Budaörsi játszóterek – 1. rész

0
4179

Városunkban sok játszótér található, ám mindegyiknek megvan a törzsközönsége, ami rendszerint a közelben lakó családokból áll. A gyerekeknek egy idő után már megszokottá, sőt akár unalmassá is válhat mindig ugyanazokat a játékokat látni, ezért érdemes olykor-olykor felüdülésként újabb játszókat is felkeresni. Mi most végigjártuk a budaörsi játszótereket, amelyeket négy cikkben, képekkel fogunk bemutatni. Az első részben az általam „nyugati játszótereknek” nevezett területek kerülnek terítékre.

A nyugati játszóterek közé a Törökugratóhoz közel lévő terek tartoznak.

Az első a Bazsarózsa utcai játszótér, amely közvetlenül a hegy lábánál terül el. Szép, viszonylag tágas, jól felszerelt játszó, ahol kuriózumként még kötélcsúszka is van. A játszótér mellől indul a Kövirózsa Botanikai Tanösvény (https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kultura/fedezzuk-fel-egyutt-a-budaorsi-tanosvenyeket-1-resz), így a játékot kis kirándulással is össze lehet kötni.

A Törökugrató túloldalán, a Tárogató utcában található a következő játszótér, amely olyan, mint egy kis eldugott mesebirodalom. A tájékoztató tábla szerint Benedek Elek: Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című meséje ihlette az alkotóit, bár őszintén ebből én vajmi keveset vettem észre, talán a homokozó és az ösvények formája emlékeztet egy-egy gyümölcsre. Mindenesetre ez egy aranyos, jól felszerelt játszótér, amit érdemes kipróbálni.

Szintén a város nyugati határánál terül el a legnagyobb játszópark, amit mindenki ABS néven emleget. A park, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a számításukat, az Árok utca és az Őszirózsa utca felől egyaránt megközelíthető. A kisgyerekeket hinták, homokozók és óriási hajó formájú mászóka várja csúszdával, a nagyobbakat pedig a kosár-, foci- és gördeszka pálya. A parkban keresztbe-kasul leaszfaltozott utak vezetnek, ahol a kisebbek is vígan biciklizhetnek.

Fotók:Petőházi Emese

Fontos tudni, hogy a játszótereken tilos a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás, valamint az állatok bevitele és sétáltatása. A játszótereket a BTG (Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft.) munkatársai felügyelik, és a fenntartással kapcsolatos teendőket is ők látják el.  Amennyiben a játékokkal vagy a parkokkal kapcsolatosan problémát észlelnek, azt jelezhetik a 06-23-421-010-es telefonszámon.