Utánpótlás nevelés… Miért éppen tájfutás?

0
1818

Az utánpótlás nevelésről szóló sorozatunkban ezúttal egy kevésbé ismert egyesületet kerestünk meg, róluk talán még nem is írtunk eddig lapunkban. Pedig a tájékozódási futás igencsak hasznos és egészséges.

Városunkban a Vizsla Egészség, Sport és Környezettudatos Egyesület budaörsi szervezeti egysége foglalkozik a tájékozódó futás oktatásával, szervezésével. A mintegy húsz gyermek számára tartott edzések tanítási időszakban, heti egy alkalommal vannak Hutvágner Teodóra és Hegedűs Zoltán vezetésével. A tájfutás némileg kilóg a többi sportág közül, ezért az utánpótlás nevelés sem egészen a megszokott módon zajlik. „Hagyományos értelemben véve nem utánpótlást nevelünk, de mégiscsak azt csináljuk, mert gyerekekkel foglalkozunk. Elsősorban az a célunk, hogy megmozgassuk őket a természetben, és egészséges testmozgást kínálunk nekik” – mondta Hegedűs Zoltán. Az egyesület három éve van jelen Budaörsön, de idén két kislány, Angelidisz Athina és Nagy Patrícia már eredményeket is fel tudott mutatni, bejutottak a diákolimpia döntőjébe, ahol a középmezőnyben végeztek.

A foglalkozásokon általában az edző által telepített pályán, térképpel futnak a gyerekek, máskor csak kirándulnak egyet a természetben. „A gyerekek többsége 10-12 éves, de tájfutásban 13-14 éves kortól rendeznek országos bajnokságokat, azonban a mieink még nem csinálják olyan komoly szinten. Én azt gondolom, hogy van köztük néhány olyan, aki majd igen, és velük majd úgy is fogunk foglalkozni, hogy komolyabb teljesítményre is képesek legyenek. De egyelőre még ebben a csoportban több a játék” – magyarázta az edző, aki egyébként is azt tartja legfontosabbnak, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan lehet egészségesen élni. „Senkit nem kényszerítünk arra, hogy időre teljesítse a pályát, de elősegítjük, hogy minél nagyobb távolságokat tudjanak lefutni” – tette hozzá.

Budaörs és a környező terepadottságok jó feltételeket teremtenek a tájfutáshoz. Szakemberből sincs hiány, ahhoz viszont, hogy valaki országos bajnok legyen, többet kell tenni, mint heti egy edzés. „A mi egyesületünk alapvetően szabadidősportot csinál, de természetesen, ha valaki ambiciózus, tehetséges és komolyabban akarja csinálni, akkor megteremtjük az ahhoz szükséges feltételeket. Ez azt jelenti, hogy hetente háromszor-négyszer is kell edzést tartani” – tudtuk meg Hegedűs Zoltántól.

Az egyesület tagjai tagdíjat fizetnek, és ennek fejében kapnak foglalkozásokat, illetve edzéseket. Az egyesület országos pályázatokon is igyekszik pénzt szerezni a versenyek költségeinek fedezéséhez, de eddig sikertelenül.

A nyár? Az idén is Nagykovácsiban tartották június végén a Vizsla SC egyhetes napközis táborát, ahol a faluházat bérlik ki erre a célra. A táborozás során erdei edzést tartottak a gyerekeknek, de pihenésképpen játszottak és kézműveskedtek. A táborba bárki jelentkezhetett, semmilyen feltétele nincs, és sokan jelentkeztek idén is olyanok, akik még sosem tájfutottak. De talán majd fognak…

Bővebben: ITT

Sorozatunk korábbi cikkei:

Atlétika, ritmikus gimnasztika, asztalitenisz, cselgáncs, karate, tenisz és úszás ITT.

A kézilabdáról ITT írtunk.

Tánc és fitnesz: ITT.

Foci: ITT.

Kick-box: ITT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here