Fedezzük fel együtt a budaörsi tanösvényeket! – 3. rész

0
2420

Városunkban nem csak kirándulásra, de sportolásra alkalmas tanösvény is található: a Törökugrató lábától indul az Erdei tanösvény, ahol az ismeretterjesztő táblák mellett szabadtéri sporteszközök is találhatók, amelyek kicsik és nagyok számára egyaránt élvezetessé tehetik ezt a túrát.

Városunk nyugati határán, a Törökugrató oldalán található a mintegy 750 méter hosszú Erdei tanösvény, amelynek bejáratai a Bazsarózsa utcáról nyílnak. Az út a ritkás fák között húzódik, és egy körülbelül 100 méteres kaptató után erdei tornaparkhoz vezet. Az eszközök strapabírónak tűnnek, de sajnos nincsenek szép állapotban: több tornaszert lefújtak festékszóróval és megrongáltak, így sajnos van, amit jelenleg nem is célszerű használni.

A tanösvény kis tájékoztatótáblái is hasonló sorsra jutottak, egyedül a nagy, színes ismeretterjesztő műanyagtáblák maradtak épen, amelyek a környék növényfajait (pl.: gyöngyperje, korai kakukkfű, ágas homokliliom), valamint az itt fellelhető állatfajokat (pl.: mókus, sün, nyest, fali gyík, sáska, egerészölyv, feketerigó, csúszka, szarka, fülesbagoly) mutatja be. Az ösvény mellett két fedett, árnyékos pihenőhely is található, ám sajnos ezeket sem kímélték a festékszórós vandálok.

Az árnyékos ösvényen, amelyen végigsétálva az orrunkat meg-megcsapja a kellemes fenyőillat, körülbelül száz méterenként újabb és újabb sporteszközök állnak. Ezeket végigpróbálni és a köztes távokat futással legyűrni igazán klassz edzés lehet. Az ötlet és a kivitelezés tehát jó volt, ám jelenlegi állapotában nem nyújt igazán felemelő élményt ez a tanösvény.

Fotók:Petőházi Emese

Hasznos tudnivaló, hogy amennyiben a tanösvényeken problémákat (pl.: a kihelyezett ismeretterjesztő eszközökkel kapcsolatosan) tapasztalnak, azt a BTG honlapján (www.btg.hu) feltüntetett telefonszámon (+23 421-010) jelezhetik az illetékeseknek.

A budaörsi tanösvényeket bemutató eddigi írásaink:

https://budaorsinaplo.hu/fedezzuk-fel-egyutt-a-budaorsi-tanosvenyeket-1-resz/

https://budaorsinaplo.hu/fedezzuk-fel-egyutt-a-budaorsi-tanosvenyeket-2-resz/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here