Utánpótlás… – foci hatéves kortól

0
1555

Bár sokszor számolunk be korosztályos versenyekről és utánpótlás korú sportolókról, ezekből a rövid tudósításokból az eredmények hátteréről általában keveset tudunk meg. Ezért vesszük most sorra a budaörsi sportegyesületeket, ebből a szempontból. A jövő focistái Budaörsön a Liverben kezdhetnek és a BSD-ben folytathatják.

Liver FC

Az idén húszéves fennállását ünneplő Liver FC a budaörsi futball oktatás bástyája. “Egyesületünk önálló utánpótlás nevelő egyesület, amely azt jelenti, hogy csak utánpótlás neveléssel foglalkozik U6-tól az U13-as korosztályig” – foglalta össze tömören Uj Róbert a klub vezetője. “270-280 fő közötti taglétszámunk van, ez volt már több és kevesebb is az utóbbi húsz évben, amióta létezik a klub. Az igazolt sportolók száma 92 fő” – tudtuk meg, hogy számokban ez mit jelent.

A labdarúgás alapjainak elsajátításához szükséges feltételekről így nyilatkozott a fiatal edző: “A létesítményhelyzet az utóbbi két-három évben már megfelelőnek mondható, nagyobb kihívás ezek fenntartása és működtetése. Ezzel még megbirkózunk, azonban a pedagógia érzékkel és szakmai tudással egyaránt bíró edzők megtalálása a legnehezebb feladat jelenleg.” A Herman iskola sportpályáján néhány éve felállított sátor a kis műfüves pálya felett biztosítja, hogy az edzéseket ne akadályozza az időjárás, illetve megépült Kamaraerdőn is egy műfüves pálya. Ezeken és az Árok utcai sportpályákon kívül a legkisebbeknek a Vackor és a Rózsa utcai óvodában vannak az edzések.

Az anyagi feltételek alapját a Liver FC-nél is az önkormányzati támogatás teszi ki nagyrészt, de tagdíjat is szednek. Az egyesület vezetője hozzáfűzte: “Ahogy az országban máshol is, a legtöbb labdajátékra most szép idők járnak, de mi a TAO rendszer előtt és után is képesek vagyunk fenntartani az egyesületet.

“Kamaraerdei focitáborunk húszéves múlttal rendelkezik és a világbajnokságok idején különösen népszerű, így idén is” – tudtuk meg a nyári táborokról. A Budaörs-Budapest határán lévő Kamaraerdei Ifjúsági Parkban és a közelben lévő sportpályájukon hat héten át heti turnusok követik egymást, reggeltől délutánig a mozgás és a sport jegyében töltik az időt. “Edzői csapatunk egész napos programokat és maximális figyelmet biztosít egész héten át.”

BSC 1924 labdarúgás

“Az NB II-es felnőtt labdarúgócsapatunk mellett kiemelt figyelmet fordítunk az utánpótlásunk nevelésére és fejlesztésére. Jelenleg 220 versenyengedéllyel rendelkező, utánpótláskorú igazolt labdarúgónk van, de hosszú távú célunk, hogy minden korosztályban tudjunk csapatot indítani” – tájékoztatott Varga László, a BSC 1924 labdarúgó szakosztályának utánpótlás vezetője. “Fontos törekvésünk, hogy megpróbáljuk játékosainkat olyan szellemben sportoltatni és nevelni, hogy örömmel, de alázattal lépjenek pályára, és büszkeség töltsön el mindenkit, aki a budaörsi mezt öltheti magára” – fogalmazta meg utánpótlás nevelésük ars poeticáját a szakember.

A BSC 1924 Futball Kft. helyzetéről elmondta, hogy az idén B szintű alközpontként kapott besorolást – az FTC alközpontjaként -, mely rajtuk kívül tizenkét egyesületet foglal magába. A Bozsik programban több, mint tíz éve tartani tudják regionális vezető szerepüket.

És hogy miből tartják fenn működésüket? “Budaörs Város Önkormányzatának támogatásával gazdaságilag stabil lábakon állunk, de a TAO támogatások segítségével olyan források és lehetőségek nyíltak meg klubunk előtt, melyek mind szakmailag, mind gazdaságilag segítik a folyamatos előrelépést. Az idei évadban a Regionális Utánpótlás-nevelési Program megvalósítása érdekében további támogatást is sikerült elnyernünk az utánpótlás sport fejlesztésére” – tudtuk meg Varga Lászlótól. A szponzori és a szülői támogatás mértéke elenyésző a klubnál.

A munkavégzés feltételeinek infrastrukturális körülményeit tekintve jelenleg egy nagyméretű műfüves és a korábbi TAO pályázatoknak köszönhetően két kisebb műfüves pálya áll rendelkezésükre. “A tavalyi évben elkészült a világítás teljes körű rekonstrukciója, így már minden pályánk ki tudja szolgálni a megnövekedett igényeket, akár sötétedés után is. Nagyméretű műfüves pályánk kihasználtsága 15:00 óra és 21:00 között nagyon magas, közel 100%-os. Sajnos ez már látszik a pálya állapotán is, bármilyen mértékben is próbáljuk gondosan karban tartani. A komplett, fűcserés felújításra nagy szükség van, reményeink szerint az idei TAO pályázatból ezt sikerül majd megvalósítanunk” – mondta el a részleteket Varga László. “Jelenleg – szintén a TAO pályázat segítségével – zajlik az öltözőépület és a centerpálya teljes átépítése, amelyek elkészültével már olyan minőségi munkát fogunk tudni majd felmutatni körzetünkben, mely hosszú távon biztosítani fogja mind a budaörsi játékosoknak, mind a Bozsik egyesületi programban szereplő tehetséges gyerekek magas szintű szakmai képzését, és ezáltal európai szintű fejlődését is”- tette hozzá a szakember, aki arról is biztosított, hogy az infrastrukturális problémák miatt nem szorult háttérbe a képzés minősége.

Sportfelszereléseinket, sporteszközeinket folyamatosan cseréljük, fejlesztjük a minél hatékonyabb és megfelelőbb munkavégzés érdekében, edzőink pedig mindannyian megfelelő MLSZ képesítéssel rendelkeznek és folyamatosan részt vesznek továbbképzéseken is” – hangzott el a szakmai feltételekről.

A nyári sporttáborokat Varga László jó kezdeményezésnek tartja, és az új épület elkészültével a BSC 1924 is szándékozik focitábort szervezni, hiszen több szempontból hasznos, amellett, hogy a szülőknek is nagy segítséget jelenthet. “Minden egyes perc, amit a gyerek focival, sportolással tölt, az segíti a szakmai fejlődését, miközben pozitív hatással van az egészségi állapotára. A közösségi lét fejleszti a baráti, társaságon belüli kapcsolatait is” – fogalmazta meg egyben a sport lényegét is.

Portré cikkünk Molnár Bence középcsatárról ITT olvasható.

Sorozatunk korábbi cikkei:

Atlétika, ritmikus gimnasztika, asztalitenisz, cselgáncs, karate, tenisz és úszás ITT.

A kézilabdáról ITT írtunk.

Tánc és fitnesz: ITT.

A tájfutásról: ITT.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here