Utánpótlás nevelés… – a Budaörsi Kick-Box SE

0
1226

Bár sokszor számolunk be korosztályos versenyekről és utánpótlás korú sportolókról, ezekből a rövid tudósításokból az eredmények hátteréről általában keveset tudunk meg. Ezért vesszük most sorra a budaörsi sportegyesületeket, ebből a szempontból.  A Budaörsi Kick-Box SE 9 éve alakult. Vezetőedző Katona Barnabás, segédedző Lovász Zoltán.

Mint minden sportágban nálunk is nagyon fontos az utánpótlás nevelés. Edzésekre 6 éves kortól lehet, versenyezni 8 évestől. Vannak, aki csak önvédelmet szeretnének tanulni, mások a látványos rúgásokat szeretnék elsajátítani és vannak, akiknek a versenyzés a cél. Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy a kick-box, mint a legtöbb küzdősportág, nem csak a mozgáskoordinációt, az erőt, az ügyességet és egyéb képességeket fejleszti, hanem egy élete szóló egészséges önbizalmat is ad” – mondja kérdéseinkre válaszolva Katona Barnabás. Náluk heti 3-szor 1,5 órás edzések vannak. Ebből két alkalommal – elsősorban a terem- és pénzhiány miatt – a hobbi sportolók, a kezdők és a versenyzők együtt edzenek, a harmadik alkalmon azonban elsősorban a versenyzők vesznek részt. „A 30-35 tagból 8-10 versenyzőnk van, melyből öten elsőosztályúak és nemzetközi versenyeken is elindulnak.”

Mivel ezt a klub nem része a BSC-nek vagy a BDSE-nek, kicsit nehezebb számukra a feltételek biztosítása, mint az önkormányzat által fenntartott szakosztályoknak. „A több mint 1,1 millió forint éves teremdíjat a tanfolyamok bevételében és két szülő segítségével fizetjük ki. A vidéki versenyek kiutazásához, a nevezési költségekhez, a nyári edzőtábor étkezéséhez és az évenkénti Budaörs-Intersport kick-Box Kupa megrendezéséhez azonban nagy segítséget nyújt Budaörs Város Önkormányzata. A versenyünk megrendezését a budaörsi Intersport áruház is minden évben szponzorálja” – tudjuk meg a vezetőedzőtől.

S mivel telik számukra a nyár? „Minden évben nyáron egy hetes edzőtábort tartunk, vízpart mellett. Napi két edzéssel és számtalan programmal tarkítva, ami összekovácsolja a csapattagokat, fejleszti a technikai tudásukat és a fizikai, mentális képességeiket. Ilyenkor a teremben, füvön és vízben is tartok edzéseket, aminek igazán örülnek a gyerekek.”

Az egyesület már több elsőosztályú és nemzetközi tornán is bizonyította, hogy eredményes versenyzőket nevelt ki. Volt, aki a magyar válogatott tagjaként vehetett részt korosztályos Európa bajnokságon és a hetedik helyen végzett.

Kovács Sámuel

A 14 éves fiú most ballagott el a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolából és a jó tanulmányi eredményei mellett sikeres a sportban is. Számtalan sportágat űz hobbi szinten, amelyek mellett versenyszerűen kick-boxol. Hét éve több egyesületet, klubot kipróbált, majd a Budaörsi Kick-Box SE egyesületnél horgonyzott le, immár hat éve, és négy éve versenyez. A legjobb eredménye a szegedi világkupán szerzett ezüstérem, de országos megmérettetéseken több aranyérmet és dobogós helyezést ért el, összesen 42 alkalommal állt már a dobogón. Elmondása szerint a jó tanulmányi eredményéhez és a kimagasló sport teljesítményhez is nagyban hozzájárulnak a szülei, akik minden edzésre, versenyre elviszik, és segítik, anyagilag is támogatják a budaörsi klubot. Sami testvére Domonkos most 10 éves, már ő is az egyesület tagja és Katona Barnabás edző reméli, hogy hamarosan testvére nyomdokába lép.

Sorozatunk korábbi cikkei:

Atlétika, ritmikus gimnasztika, asztalitenisz, cselgáncs, karate, tenisz és úszás ITT.

A kézilabdáról ITT írtunk.

Tánc és fitnesz: ITT.

A tájfutásról: ITT.

Foci: ITT

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here