Az utánpótlás nevelésről: tánc és fitnesz

0
3356

Bár sokszor számolunk be korosztályos versenyekről és utánpótlás korú sportolókról, ezekből a rövid tudósításokból az eredmények hátteréről általában keveset tudunk meg. Ezért vesszük most sorra a budaörsi sportegyesületeket, ebből a szempontból. Ezúttal a Marcipán SE-ről olvashatnak.

A Marcipán Tánc és Fitnesz Közhasznú SE utánpótlás nevelése kimagasló, hiszen tanfolyamaik rendkívül népszerűek, nagy létszámú jelentkezőkből tudnak a későbbiek folyamán meríteni. Elsősorban gyerekfitnesszel foglalkoznak, ahol már négyéves kortól elkezdik a gyerekek mozgáskoordinációjának fejlesztését, valamint a sportág megszerettetését.

A rendszeres edzéslátogatás, a fegyelem, a kitartó munka során hamar kiderül, kinek mi a célja a sportággal. A gyerekek nagy százaléka versenyezni szeretne, hiszen, intenzívebben megy a munka is, ha van kihívás, ha van cél.

Az egyesület rengeteg lehetőséget teremt, hogy mindenki a tudásának megfelelő szinteken tudjon edzeni és versenyezni – mondja Cservenyák Gabriella, az egyesület vezetőedzője. Budaörsön kilenc csoportot működtetnek: óvodás, kezdő, haladó, versenyző előkészítő- és versenyző csoportok korosztály és tudásszint szerint

A foglalkozásokon a gyerekek az erő-, ízületi mozgékonyságot, mozgáskoordinációt fejlesztő gyakorlatokon kívül tanulnak moderntáncot, akrobatikát, gimnasztikai ugrásokat. A náluk sportolók felkészítése komoly szakmai múltra tekint vissza. Cservenyák Gabriella több, mint 25 éve foglalkozik versenyzők felkészítésével, évről évre hozza sikereket. Az egyesület többszörös „Év Gyerek Fitness Klubjának nyertese”, de számtalan szakmai elismerést és bemutatkozási lehetőséget kaptak a Magyar Testépítő és Fitness Szakszövetség gyerekfitnesz szakágától. Kiváló eredményeik, Világ- és Európabajnoki címmel rendelkező versenyzőik öregbítik az egyesület hírnevét.

A legkiválóbbak nemcsak fitneszben, hanem a táncban is megmutathatják tehetségüket, ahol szintén a világ élvonalában szerepelnek, a 2017-2018-as évben 10 világbajnoki arannyal lettek gazdagabbak, köztük a mindössze 10 éves fitnesz világbajnokukkal, Tóth Patríciával vagy tánc világbajnokukkal, a 12 éves Mercs Grétával az élen. Fitnesz szakágukban az ATFSZ szövetség Super Fitness Show versenyein kötelező kategóriákban 120 leigazolt versenyzőjük van, ez elsősorban az utánpótlásbázisukat jelenti, míg a MTFSZ szabadon választott kategóriáiban, valamint az IDF Táncszövetség versenyein is 40-50 között van a leigazolt versenyzőik száma. A gyerekversenyzőik mellett az egyesület büszkeségei a nagy létszámú felnőtt csoport tagjai, akik a gimnázium és az egyetem mellett a mai napig kiváló nemzetközi eredményeket érnek el egyéni, csapat és formáció kategóriákban.

Edzéseiket Budaörsön, a Baross utcai teremben az ABS Sportcentrumban és a Mindszenti Tornacsarnokban tartják. Több éve próbálkoznak a városban nagyobb helyszín bérlésével, de sajnos sikertelenül, pedig az iskoláknak is büszkeség lenne, ha olyan helyen folynának edzéseik, ahol büszkék lehetnének a „Jó tanuló, jó sportoló” tanítványaikra. 2018-ban például ezt a díjat Göbölös-Szabó Dorka nyerte el, aki 2017-ben az Év Gyerek Fitneszese díj nyertese is volt. Nagyobb formációk gyakorlására a Herceghalmi helyszínüket tudják igénybe venni.

Csoportjaik 16-18 fővel működnek. Tanítványaik hihetetlen módon motiválják, kreatív gondolkodásra buzdítják egymást, s ebben az edzőknek jelentős szerepük van. Rájuk nagyobb munka hárul, hiszen minden újabb verseny egy újabb kihívás, ahol nemcsak a szakmának, hanem a szülőknek is meg kell felelniük. Az edzők célja: a fejlődés érdekében a meglévő feltételekkel (fitness szőnyeg -100 négyzetméter Tatami, szivacsszőnyeg, valamint kiegészítő felszerelések: húzódzkodó, bordásfal, kézi súlyzók, gumiszalagok, stb.) az edzések hatékonyan, jól szervezetten és fegyelmezetten működjenek.

Nagy örömükre szolgál, hogy egyre többen éreznek motivációt jelenlegi és volt tanítványaik közül az edzői munka iránt, akik tovább tudják vinni a szakmai tudást és az emberi értékeket, amelyek gyerekkoruk óta körbe veszi őket – árulta el a vezetőedző.

Budaörs önkormányzata több ízben támogatta a Budai Fitness Suli Sportegyesület által szervezett Super Fitness Show Magyar Kupájának és Bajnokságának lebonyolítását, mely az évek alatt egyre magasabb színvonalat képvisel. A verseny az egyesület számára nagy fontossággal bír, hiszen itt tudják elindítani a legnagyobb létszámmal tanítványaikat, akikből később a kis bajnokok születnek!

Az egyesület évzáró gálát szervez karácsonykor és a nyári szünetet megelőző héten, ahol a szülők láthatják, mennyit fejlődött gyermekük a megelőző időszakban, de láthatják az élversenyzők bemutatóját is.

Az igazi nyár az egész évben várva várt, egyhetes, balatoni, bentlakásos táborral kezdődik, majd , akiknek kevésnek bizonyult az egész éves edzés, még három egymást követő héten űzhetik napközis edzőtáboraikban kedvenc sportjukat.

A néhány hetes pihenő után augusztus közepétől kezdődik a következő versenyszezonra való felkészülés az új sikerek elérése érdekében. Szeptember első hetében pedig nyitott kapukkal várják az új tagokat, akik szeretnének megismerkedni ezzel a színes, látványos, szerethető sportággal.

Elérhetőségeik:

www.gyerekfitness.hu

marcipanse@upcmail.hu

Tóth Patrícia

A Marcipán SE versenyzője, Tóth Patrícia még csak tízéves, hat éve sportol. A sok munkának már eredményei is vannak, hiszen tavaly ősszel ezüstérmes lett az IFBB Gyerek Fitnesz Európa bajnokságon, most júniusban pedig bajnoki címet szerzett Szlovákiában a gyerek fitnesz világbajnokságon.

Az óvodában hallottak először a Marcipán SE beiratkozással egybekötött bemutatójáról és arról, hogy a fitneszes lányoknak szép a mozgásuk. „Először a nővérem kezdett edzésekre járni, és felléptek az Idesüss Budaörs Napján is. Nekem szintén elsőre megtetszett, viszont ahhoz még kicsi voltam, hogy beírassanak, de próbáltam utánozni a testvéremet, amikor gyakorolt” – mesélte Patrícia. Középső csoportos óvodásként kezdett el edzésekre járni és egy év múlva már versenyzett. A válogatott csapat tagja hétévesen lett, azóta jár nemzetközi versenyekre. Hat év után is nagyon szereti csinálni, lelkesen viszonyul az edzésekhez. Mint mindenki más, a bemutató gyakorlatait próbálja szívesebben, de az erősítő feladatokat is szereti. Sőt, a versenyek előtti hetekben az étkezésekre vonatkozó megkötéseket sem érzi borzasztónak: „Gabi néni megírja az egészséges étrendet. A szervezetet terhelő nehezebb és kevésbé egészséges ételek miatt kevésbé bírnánk a versenyt is, meg azt a sok edzést, ami a verseny előtti időszakban van” – magyarázta el a kislány okosan. „Ráadásul így még a rákot is megszerettem” – tette hozzá.

A jövő? „Tizenöt éves korig van gyerekfitnesz, utána én is tánc kategóriában szeretném folytatni, ahogy a mostani nagylányok az egyesületben” – felelte Patrícia. Bár már most is versenyez táncban, a legutóbbi táncvilágbajnokságon fellépett egyéniben, duóban, csapatban és nagyformációban. Életének tehát nagy részét teszi ki a sport, de ő a távolabbi jövőjét is szoros összefonódásban képzeli el a vele: „Fitneszedző szeretnék lenni” – jelentette ki.

Patrícia a Bleyer iskolába jár, jövőre lesz ötödikes. Kedvenc tantárgya a német nyelv, és – talán nem meglepő módon – kitűnő tanuló. A tanév során heti négyszer megy tanítás után edzésre, s csak azt követően tanul és ír leckét, amivel könnyen és gyorsan végez. Szerencsére az edzőterem közel van otthonához, így nem megy el idő az utazással. Szombat délelőtt is van edzés, de hétvégén azért marad idő másra is, szabadidejében többek között gyakran főz együtt közösen a család. Imádja, amit csinál: „Nagyon szeretem a fitneszt, mindent, ami hozzátartozik, különösen a versenyzést.” Az edzések is jó hangulatban telnek, barátságok köttetnek, a közösségi élményt a csapatfelkészülés erősíti.

Patríciáról a fotó forrása: fitnessandmass.com

Korábbi cikkünk az egyesületről: ITT olvasható.

További cikkeink róluk: ITT érhetőek el.

Sorozatunk korábbi cikkei:

Atlétika, ritmikus gimnasztika, asztalitenisz, cselgáncs, karate, tenisz és úszás ITT.

A kézilabdáról ITT írtunk.

Foci: ITT.

A tájfutásról ITT.

Kick-box: ITT.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here