Fedezzük fel együtt a budaörsi tanösvényeket! – 5. rész

0
4641

Városunk keleti határának szélén magasodik a Tűzkő-hegy, amelynek csúcsán a mesebeli Tűzkőhegyi-tanösvény kanyarog – cikksorozatunk záró részében ide kalauzoljuk el Önöket.

A Tűzkő-hegy a Budaörsi Kopárok dolomitképződményeinek legdélebbi egységei közé tartozik. Az itt található parkerdő területe mintegy 2,2 hektár. Az őshonos fajokon uralkodik a telepített feketefenyves, de az eredeti növényzet (pl.: molyhos tölgy, csertölgy, virágos kőris) is felütötte már a fejét a burjánzó karsztbokorerdőkben. A feketefenyő jól tűri a szárazságot és a meleget, ezért alkalmazták a budai hegyvidéken kopár fásításoknál, ma már azonban az erdőgazdálkodók az eredeti növényzet képviselőit részesítik előnyben.

A 210 méter hosszú, négy állomásos Tűzkőhegyi-tanösvényt a Nap-hegy felől kényelmesen meg lehet közelíteni, és célszerű összekötni a Naphegyi-tanösvény bejárásával. A Nap-hegyet elhagyva a Ringló utcát kell követni, majd rátérni a jobb oldalon nyíló Merengő utcára. A tanösvény felső, kissé eldugott bejárata a Merengő utca 5-ös számmal szembeni utcácskában található.

A kanyargós ösvényen megismerkedhetünk a terület jellemző állat- és növényvilágával, valamint megtudhatjuk, hogyan kezdték meg a betelepített feketefenyves átalakítását az őshonos sajmeggyes karsztbokorerdővé, és olvashatunk a terület izgalmas múltjáról, régészeti jelentőségéről is. A csodás, árnyas utacskát mély meredélyek keresztezik, amelyek felett kis fahidakon lehet óvatosan áttipegni. Az ösvény mindkét végén szép, tágas, fából készült esővédő található, ahol megéri szusszanni egy picit. Jó csöndben hallgatni a fácánkakas kakatolását és a nagy fakopáncs semmivel össze nem téveszthető kopácsolását.

Fontos tudni, hogy az erdőben fennáll a kullancsfertőzés veszélye, így ennek elkerülése érdekében érdemes megtenni a szükséges óvintézkedéseket. A kisgyermekekre az omladékony talaj miatt fokozottan kell ügyelni, a testi épségük és a nyugodt kirándulás érdekében ne térjenek le az ösvény meghatározott nyomvonaláról.

Fotók:Petőházi Emese

Hasznos tudnivaló, hogy amennyiben a tanösvényeken problémákat (pl.: a kihelyezett ismeretterjesztő eszközökkel kapcsolatosan) tapasztalnak, azt a BTG honlapján (www.btg.hu) feltüntetett telefonszámon (+23 421-010) jelezhetik az illetékeseknek.

A budaörsi tanösvényeket bemutató eddigi írásaink:

https://budaorsinaplo.hu/fedezzuk-fel-egyutt-a-budaorsi-tanosvenyeket-1-resz/

https://budaorsinaplo.hu/fedezzuk-fel-egyutt-a-budaorsi-tanosvenyeket-2-resz/

https://budaorsinaplo.hu/fedezzuk-fel-egyutt-a-budaorsi-tanosvenyeket-3-resz/

https://budaorsinaplo.hu/fedezzuk-fel-egyutt-a-budaorsi-tanosvenyeket-4-resz/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here