A játszótereken az eszközök cseréje idén is folytatódik

0
435

Nem feltétlenül a túl színes vagy túlságosan összetett játék a megfelelő, mert sokszor az egyszerűbb több!

A tavaszra még egy kicsit várnunk kell, de az egyre gyakoribb szép, napsütéses időjárás kicsalogatja a kisgyerekeseket a szabadba, és az apróságok ismét birtokba vehetik a játszótereket, ahol a tél folyamán 16 darab eszközt lecserélt az önkormányzat. Az új építmények azonban nem mindenki tetszését nyerték el. Az egyik közösségi oldalon például a Clementis László utcai játszótér magasított műanyag kunyhója és csúszdája volt a vita tárgya, hogy a magas részein miért nincs minden oldalon korlát, mert kisebb gyerekek könnyen leeshetnek róla és felmászni is komoly kihívást jelent. Természetesen a játszószerek frissítése alapvetően jó hír, és a szülő feladata, hogy segítse és óvja gyermekét a használatuk közben, nem beszélve arról, hogy érdemes betartani azt, hogy melyik eszköz hány éves kortól ajánlott. De hogyan szerzik be a mászókákat, játszótéri eszközöket? Mennyit költöttek rá? Kik gyártják? Milyen szempont szerint cserélik le ezeket? – egyebek között erről kérdeztük Nagy Tamás Richárdnét, Budaörs főkertészét. Aki a konkrét játszószerről is elmondta, hogy az éppen fizikai határait próbálgató 4-7 éveseknek került oda, és az ennél kisebbek miatt nincs rajta létra vagy rámpa, mert számukra így megközelíthetetlen. A közterületi játszóterek eszközcseréje illetve bővítése még nem fejeződött be, folytatják 2021-ben is – tudtuk meg.

Milyen szempont szerint cserélnek le játszószereket?

A budaörsi játszóterek átfogó vizsgálata 2019 év végére készült el az önkormányzat megrendelése alapján. Ennek során derültek ki olyan – nem karbantartási hibák miatti – problémák, melyek alapján az ellenőrző cég bizonyos eszközök elbontását javasolta, illetve  gazdaságosan nem lehetett őket felújítani. Ezért került sor új eszközök beszerzésére és telepítésére. A múlt év végére 7 játszótéren 16 darab új játszószer került.

A helyszínek és kihelyezett játékok

I. ütemben:

Eszköz típus

Megrendelt mennyiség (db)

Megnevezés

Helyszín (telepítés helye)

M182

1

Paripa mérleghinta

M1-M7 játszótér

KSW90010-0902

4

Kétüléses hinta 2 db lapülőkével

M1-M7 játszótér (1 db), Árok utcai játszótér (1 db), Ifjúság-Lévai utcák közötti játszósziget (2db)

KSW90010-0903

2

Kétüléses hinta 2 db bölcsőülőkével

Patkó u. 9. játszótér, Ifjúság-Lévai utcák közötti bekerített játszótér

M155

1

Kakukk mérleghinta

Patkó u. 1. játszótér

M172

1

Ló, fekete, narancs, piros

Patkó u. 1. játszótér

M143

1

Albatrosz – mérleghinta

Ifjúság-Lévai utcák közötti játszósziget

KPL111

1

Rugós mérleghinta

Ifjúság-Lévai utcák közötti bekerített játszótér

Mindösszesen:

11

 

II. ütem:

Eszköz típus

Megrendelt mennyiség (db)

Megnevezés

Helyszín (telepítés helye)

KPL1016

1

Játszóvár csúszdával

Clementis utcai játszótér

M182

1

Paripa mérleghinta

Patkó utca 9. játszótér

M155

1

Kakukk, mérleghinta

Patkó utca 9. játszótér

KSW90014-0902

1

Kétüléses hinta 2 db lapülésekkkel

Patkó utca 9. játszótér

KPL1016

1

Játszóvár csúszdával

Ifjúság-Lévai utcák közötti bekerített játszótér

Mindösszesen:

5

A telepítést követően egy hivatalos ellenőrző szervezet bevizsgálja az új eszközök állapotát, biztonságosságát és kihelyezését, amit nálunk az ÉMI-TÜV SÜD Kft., Magyarországon talán a legszigorúbb cég végzett el.

Elmondaná a beszerzés menetét!

Új játszóeszközök beszerzése minden évben a képviselő-testület által elfogadott költségvetési rendeletben rendelkezésre álló pénzügyi fedezet erejéig történik. 2020-ban 21,5 millió forint állt rendelkezésre. A 16 darab eszköz beszerzése, szállítása, telepítése, szabványossági ellenőrzése pedig összesen közel 21 millió forintot igényelt. A szerződések közzététele a városháza honlapján folyamatos, mindenki számára hozzáférhető. Mint mindig most is pályáztatás (ún. többes árajánlatkérés) előzte meg a szerződéskötést. A kihelyezett eszközök prémium minőségű, hosszú élettartammal rendelkező Kompan termékek, színes palettájuk közkedvelt. A cég honlapján egyebek között az olvasható, hogy: „Játékbiztonság: Játszószereink megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak. Célunk, hogy kiküszöböljük azokat a veszélyeket, amelyeket a gyermekek nem láthatnak előre, bár nem kényeztetjük el őket teljesen, fontos annak a megtanulása, hogyan birkózhatnak meg a veszélyekkel szabályozott környezetben. Játszószereink segítenek a gyermekeknek kifejleszteni azokat a képességeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy sikeresen tudjanak mozogni a játszótéren kívüli világban is.

Tanúsítás: A KOMPAN gyártási és értékesítési folyamatai kidolgozott rendszer szerint működnek, valamint képviseletünk ISO 9001 minőségtanúsítási-, ISO 14001 környezetközpontú irányítási-, és ISO 28001 munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer szerint tanúsított. Az általunk forgalmazott valamennyi berendezés megfelel az MSZ EN 1176. sz. szabvány vonatkozó fejezeteiben meghatározottaknak. A szabványnak való megfelelést minden egyes játszószer esetében a független TÜV laboratóriumaiban kiállított jegyzőkönyvek tanúsítják.”

Ez utóbbi minden eddig kihelyezett és a jövőben kihelyezendő közterületi, illetve intézményi eszközre feltétel Budaörsön.

Mi alapján döntik el, hogy melyik játszótérre, városban hova kerüljenek az új eszközök?

Az új eszközök telepítésénél, elhelyezésénél prioritást élvez a bontásra kerülő eszközök pótlása. Természetesen figyelembe vesszük a lakossági igényeket, képviselői jelzéseket is, valamint lehetőség szerint bővítjük az eszköz állományt. Tavaly nagyrészt pótlás történt.

Van-e a játszótereknek életkori ajánlása, vagy csak az egyes eszközöknek?

A játszóterekhez külön életkori ajánlás nincs és nem is szükséges, mert egy játszótéren belül több korosztály igényeit vesszük figyelembe és igyekszünk minél szélesebb funkciójú lehetőséget biztosítani egy-egy területen. Az eszközökön azonban mindig fel van tüntetve az adott eszköz korosztályos besorolása. Természetesen gyerekfüggő, hogy egy eszköz a korosztályos ajánlás mellett valóban ajánlott-e az adott kicsinek, hiszen nem ugyanazon időben indulnak el, a mozgásuk, mozgáskoordinációjuk sem egyforma. Vannak, akik segítséget igényelnek például a mászóka, csúszda használatakor, vannak, akik nem, de a szülőknek természetesen egyénileg mérlegelniük kell és figyelni a gyerekre.

Ezzel egyetértve, mégis ahol eddig a magasban egy biztonságosabb, zártabb konstrukció volt, oda hogyan kerülhetett most egy veszélyesebb, nyitottabb építmény?

Engedje meg, hogy kicsit személyesebb hangvételben válaszoljak erre. Húsz éve vagyok főkertész, de elsősorban négygyermekes (mind kiskorú) anyuka. Ezért ez a kérdés mellbe vágott, hogy akár az önkormányzatról, akár személyemről miért feltételezi bárki, hogy veszélyes eszközt telepítenénk. Mindig fontos volt a városvezetés számára, hogy olyan használható, igényes eszközök kerüljenek kihelyezésre a játszóterekre, intézményi udvarokra, melyek a gyermekek számára használható, funkcionális és biztonságos. Nem feltétlenül a túl színes vagy túlságosan összetett játék a megfelelő, mert sokszor az egyszerűbb több! A játszótér a mozgás, a fizikai és pszichés fejlődés színtere, itt alakulnak ki először a társas kapcsolatok, a viselkedési és magatartásformák. József Attila sorai nem veszítettek érvényükből: „Játszani is engedd…”, mert a játék örök és öröm. Azonban a kisebb gyermekek, illetve a segítséget igénylő gyermekek igenis – erre sajnos hazánkban nincs jogi szabályozás – csak a szülővel/szülőkkel mehessenek a játszóterekre!

Visszatérve a korosztályos eszközökre, a fent említett Clementis utcai játszótér a maga kicsi méretével számos korosztály igényeit elégíti ki. A kicsik (0-3 év) számára 9 eszköz és a nagyoknak (10 év fölöttiek) sportpálya áll rendelkezésre, azonban az éppen fizikai határait próbálgató 4-7 éveseknek nem volt kihívás korábban egyik eszköz sem. Ezért került ide a „kritikát kiváltó” csúszdás vár és éppen az apróságok miatt nem került rá létra vagy rámpa, mert számukra így nem megközelíthető. Alapvető és szükséges eszközök a játszótéren korábban már telepítésre kerültek: a hinta (mozgáskoordináció), homokozó (finommotorika), játszóház (szerepjátékok, bújócska), de megtalálható ott számos rugósjáték, libikóka, forgó korong, lépkedő és fejlesztő játékként madárfészek hinta is. Való igaz, hogy így a kisebb korosztály csúszda nélkül maradt, de reményeink szerint nem sokáig, mert már vizsgáljuk az ő számukra is használható eszköz elhelyezését. Szeretném megjegyezni továbbá, hogy a közterületi játszóterek eszköz cseréje, illetve bővítése nem fejeződött be, folytatjuk 2021-ben is a költségvetés elfogadását követően az abban e célra biztosított előirányzatnak megfelelő ütemben. 

A játszótereket bemutató, négy részes korábbi sorozatunkat itt és itt, és itt és itt olvashatják!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here