Budaörsi játszóterek – 4. rész

0
2366

Aki hozzám hasonlóan a 80-as években volt gyerek a budaörsi lakótelepen, az biztosan emlékszik az ikonikus „vasjátszóra” és a „fajátszóra”. Ez a két tér nagyon klassz volt, és mi bőven meg voltunk elégedve a kemény vashintával meg a rakéta- és gömbmászókával, amelyekről hosszú perceket lógtunk fejjel lefelé. Manapság a mi gyerekeink már nem csak két játszó közül választhatnak a város ezen részén: cikksorozatunk utolsó részében a „lakótelepi játszótereket” mutatjuk be.

A lakótelep nyugati határán a Szivárvány utca 2-4. mögött egy nagy, jól felszerelt játszótér van, ahol még labdázásra, focizásra, tollasozásra is van elegendő hely, így nem csak a környező házak lakói látogatják. Kisebb és nagyobb gyerekek egyaránt imádják: a babajátékokon (rugós játékok, rácsos hinta) kívül óriási homokozójában kétféle, mászókával kombinált csúszda is található. Meleg időben ivókút is üzemel itt.

Innen körülbelül 100 méterre, a Napsugár sétány négyemeletesei mögötti nyugodt, csendes parkban két játszótér is van. A kisebbiken alapjátékokat (lap- és babahinta, homokozó, mászóka csúszdával, rugóshinta) találunk, a nagyobbikon pedig, amely nemrég esett át a felújítása első szakaszán, az alapjátékokon kívül többféle hinta (rácsos babahinta, rugóshinta, laphinta, fészekhinta) is van.

A Patkó utcánál szintén két játszótér várja a gyerekeket. A Patkó utca 1. melletti a régi vasjátszó, ahol a hintából gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre, homokozóval és mászókával főleg a kisebb csemetéket várja. A Patkó 9. mögött pedig a régi fajátszó helyén épült egy csodás, mindenféle fából készült játékkal (rönkmászóka, csúszda, libikóka, hinták) felszerelt tér. Meleg időben ivókút is működik mellette.

Innen körülbelül 50 méterre van még két játszó. Az Ifjúság utca mögötti parkban nincs körbekerítve a játéktér, így a gyerekek szabadabban mozoghatnak, biciklizhetnek és motorozhatnak is a kis lejtőkön, amíg a rájuk vigyázó felnőttek az árnyas padokon pihennek. Pár lépéssel odébb a Hermann iskola mellett, a Lévai utca négyemeletesei mögött egy elkerített kis játszó fekszik hintával, libikókával, mászókával.

Az utolsó, viszonylag nagyobb játszó a Százszorszép Bölcsőde mellett, a Bretzfeld utcánál található. Ezen a játszón a kisebbek nagyszerű játékszereket (toronycsúszda hálós mászókával és két csúszdával, lap- és babahinta, rugós ringató, homokozó) próbálhatnak ki, a nagyobbak pedig akár sportolhatnak is a mellette lévő elkerített kosár- és focipályán.

Fotók:Petőházi Emese

Fontos tudni, hogy a játszótereken tilos a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás, valamint az állatok bevitele és sétáltatása. A játszótereket a BTG (Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft.) munkatársai felügyelik, és a fenntartással kapcsolatos teendőket is ők látják el.  Amennyiben a játékokkal vagy a parkokkal kapcsolatosan problémát észlelnek, azt jelezhetik a 06-23-421-010-es telefonszámon.

Budaörsi játszóterek – 3. rész

 

Budaörsi játszóterek – 2. rész

Budaörsi játszóterek – 1. rész – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here