Utánpótlás nevelés a helyi szakosztályoknál: kézilabda

0
1252

Bár sokszor számolunk be korosztályos versenyekről és utánpótlás korú sportolókról, ezekből a rövid tudósításokból az eredmények hátteréről általában keveset tudunk meg. Ezért vesszük most sorra a budaörsi sportegyesületeket, ebből a szempontból. Ezúttal a kézilabdáról olvashatnak.

„Számunkra az utánpótlás azért fontos, mert az első generációk beérésével (hét éve indult el a kézilabda Budaörsön – a szerk.) a saját nevelésű fiatalokkal szeretnénk teletűzdelni a felnőtt női csapatot. A fiú játékosokat pedig egy együttműködés keretében közösen versenyeztetjük a Budai Farkasokkal, akik az NB I/B-ben versenyeznek a következő szezontól, de már a feljutásban szerepük volt a tőlünk átvett ifi korú játékosoknak. Ez azért jó, mert sem infrastruktúrában, sem anyagi források hiányában nem tudnánk két NB I-es felnőtt csapatot üzemeltetni” – mondta lapunknak Neukum Tamás, a Budaörsi Handball szakmai igazgatója.

Több mint kétszáz budaörsi gyerek kézilabdázik a korosztályos bajnokságokban a klub keretei közt. Július kivételével egész évben vannak edzéseik. Rajtuk kívül az öt budaörsi általános iskola másodikos és harmadikos tanulói testnevelés óra keretében kapnak kézilabda oktatást a klub edzőitől, a Sulikézi Program keretében, akik így népszerűsítik, szerettetik meg a sportágat a gyerekekkel. „Most jutottunk el oda, hogy tudunk már a korosztályos válogatottaknak nálunk kezdett játékosokat adni, és így korosztályos válogatott kerettagjaink vannak, illetve strandkézilabdában korosztályos válogatott játékosaink is” – folytatta a szakmai igazgató.

A körülményekről? „Jó feltételek mellett dolgozunk, de bizony a sportcsarnokban jellemzően osztott pályán edz két csapat, mert nincs elég teremlehetőség, és a színpadon vagy a lelátó lépcsőjén tartjuk a kondicionáló edzéseket. Továbbá kint a szabadban van atlétikai edzés, és úszni is visszük a gyerekeket, hogy sokoldalúan fejlesszük a képességeiket.” De tartanak edzéseket a Bleyerben és az 1.Számú Iskolában is. „A munka szakmai részével nincs gond, de ahhoz, hogy más klubokkal szemben versenyképesek legyünk, kellene egy saját csarnok, benne edzőpálya és utánpótlás mérkőzések lebonyolítására alkalmas pálya, illetve kondicionáló terem” – tette hozzá a szakmai vezető.

A működéshez szükséges forrást egyrészt Budaörs önkormányzata, másrészt szponzorok biztosítják, ez utóbbit részben a sokat kritizált TAO rendszeren keresztül, mivel minden kritériumának megfelelnek. A sportolók is fizetnek ugyan tagdíjat, de jelképes összeget.

Nyáron már javában zajlik Hornyák Ági sporttábora, aminek csakúgy, mint év közben az iskolákban, az a célja, hogy minél több gyerek próbálja ki és kapjon a kézilabdához. A már versenyezőknek az edzőtáborok majd augusztusban lesznek, ott kezdődik a csapatok felkészülése az új szezonra. Ez általában helyben van, mert nyáron kevésbé foglalt a sportcsarnok és a homokos strandpálya változatosabbá teszi az edzéseket, illetve a homokon való mozgásnak fontos szerepe van a sportsérülések és a korai kiégés elkerülésében. „Nyáron jobbak a körülményeink itthon Budaörsön, mint bárhol másutt” – szögezte le Neukum Tamás.

Sorozatunk  további cikkei:

Atlétika, ritmikus gimnasztika, asztalitenisz, cselgáncs, karate, tenisz és úszás ITT.

Tánc és fitnesz: ITT.

Foci: ITT.

A tájfutásról: ITT.

Kick-box: ITT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here