Szeptemberre négy kínai ízt ajánlunk, melyek nincsenek éttermekben

0
117

Sokféle kínai étel/íz létezik. Más Amerikában és más Európa egyes országain belül. Más gyorsétkezdékben és éttermekben is. Az ízek mindig a helyi igényekhez igazodnak, ezért szeretjük mi magyarok is kínai ízeket. Kínai barátaink nagyon jól igazítják az ízvilágokat az országok ízigényeihez. Mi most olyan ételeket készítünk, melyek nincsenek éttermekben. Ezekkel az otthoni ízekkel mindenki játszadozhat, illetve alakíthatja a saját konyhájában a saját ízvilágát. Ezek az ételek pl vendégvárás alkalmával együtt is tálalhatók, de egy-egy hétköznapi ebédnek vagy vacsorának is megfelelő fogások.

Kínai sült tojásos tészta

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csirkemell
  • 2 sárgarépa
  • 1 cukkini
  • 1 kis fej káposzta
  • 1 doboz spagetti tészta
  • olíva olaj
  • szójaszósz
  • 1 tk. pirospaprika
  • 6 tojás
  • 2 ek. szezámolaj

Elkészítés:

A húst csíkokra vágjuk. A répát, cukkinit, káposztát megtisztítjuk és lereszeljük. Egy nagy serpenyőben olíva olajon a húst megpirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, 6 ek. szójaszószt, 1 tk. piros paprikát. Jól elkeverjük. Ha jól megpuhultak a zöldségek, a tojásokat is hozzáadhatjuk. Kevergetjük, majd ha megsültek, a végén a szezámolajjal ízesítjük. A spagettit megfőzzük, leszűrjük és hozzáadjuk a zöldséges csirkéhez. Összekeverjük és ízlés szerint még szója szósszal ízesíthetjük.

Zelleres, mandulás csirke

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csirkemell
  • olaj
  • 15dkg hámozott mandula
  • 1 zeller
  • 1 leveskocka
  • 1 tk. gyömbér
  • 2 ek. fehérbor
  • 5 ek. szójaszósz

Elkészítés:

A csirkemelleket ismét vékony csíkokra vágjuk. A mandulát kevés olajon megpirítjuk. A zellert kockákra vágjuk, megfőzzük és főzés előtt hozzáadjuk a leveskockát. Ha megpuhult, akkor leszűrjük. A csirkemellet kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zellert, mandulát, gyömbért, fehérbort és a szójaszószt. Forraljuk, amíg megpuhul a csirkemell és összeforrnak az ízek. Rizzsel tálaljuk!

Szaftos, kínai keles csirke

Hozzávalók:

  • 1 nagy gyömbérdarab finomra reszelve
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. egész feketebors
  • szójaszósz
  • 0,5 kg csirkecomb filé
  • 5 ek. szezámolaj
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 kínai kel

Elkészítés:

1 nagy lábos vízbe föltesszük a földarabolt csirkecomb filét főzni. Hozzátesszük a lereszelt gyömbért, borsot, 10 ek. szójaszószt és a földarabolt fokhagymát. Puhára főzzük a húst. Ha megpuhult, a húst kivesszük, majd belerakjuk a lábosba a kínai kelt. 5 perc alatt azt is puhára főzzük. 1 jénai tálba rakjuk a kínai kel leveleket, rá a csirkecomb filét és a léből annyit merünk, hogy ellepje a húst és a kelt, öntünk még hozzá szójaszószt ízlést szerint. Szezámolajon megpirítjuk az apróra vágott zöldhagymát és ráhintjük a kész ételre. Rizzsel tálaljuk!

Mogyorós csirke (Kung Pao/Gong Bao)

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csirkecomb filé
  • 2 tojásfehérje
  • 2 ek. keményítő
  • 1-1 zöld és piros kaliforniai paprika
  • 2 fokhagyma (összenyomva)
  • pirospaprika
  • szójaszósz
  • 1 tk. gyömbér
  • 1 csokor újhagyma
  • 10dkg sótlan földimogyoró
  • 2 ek. olaj

Elkészítés:

A csirkecomb filét nagyobb darabokra vágjuk. A tojásfehérjébe belekeverjük a keményítőt és az olajat. Ezt összekeverjük és megforgatjuk benne a csirkefalatokat. Olajban hirtelen kisütjük a húst, majd kiszűrjük és odébb tesszük. A paprikákat felaprítjuk, kevés olajon egy serpenyőben megpirítjuk, hozzáadunk fokhagymát, szójaszószt, gyömbért, 1 dl vizet és pirospaprikát. Majd beletesszük a csirkét és az apróra vágott újhagymát és az előzőleg kevés olajon megpirított mogyorót. Összekeverjük és főzzük, míg összeállnak az ízek. Tojásos rizzsel tálaljuk.

Azért ajánljuk ezeket a kínai ételeket, mert nagyon egészségesek, hiszen sok zöldséget tartalmaznak. Szójaszószból ajánlom a Heinz-et.

Jó étvágyat!

Írta és elkészítette: Kótányné Tóth Éva, fotók Kótány Katica