Szinkronúszás – hamarosan felvételi válogató edzés lesz

0
1464

A szinkronúszás nincs a kiemelt sportágak között Magyarországon, ennek ellenére a magyar szinkronúszók rendre részt vesznek világversenyeken. A legutóbbi, junior világbajnokságon pedig a budaörsi szakosztály is delegált a válogatottba versenyzőt, Welker Zsuzsa személyében.

A műúszás nem tömegsport: „A BSC szinkronúszó szakosztályban – jellegénél fogva – elsősorban versenyzőképzéssel foglalkozunk” – tájékoztatott Zlinszky Anett vezetőedző. A mintegy negyven gyermek és utánpótlás korú sportoló három csoportban dolgozik: kezdő, haladó és versenyzői. „Egy év elteltével már a kezdők is versenyeznek, legalábbis addigra kiderül, alkalmasak-e a rá” – mondta a vezetőedző. Nagyon speciális ez a sportág, a szertorna és a balett a szárazföldi edzések módszertanának az alapja. Ebben a sportágban az elején gyorsan, látványosan lehet fejlődni, a második évtől vannak a bonyolultabb mozgások, amiket már fejjel lefelé kell végrehajtani, onnantól válik nehezebbé, türelemjátékká. A szinkronúszásban vannak kötelező gyakorlatok, ami mindenkinek ugyanaz, melyeket nagyon precízen kell végrehajtani. Ezen kívül vannak a zenés kűrök, amit mindenki nagyon szeret, de kűrözni csak azokat engedik, akik a kötelező gyakorlatokat már tökéletes minőségben végre tudják hajtani.

Kép forrása: Magyar Szinkronúszó Szövetség

A BSC szinkronúszó szakosztálya gyakorlatilag csak utánpótlás neveléssel foglalkozik. Legidősebb versenyzőik junior korosztályúak, 16-18 évesek, közülük Welker Zsuzsa (a képen baloldalon, elöl) kint volt a néhány hete Budapesten megrendezett junior világbajnokságon a válogatott tagjaként. Ami legfőképpen azért nagy jelentőségű, mert az egyébként rendelkezésre álló vizes edzésmennyiség kevés ahhoz, hogy élsportolókat tudjanak kinevelni. „Nagyon büszkék vagyunk Zsuzsira” – hangsúlyozta Zlinszky Anett.

A munkavégzéshez szükséges feltételek ugyanis adottak, de lehetőségeik hagynak maguk után kívánnivalót. „A szárazedzéseink nagy része a Budaörs Városi Uszoda és Sportcsarnok uszodaterében zajlik, van ugyan tornaterem a létesítményben, de mivel több sportág is használja, ezért nekünk csak heti egy alkalommal van tornatermi edzésünk. Azért nem tudunk kifejezetten élsportolókat képezni, mert az a vízmennyiség, ami rendelkezésünkre áll, arra nyilvánvalóan nem elég, azonban egy-két versenyzőt így is ki tudunk nevelni a válogatott számára. Bár a budaörsi uszoda vezetősége mindent megtesz, hogy segítsen nekünk, de mivel ez egy városi uszoda, nem az élsportra rendezkedett be, ezért korlátozottak a lehetőségek” – tudtunk meg többet az edzések körülményeiről. „Az adott feltételekből ennyit tudunk kihozni, ennek ellenére kifejezetten jó eredményeket tudtunk elérni, a lányok nagyon ügyesek, hogy ennyi vizes edzéssel az elvárhatónál jobban teljesítettek.”

Természetesen nem csak az infrastruktúrán, az edzői munkán is sok múlik. A műúszó szakosztály szakmai stábja három főből áll, a vezetőedző mellett dolgozik még egy edző – Kocsán Gabriella – és egy segédedző is, akit már Zlinszky Anett nevelt ki, ugyanazokat a módszereket használja, viszi tovább, amiket ő fejlesztett ki, így a már bevált módszerekkel zökkenőmentesen zajlik az oktatás.

„Nem kapunk sem az önkormányzattól, sem a szakszövetségtől támogatást, mi mindent a szülők által fizetett tagdíjból fizetünk (víz, nevezési díjak, versenyeztetés, stb.). Ilyen szempontból nagyon hátrányos helyzetű ez a sportág, nem csak Budaörsön, mindenhol. Az elért eredményeket tekintve sajnos még nincs azon a szinten, hogy komoly támogatást kapjon” – számolt be az szakosztály működésének anyagi feltételeiről Zlinszky Anett.

„Ősszel tartunk felvételit új jelentkezőknek, de csak öt-nyolc főt tudunk fölvenni, ezért válogatót írtunk ki. Idén 2009, 2010, 2011-es születésűeket várunk. A felvételi egy félórás szárazföldi és egy félórás vizes felmérőből áll. A szárazon gimnasztikát tartunk, ahol a mozgáskoordinációt és lazaságot figyeljük, a vízben pedig megnézzük a három úszásnemet és ezek alapján kiválogatjuk a legügyesebbeket”- mondta az edző. Év közben nehéz a már meglévő csoporthoz beilleszkedniük újaknak, ezért alakították ki így az egyesülethez csatlakozás lehetőségét.

A nyári sporttáboruk az egy hónapos szünet utáni alapozó edzőtábor, ahol főszerepet kap a sportághoz elengedhetetlen erősítés, lazítás, a technikai elemek gyakorlása és az új kűrök koreográfiáinak betanulása, valamint a táborban nyújtott teljesítmények alapján kialakulnak az őszi csoportbeosztások. „Nagyon szeretik a tábort, pedig nagyon kemény, de jó a hangulat, jut idő játékra is, és a lányok mindig rengeteget fejlődnek” – tette hozzá Anett.

Érdekel a sportág?

„Felmérő edzést tartunk 2018. augusztus 29-én a Budaörsi Városi Uszodában. A már meglévő csoportjainkban fennmaradó helyekre várunk 6-8 év közötti 3 úszásnemben (hát, mell, gyors) biztosan úszni tudó lányokat. Ha részt szeretnél venni az eseményen, kérlek jelezz vissza a bsc.szinkronuszas@gmail.com email címen!”

Az utánpótlás nevelésről sorozatunk korábbi cikkei:

Atlétika, ritmikus gimnasztika, asztalitenisz, cselgáncs, karate, tenisz és úszás ITT.

A kézilabdáról ITT írtunk.

Tánc és fitnesz: ITT.

A tájfutásról: ITT.

Foci: ITT

A kick-bokszról: ITT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here