Így alakítson ki a kertben játszósarkot!

0
151

Hogyan alakítsunk ki kerti játszóteret? A gyerekek a saját életkoruknak megfelelő játékokat kapják; legyen minél komplexebb és ha lehet fából készüljenek.

A koronavírus miatt az óvodák, iskolák, állatkertek stb. zárvatartása miatt alig marad lehetőség a szülők előtt arra, hogy a szabadlevegőn kössék le a gyermekeiket. Maradnak tehát a játszóterek, amiből Budaörs minden pontján találunk (ezekről ITT, korábban pedig  ITT és ITT és ITT és ITT olvashatja cikkeinket), de a közösségi játszótereket  a kontaktusok számának csökkentése érdekében talán most jobb elkerülni. Akinek azonban kertje van és van rá módja, otthon is kialakíthat játszósarkot. Ehhez adunk néhány ötletet.

A  gyerekekkel tehát akkor tesszük a legjobbat, ha a szabadban játszhatnak. A szabad levegőn történő játék ráadásul jótékony hatással van a család minden tagjának fizikai és érzelmi egészségére: az izomzat, az idegrendszer, a keringési rendszer is jelentősen profitál a mozgásból. A szabadban történő játék a motorikus képességeket is fejleszti, így alakulnak ki a kis izmokat használó finommotoros, ügyességi mozgások, ami a szellemi fejlődés, tanulás záloga is.

De térjünk a lényegre! Hogyan alakítsunk ki kerti játszóteret? Az elsődleges szempont, hogy a világ felfedezését csak most kezdő totyogók, az óvodások és a kisiskolások mind a saját életkoruknak megfelelő játékokat kapják.Homokozókat életkor és magasságkorlát nélkül szerezhetünk be. A hinták tekintetében a tartószerkezet szintén univerzális, csak a hintaülések megválasztásánál kell ügyelnünk a méretekre. Ma már számos variáció elérhető a bébihintától a hagyományos és testvérüléseken át a fészekhintákig. Az ajánlott életkorokról és méretekről minden esetben a gyártónak kell pontos tájékoztatást adnia” –  mondja a Wickey munkatársa. Hozzátéve, hogy nemcsak  náluk, hanem a versenytársainknál is  sokféle komplex kerti játszótér megoldás is elérhető már, mászófallal, csúszdával, kis házzal, mászókával kombinált építményekkel. Sőt, akár saját teraszos játszóházat vagy mászóvárat is csinálhatunk vagy kaphatunk készen.

„A játszótér együtteseknél általánosságban elmondható, hogy a legkisebbeknek 90 vagy 120 cm-es magasságú elemeket, míg a nagyobbaknak 150 és 210 cm-es játékokat érdemes választani ahhoz, hogy biztonságos és hosszútávú játékélményt nyújtsanak” – tanácsolja a szakember.

Érdemes odafigyelni a kerti játékok anyagára. Leginkább a fából készült eszközök telepítése ajánlott, mert a fém és a műanyag könnyen felforrósodik, a fán belül pedig a fenyő és a lucfa kültéri tartóssága a legjobb.

A kerti játszóterek telepítésénél további fontos szempont, hogy olyan egyenletes felületet válasszunk az udvarban, amely minden irányban legalább 2 méteres távolságban van a nagy tereptárgyaktól, mint fa vagy kerítés. Érdemes biztonsági szőnyegeket elhelyezni, valamint minden esetben megfelelően földbe kell rögzíteni a játékokat a balesetek elkerülése érdekében.

A Wickeynél tavaly a legkedveltebb termék a komplett mászóváz volt. Az egy vagy több mászófallal ellátott szerkezetek többnyire hintákkal és homokozókkal is rendelkeznek. A 2021/2022-es szezon slágerei pedig úgy tűnik, hogy azok a termékek, amelyek fitnesz opciókkal is el vannak látva. Szintén a szezon érdekessége, hogy jelentősen megnőtt az érdeklődés a kis kerti játszóházak iránt. Így a gyermekeknek egy kis privát tere lehet a kertben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here