Bejártuk az új tanösvényt, kitűnő program hétvégére

0
6645

Fedezzük fel együtt a budaörsi tanösvényeket! – 6. rész

Négy évvel ezelőtti sorozatunkat egészítjük ki a nemrégiben kialakított Gubóvirág tanösvénnyel, amely a Farkas-hegyen található. A vitorlázó emlékműről nevezetes domb élővilágáról és történelméről ad tájékoztatást ez az új ismeretterjesztő sétaútvonal.

A Farkas-hegy a Budaörsi-Kopárok része, amely a Budai-hegység déli peremén lévő, dolomit hegyek összefoglaló neve. A kopár elnevezést e dombok arról kapták, hogy területük nagy része – főleg a dombtető – távolról nézve csak sziklás, üres felszínűnek látszik. Valójában ezek úgynevezett dolomit sziklagyepek, ahol számos speciális, csak erre az élőhelyre jellemző növény- és állatfaj él.

Budaörsről, illetve Budapest, Csillebérc felől a piros kereszt turistaútvonal vezet a helyszínre. Mindkét irányból a turistaút mentén kihelyezett nagy tájékoztató tábla hívja fel a figyelmet a tanösvény létezésére. A Farkas-hegyen megszámozott karók jelzik a Gubóvirág tanösvény állomásainak helyét, azonban ott hiába keresünk ismertető táblákat, ezeket a mai modern világban okostelefonos applikáció helyettesíti, tehát mindenféleképpen legyen nálunk efféle digitális eszköz a kiránduláson. A Gubóvirág-tanösvényről szóló applikációt ingyen le lehet tölteni a GooglePlay-ről, ha ez megvan, később internetkapcsolat nélkül is használható, de az ismertető füzetet számítógépre is letölthetjük a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapjáról.

Lényegében a tanösvény a Farkas-hegy élővilágán kívül annak múltbéli érdekességeit is ismerteti, hossza 870 méter. Az első állomást, mely az itt élő lepkékről tájékoztat, a hegyet kelet felől megközelítve találjuk, a turistaúttól jobbra.

Innen a vitorlázó emlékműt észak felől megkerülve haladunk a kitaposott ösvényen. Fontos, hogy ne térjünk le a köves útról sehol, mert mindenütt, a látszólag közönséges fű között is védett növények lapulnak. A második állomás magát a magas gubóvirágot és egyéb növényeket, állatokat ismertet. Jelenleg, márciusban, a magas gubóvirág zöld, illetve lilára színeződött tőlevélrózsáját és a tavalyi virágok kóróját figyelhetjük meg, de hamarosan, legkésőbb májusban az új kék virágok is virítani fognak.

A harmadik állomást követően, mely a hegyet alkotó kőzetet, a dolomitot mutatja be, visszaérve a turistaútra, egy valódi, offline tábla a sziklagyepek védelmében tett erőfeszítéseket ismerteti.

Ezután megint le kell térni kissé a kijelölt turistaútról, hogy elérjük a negyedik állomást, ami a Budaörsi-medence panorámájára hívja föl a figyelmet, illetve a környező hegyekről tájékoztat egy asztali panorámakép segítségével.

Bár kifejezetten kérik, hogy ne menjünk a táblánál tovább, itt, a kitaposott köves út bizonyos pontjairól – anélkül, hogy növényeken taposnánk – látszik alant egy kőkereszt teteje, amely – néhány sport applikáció térképe szerint –  lezuhant pilóta emlékkeresztje.

Az ötödik állomás a Farkas-hegy múltjáról közöl ismert és kevésbé ismert tényeket, míg a hatodik a fekete fenyők irtásának szükségességét magyarázza. A tanösvénytől függetlenül egy tábla a negyedik és ötödik állomás között a kaszpi haragossiklóról és védelméről szóló ismertetőt olvashatunk.

A többi budaörsi tanösvényről korábbi bejegyzéseinkből informálódhatnak:

Fedezzük fel együtt a budaörsi tanösvényeket! – 1. rész

Fedezzük fel együtt a budaörsi tanösvényeket! – 2. rész

Fedezzük fel együtt a budaörsi tanösvényeket! – 3. rész

Fedezzük fel. .. 4. rész

Fedezzük fel együtt a budaörsi tanösvényeket! – 5. rész

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here