Milyen a jó áprilisi tréfa?

0
1051

Többféle magyarázat létezik rá, hogy miért pont április elseje a „bolondok” napja, cikkünkből kiderül. Ahogy az is, hogy szerintem rossz áprilisi tréfa más kárára bolondozni. Azt elfogadom, hogy a nevetés, a vidámság stressz oldó, és humorérzék nélkül nem igazi az élet, de legyünk mértékletesek.

 

Egy titkárnő az iroda parkolójából elvitte pár utcával arrébb a főnöke autóját, aki majd’ szívbajt kapott, amikor nem találta. Szerintem ez rossz áprilisi tréfa volt. Én magam a pukkanó cukorkát, a dobozból kiugró vigyorgó fejeket, a kifröccsenő fogkrémet, a nyakamba ömlő vizes tömlőt sem szeretem, illetve szerintem semmi olyan nem vicces, amikor más kárára nevetünk. Azt elfogadom, hogy a nevetés, a vidámság stressz oldó, és humorérzék nélkül nem igazi az élet. Április elseje hagyományosan a bolondság, a tréfálkozás napja. De hogy is kezdődött?

Többféle magyarázat létezik rá, hogy miért pont április elseje a „bolondok” napja. Egyes források szerint a régi francia naptár miatt, ugyanis abban az új év április 1-jén kezdődött egészen addig, amíg IX. Károly király 1564-ben azt a rendeletet hozta, hogy az esztendőnek onnantól fogva január 1-jén kell kezdődnie. De a régi évkezdet még sokáig kísértett az emberek emlékezetében, ezért az április elseji ajándékozgatás átalakult, és azt újévi értékes meglepetések helyett inkább tréfákat küldtek egymásnak, végül a hamis évkezdetet hamiskodással, vagyis bolondozással ünnepelték meg.

A régi szokásos között a fentieknél bolondosabb ötleteket találni. Szokás volt például a gyerekeket boltba küldeni szúnyogzsírért, esernyőmagért, trombitahúrért vagy hegedűbillentyűért. Az is előfordult, hogy kifestett, rikító ruhába öltöztek az emberek. De akkor is előfordultak nagyon rossz viccek: egy 1891-es adat szerint egy vidéki család öngyilkos lett, mert egyik ismerősük a haditörvényszék nevében írt nekik levelet, hogy a katonai szolgálatot teljesítő fiukat halálra ítélték, mert elkopott a cipősarka.

Április elsején az ötletes tréfákon nem kell megsértődni, de ahogy kezdtem is ezt a cikket, azért ne merészkedjünk túl messzire. Inkább ne mások bosszúságán nevessünk, jut abból úgyis minden napra április elseje nélkül is, hanem találjunk ki valóban kedves és humoros dolgokat! (Az vajon belefér, hogy ma mindennek az ellenkezőjét írom le és mondom ki, mint amit valójában gondolok? Nem, nem, ebben a kis jegyzetben még nem, csak ezt követően!)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here