Utánpótlás nevelés; az eredmények jönnek, de szűkösek az edzési lehetőségek

0
1559

Utánpótlás nevelés a helyi szakosztályoknál (1. rész)

Az eredmények jönnek, de szűkösek az edzési lehetőségek

Bár sokszor számolunk be korosztályos versenyekről és utánpótlás korú sportolókról, ezekből a rövid tudósításokból az eredmények hátteréről általában keveset tudunk meg. Ezért vesszük most több hónapon át sorra a budaörsi sportegyesületeket, ebből a szempontból. Elsőként a BDSE  atlétika és ritmikus gimnasztika szakosztályáról,  valamint a BSC asztalitenisz, atlétika, cselgáncs, karate, tenisz és úszás szakosztályainak vezetői válaszoltak kérdéseinkre.

Az utánpótlás nevelés minden általunk megkérdezett szakosztály vezetője szerint fontos, hiszen mint hangsúlyozzák, ők nem kész versenyzőket vásárolnak, hanem a gyermekek között keresik meg a  későbbi élsportolóikat.

A lehetőségekről

A BDSE atlétika szakosztályának vezetője, Egri Gyula azonban hozzátette, hogy  nekik a tehetséggondozás az elsődleges feladatuk.  Több mint száz utánpótlás korú sportolójuk van. Az ügyes, gyors, jó állóképességű gyerekek felkutatását az általános iskolák testnevelő tanárai végzik  – mondja -, az úgynevezett kinevelésüket pedig a szakosztály edzői. Az utánpótlás csoportokat korosztályok szerint kategorizálják: hattól tízéves korig a Sport XXI. Programban szerepelnek, ők mintegy harmincan vannak. Muszáj elkezdeni ilyen korán, mert az atlétikában vannak olyan képességek, amelyek kifejlesztését hamar el kell kezdeni. Ebben a korban a mozgáskoordinációs képességek javítása és az atlétika megszerettetése a feladat. A következő korcsoport a tizenegy-tizenkét éveseké, akik a Kölyök Atlétika Program keretében már tényleges atlétikai számokban versenyeznek. Több országos csúcstartó fiatal van a BDSE-ben, akik előkelő helyen szerepelnek az országos ranglistán, ami alapján rendszeresen bekerülhetnek az országos gyerekválogatottba is. Az újonc korosztályban, ahol a tizenhárom évesek versenyeznek, tavaly hét magyar bajnoki címet szereztek, serdülőben pedig már világversenyeken is részt vettek, vesznek. A gyerekek harminc százalékából válik élsportoló – tudtuk meg.

A BDSE ritmikus gimnasztika (RG) szakosztályának utánpótlás korú versenyzői harmincan vannak és nekik heti négyszer van edzésük – ezt már Béres Emese osztotta meg velünk. A kezdő gyerekek oktatása azonban ennél jóval szélesebb, ami tanfolyami keretek között zajlik, és heti kétszer egy órában járnak edzésre, ők megközelítőleg félszázan vannak. A kisiskolás gyerekek azonban náluk csak másod- és harmadosztályban, illetve szabadidő kategóriában versenyeznek, elsőosztályban nem, mert a szakosztályvezető szerint az túl nagy terhet róna a gyerekekre és a szüleikre is, a BDSE azonban fontosabbnak tartja, hogy náluk inkább minél több gyermek sportoljon, legyen szép tartásuk, mozgásuk, ami aztán egész életükben az előnyükre válik.

A BSC asztalitenisz szakosztálya is igen aktív az utánpótlás valamennyi területén, hiszen hatodik éve működik a Budaörsi Iskolai Pingpong Program az 1. Számú Általános Iskolával közösen, melynek keretében tanévenként 180-190 diák ismerkedhet meg az asztalitenisz alapjaival, a szakosztály szakembereinek az irányítása mellett. A versenyzői csoportokban életkorra és tudásszintre lebontva sportolnak a gyerekek, de a csoportok megosztására a terem korlátozott kapacitása miatt is szükség van. A versenyzői utánpótlás korúak létszáma 25-30 fő. Heti két alkalommal tartanak tanfolyamot is, melynek létszáma változó, átlagban 15 fő – válaszolta kérdéseinkre Szvitán Krisztina szakosztályvezető.

Hasonlóan az asztalitenisz szakosztályhoz, a BSC cselgáncs szakosztálya is tart foglalkozásokat az iskolások számára a sportcsarnokban. Erről Kovács Sándor utánpótlás edző elmesélte, hogy elsősorban esni tanítják a gyerekeket, amely tudás bármikor hasznossá válhat számukra. A dzsúdó szakosztályhoz egyébként megközelítőleg nyolcvan utánpótlás korú gyerek tartozik, köztük  15-16 óvodás is, de többségük tanfolyami keretek között sportol, és náluk is közülük kerülnek ki a versenyzők, akik már sokan komoly eredményt értek el mind a diákolimpián, mind a magyar bajnokságon. Tavaly például a Herman iskola nyerte összesítésben az iskolák közötti diákolimpiát cselgáncsban, ahol túlnyomórészt BSC-s gyerekek versenyeztek.

A BSC atlétika szakosztálya jelenleg 120 főt tudhat a magáénak – tudtuk meg Palágyi Gergelytől. A  fele igazolt versenyző. Hat edzővel készítik fel a fiatalokat nyolcéves kortól  a felnőtt élvonalbeli versenyzőkig és szinte minden atlétikai számban érdekeltek a különböző országos versenyeken.

A BSC tenisz szakosztályának  16 utánpótláskorú, igazolt versenyzője van – mondta Komáromi Gábor -, akik elsősorban csoportos edzésekre járnak, és a legjobbak – hatan – vehetnek részt a szakosztály keretében egyéni edzéseken is. A tanfolyamokkal, illetve a kezdőkkel 5-6 éves kortól a Budaörsi Tenisz Centrum foglalkozik, a szülők pénztárcájától függően csoportosan vagy egyénileg, és a BSC-be már csak a versenyzői szintre eljutott gyerekek kerülnek át.

A BSC úszószakosztálya, hasonlóan a BDSE-hez, kifejezetten utánpótlás korú versenyúszókkal foglalkozik. Jelenleg 36 igazolt versenyzőjük van, 9-17 év közöttiek. „Az jelenti számunkra a legnagyobb sikert, ha a nálunk úszó gyerekek és szüleik elégedettek az eredményekkel, melyhez kollégámmal hozzásegítjük őket” – összegezte munkájuk értelmét Jókuti Péter. A versenyúszás mellett működik egy úgynevezett hobbi úszó csoport is, ahol azokkal a gyerekekkel foglalkoznak, akiknek a versenyúszás túl nagy kihívást jelent, viszont magát a sportot szívesen, heti három-öt alkalommal is szeretnék űzni , edzés jelleggel. Számukra is mindennap biztosítanak lehetőséget, melyeken  a feladatok és elvárások magasabbak, mint egy normál úszásoktatási csoportban, ugyanakkor mégsem akkorák, mint a versenyúszóként. Ebbe a csoportba 11-12 éves kortól, minimális úszástudással, mindenkit szívesen látnak.

 A feltételekről

Bár nagyszerű dolog, hogy mintegy tíz évvel ezelőtt megépült a városi sportcsarnok, és az iskoláink is rendelkeznek több tornateremmel, szinte minden szakosztály vezetője arról számolt be lapunknak, hogy szűkösek az edzési lehetőségeik. És ez még inkább igaz azokban a sportágakban, ahol elsősorban szabadtéri pályákra lenne szükség. Ilyenek a BDSE és a BSC atlétika szakosztályai, melyek vezetői egymástól függetlenül ugyanazokat a gondokat sorolták:  Budaörsön gyakorlatilag megszűntek az ilyen lehetőségek. A gimnázium udvarán, ahol korábban futópálya volt, futsalcsarnok épült, a Herman iskola pályája pedig túlterhelt, edzésidőben a futópályán mászkáló focistaszülőktől és szabadidős sportolóktól érdemben nem használható, a távolugró homok ráadásul szennyezett. A BDSE ezért Biatorbágyon, a BSC pedig Budapesten bérel pályát, amihez  kapnak ugyan támogatást a  budaörsi önkormányzattól, de az erre el is megy. Az egyéb költségeiket a Magyar Atlétikai Szövetség által nyújtott támogatásból fedezik, ami eredményességhez kötött, de mint írtuk, főként a BDSE esetében, sikerekben nincs hiány. Egri Gyula azonban még kiemeli, hogy rengeteget köszönhetnek a szülőknek is, akik az éves tagdíjon felül is bőven vállalnak anyagi áldozatot,  és többek között eljuttatják a gyerekeket Biatorbágyra.

A ritmikus gimnasztikások is zömmel a várostól kapott támogatásból bérlik a tornatermet a Kesjár és a Bleyer iskolától, és általában abból fedezik a sporteszközöket és versenyre nevezések díját is. A teremben kapott idő nekik akkor nem elég, amikor új koreográfiát tanulnak a versenyzők, ilyenkor hétvégére is kibérelik a tornatermeket, amire azonban talán nem volna szükség, ha hétköznap már délután négy óra előtt elkezdhetnék az edzéseket, de erre a törvényi szabályozás miatt nincs lehetőség – mondta lapunknak Béres Emese és munkatársa Madar Veronika.

A BSC asztalitenisz szakosztályánál az utánpótlás anyagi feltételei az önkormányzat támogatásának és a szülők segítségének köszönhetően biztosítottak – felelte  kérésünkre Szvitán  Krisztina. A sportcsarnokban van egy állandó termük, amit azonban már ők is régen kinőttek, a szakosztály létszámát és eredményességét tekintve , ezért sajnos nem tudnak annyi edzéslehetőséget biztosítani sportolóik számára, mint amennyit szeretnének.

A cselgáncs szakosztálynak is részben a sportcsarnokban tartják az edzéseket, ahol, mint városi egyesületeknek nem kell ezért terembérleti díjat fizetniük. A Herman iskolában és a Holdfény utcai óvodában azonban már igen. A kapott önkormányzati és egyéb támogatásokból, illetve a saját tanfolyami bevételeikből azonban a szakosztály képes finanszírozni a versenyzőik számára az utaztatást, a verseny- és edzőruházatot. Bár ők is fizetnek tagdíjat, kivéve azokat, akik az adott évben magyar bajnokságot nyernek.

A BSC úszó szakosztályának az utánpótlás neveléshez minden szükséges feltétel adott, viszont a maximális befogadóképességük a fent említett létszám. A vízfelület behatároltsága miatt egyelőre nincs lehetőségük bővülni. „A hosszútávú tervek között ugyan szerepel például a kinti 33 méteres medence téliesítése, könnyű szerkezetes befedése, azonban ez az önkormányzat és – szerencsére mondhatom, hogy – az eredményeinknek köszönhetően a Magyar Úszó Szövetség feladata. Emellett sikeresen működünk együtt az uszodát üzemeltető BTG Kft. által szervezett úszásoktatással, hiszen nap, mint nap együtt dolgozunk. Így a mi utánpótlásunk is biztosított, illetve az úszásoktatásra jelentkezőknek is továbblépési lehetőség a szakosztályunk” – mondta Jókuti Péter. Ők is kapnak anyagi támogatást mind a Magyar Úszó Szövetségtől, mind a budaörsi önkormányzattól a BSC-én keresztül.

A BSC tenisz szakosztályának feltételei többé-kevésbé adottak. „A téli időszak kritikus számunkra, mert a Budaörsi Sport Centrumban (BTC) csak egy pályát használhatunk a fedett időszakban. Ahhoz, hogy az edzések minőségét  tartani tudjuk, máshol kell pályát bérelnünk, és máshol kell megoldanunk az erőnléti edzéseket is, ami a költségvetésünk nagy részét emészti fel” – tudtuk meg Komáromi Gábortól. Aki hozzátette: „A versenyző gyerekek azonban a szüleiken kívül ránk is számíthatnak, hiszen az önkormányzattól kapott támogatást kötelességünk rájuk fordítani. S jó lenne persze további szponzorokat találni, de  a TAO-s támogatási rendszer ezt számunkra szinte lehetetlené teszi. Ami még napi gondot jelent, hogy a hozzájuk járó gyerekeknek a tanulás mellett kevés a szabad idejük, és ezért nem könnyű az edzéseket egyeztetni.” A nyitott szezonban persze minden egy kicsit egyszerűbb, akkor négy pályát vehetnek igénybe a BTC-ben, illetve nyáron a gyerekek is jobban ráérnek, problémát csak az időjárás és az esőzések szeszélyessége jelent.

Nyári sporttáborok

Mivel az atlétikai jelentősebb versenyek javarészt nyárra és ősz elejére esnek, ezért a nyár náluk a felkészülés jegyében zajlik. A BDSE atlétika szakosztálya nem szervez kifejezetten nyári tábort,  de az edzések folyamatosak. „A gyerekek be vannak osztva, ki, mikor jön, és ilyenkor az egyéni képzésre is több idő marad, például a távolugrás esetében” – mondta Egri Gyula.

A BSC keretében ezzel szemben van atlétikai nyári tábor,  június 25-29-ig és augusztus 27-31-ig, ezekre nyolcéves kortól bárki jelentkezhet, Kocsis Zsuzsanna technikai vezetőnél a 06/30-439-9334-es számon.

A ritmikus gimnasztika versenyszezonja ősszel kezdődik, ezért azoknak, akik ebben érintettek,  augusztus végén van kéthetes edzőtábor, amin kötelező ott lenni és az edzők szerint kemény munka. Ezen kívül a tanítási időszak végén, júniusban tartanak egy napközis jellegű, egyhetes tábort a tanfolyamosoknak. A nyár további részében szünetet tartanak.

Van nyári tábor a BSC asztalitenisz szakosztálya által szervezetten is, de helyhiány miatt csak a saját tagjaiknak.

A BSC dzsúdó szakosztálya három, egy-egy hetes napközis tábort szervez, júniusban és júliusban. Ezek elsősorban övvizsgára felkészítő táborok, amire  év közben nem jut idejük.

A BSC tenisz szakosztálya nyári tábort nem szokott szervezni, de mivel ebben a sportágban ez a fő szezon, rengeteg versenyre utaznak és a korosztályos illetve felnőtt csapatbajnokságon is játszanak. „Egy régi megegyezés alapján a táboroztatást a BTC látja el. Ők régi és új jelentkezőkkel is foglalkoznak” – mondta Komáromi Gábor.

A magyar versenyrendszerben a korosztályos országos úszóbajnokságok időpontjai nyárra esnek. Ennek megfelelően mi minden nyáron egészen az iskola végétől, de előfordult már, hogy május végétől, edzőtáborokat szervezünk, július végéig. Ezeken természetesen csak a saját versenyzőink vesznek részt. Új jelentkezőket bármikor fogadunk, azonban nekik mindenképpen egy előzetes felmérésen kell részt venniük. Ezután tudunk tanácsot adni a gyerekeknek és a szülőknek, hogy milyen keretek között lehet érdemes folytatni az úszást”- tudtuk még meg Jókuti Pétertől.

(A folytatásban további szakosztályokat, klubokat mutatunk be és megismerhetik majd olvasóink az edzők által kiemelt, legsikeresebb utánpótlás korú versenyzőket is.)

Sorozatunk további cikkei:

A kézilabdáról ITT írtunk.

Tánc és fitnesz: ITT.

Foci: ITT.

A tájfutásról: ITT.

Kick-box: ITT.

Sportolási lehetőségek Budaörsön: ITT gyűjtöttük össze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here