető a gyúrás, majd gombócformálás. Az apró, bonbon nagyságú gombócokat a vízgőz fölött felolvasztott csokiban megforgatjuk. Egy dióval díszítve a hűtőbe rakjuk megdermedni. Egy éjszakát állni hagyva leszedjük a papírról és dobozolhatjuk, vagy fogyaszthatjuk. Hűtőben tárolandó, de nem romlandó. Hónapokig is eláll. Férfiaknak a legjobb ajándék, ha aroma helyett valódi pálinkát használunk. Nem vallhatunk vele kudarcot!

Fekete-fehér kocka

Hozzávalók:

Első réteg:

  • 15 dkg vaj
  • 4 ek kristályukor
  • 3 ek kakaópor
  • 2 tojás
  • 20 dkg daráltkeksz
  • 7dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg daráltdió
  • 1-2 dl tej

Második réteg:

  • 12,5 dkg vaj
  • 1dl tejföl
  • 2 ek főzés nélküli vaníliás pudingpor
  • 10dkg porcukor

Harmadik réteg:

  • 3 tábla Boci tejcsoki

Az első réteghez megolvasztjuk a vajat, a tűzön hagyva beletesszük a cukrot, kakaóport és tojást. Addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről, belekeverjük a daráltkekszet, kókuszt és daráltdiót. Pici tejet adunk hozzá, hogy bele tudjuk simítani egy hosszú üvegtálba, esetleg jénaiba.

A második réteghez a vajat elkeverjük a pudingporral, tejföllel és cukorral. Rákenjük az első rétegre.

A Boci csokikat felolvasztjuk vízgőz felett, ráöntjük és elsimítjuk a süti tetején. Lehűtjük és másnap szeletelhetjük. Hűtőben tárolandó!!!

Extra finomság

Újévi lencseleves

Hozzávalók:

  • 1 zacskó lencse
  • 1 marhaleveskocka
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • petrezselyem
  • 10 dkg szalonnakocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • ecet
  • só, bors
  • szárított kakukkfű
  • mustár
  • babérlevél
  • cukor
  • frankfurti virsli
  • fokhagyma

Előző éjszaka beáztatjuk a lencsét. Nagy lábosban felrakjuk főni a lencsét, hozzáadjuk a zöldségeket a petrezselyem kivételével. Ízlés szerint hozzáadható néhány gerezd paradicsom és néhány karika zöldpaprika. Sózzuk vagy 2 ek vegetát hozzáadunk, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Babérlevelet és szárított kakukkfüvet adunk hozzá. Forrás közben összenyomott fokhagymát, mustárt és ecetet adunk hozzá. Külön lábosba a szalonnakockákat megpirítjuk, hozzáöntjük az apróra vágott vöröshagymát, majd megpirítjuk. Amikor a lencse és a zöldségek megfelelően megpuhultak, hozzáöntjük a hagymás bacont. Forraljuk egy kis ideig, közben ízesítjük ecettel. A legvégén annyi virslit rakunk hozzá, amennyit elfogyasztunk. Tálalás tejföllel és petrezselyemmel.

Összeállította és az ételeket elkészítette: Kótányné Tóth Éva, fotók Kótány Katica