Ez történt még a tegnapi testületi ülésen

0
116

A lakosságot leginkább érintő döntésekről, mint az egészségügyi központban a várólisták rövidítése már tegnap beszámoltunk, de összesen 53 napirend szerepelt tegnap a képviselő-testületi ülésen, így lássuk, mi történt még.

Napirend előtt Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) beleszúrt egyet Wittinghoff Tamás (BFE) polgármesterbe, hogy mindenhova van ideje elmenni „kávézni”, de bezzeg közmeghallgatás nem volt.

Ez a stílus végig kísérte a tanácskozást a három kormánypárti, amúgy listán bekerült, egyéni körzetet egyet sem nyert képviselők részéről, aminek a megdöbbentő mélypontja az volt, amikor Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) arra vélt emlékezni, hogy a rendszerváltás után frissen megalakult önkormányzatban (a képviselő úr ekkor még kicsi gyerek lehetett, de történész lévén nem ártott volna „forráskritikával” kezelnie a hallottakat – fogalmazott a polgármester) Wittinghoff Tamás munkásőr sapkát tett volna ki az asztalra. Nos, ez annyira képtelen állítás az akkori SZDSZ-ben politizáló, a fennálló kádári rendszer lebontásában aktív szerepet vállaló budaörsi polgármesterrel szemben, hogy tényleg nincsenek szavak a minősítésére.

Áttérve a lényegre: a képviselők többek között a szerviz úton lévő parkolást, a kamaraerdei park kivilágítását, a kátyús utakat, a lakótelepen a sérült sakkasztalt, a még tél közepén is hulló faleveleket említették meg, melyekre Lőrincz Mihály műszaki ügyosztályvezető az éterből (ugyanis a pandémia óta csak online van jelen az üléseken) megnyugtató válaszokat adott. Jó hírt közölt Tóth Ferenc (BFE) kérdésére is, hogy a Kertész utca megújítása terén komoly előrelépés történt, mert sikerült egyeztetni az ott élőkkel, és így csak az egyik oldalon lesz járda és parkoló is. De hozzátette, hogy amely telkekből nem adtak le ehhez területet, ott cikk-cakk lesz.

És akkor szaladjunk végig a napirendeken! Több olyan is volt, amelyik a már kialakult helyzet formális jóváhagyását jelentette, például a Frankhegyen a korábbi változtatási tilalom feloldása, azaz hatályon kívül helyezése. Ugyanis az már a törvény szerint magától lejárt három év után. Továbbá alapító okiratokat igazítottak országos jogszabályi változásokhoz.

Módosítottak a költségvetésen, ahol ez szükséges volt, például annak érdekében, hogy az önkormányzati intézmények dolgozói megkapják az ilyenkor szokásos év végi jutalmakat. Illetve „pótelőirányzatot”, magyarán plusz pénzt kapott a színház. Az Illyés igénybe veheti ingyen a sportcsarnokot a szalagavatóhoz, de ezt is le kellett papírozni, mert az azt üzemeltető BTG-nek ezért fizet az önkormányzat 2,223 millió forintot. Igen, a polgármester is kapott év égig jutalmat, a három havi illetményét, és ennél a napirendnél – a bevezetőben említett show részeként – Löfler Dávid egy virgácsot adott át neki, amit Wittinghoff Tamás két szaloncukorral viszonzott.

Az önkormányzat éves ellenőrzési terve azt tartalmazza, hogy az általa fenntartott intézmények gazdálkodását miként kísérik figyelemmel. Ennél a napirendnél is  szóváltás alakult ki, mert a kormánypártiak részéről ezúttal Kapitány Gábor (Fidesz-KDNP) terjesztette elő, hogy vizsgálják meg a Latinovits színháznál, hogy a korábban KATA-s, majd állományba vett színészeket jogszerűen foglalkoztatták-e. A polgármester emlékeztetett rá, hogy év közben a kormány volt az, amelyik változtatott az egyébként nem túl szerencsés, de sok egyéni vállalkozó által választott KATA szabályain, így ezt célzottan vizsgálni nem lenne helyes.

Több lejáró szerződést hosszabbítottak meg újabb évekre, így az uszodáét, a Patkó 1-ben a boltét, a Templom tér 12-ben (a volt posta, mára kulturális funkciókat kapott) az első részre és a tetőrérre.

Elfogadtak éves beszámolókat, többek között az esélyegyenlőségi szószólóét. Itt említeném meg, hogy mire a kamaraerdei részönkormányzat beszámolója került sorra (közben szünet volt és díjátadási ünnepség) annak elnöke, a terület pótválasztáson nyert egyéni képviselője Török István elment. Ami azért volt zavaró, mert így nem kaptunk magyarázatot arra, hogy a részönkormányzat másik négy tagja miért nem szavazta meg a beszámolót. Így végül a testület sem, kivéve a három fideszes képviselőt. Akik meg a Hauser Péter (BFE) által vezetett frankhegyi részönkormányzatét nem fogadták el, holott azzal a tagok (a kormánypártiak is) előzetesen egybehangzóan egyetértettek. Összességében a kamaraerdei beszámoló tehát nem lett megszavazva, a frankhegyi igen.

Fontos napirend volt, hogy Fővárosi Vízműveknek közel 20 millió forintot fizet résztulajdonosként a cég veszteségeinek a finanszírozására Budaörs. Itt elhangzott, hogy a veszteség oka a „rezsicsökkentés” miatti nyomott hatósági ár, ami miatt a közüzemi szolgáltatók nem tudták a kötelező, állagmegóvó fejlesztéseket sem megvalósítani.

Érdemes még kiemelni, hogy a Budaörsi Rendőrkapitányság két kérelmét is elfogadták, három plusz státus és lakossági és térfigyelő járőrszolgálat finanszírozásáról. Dr. Öveges Kristóf rendőrkapitány is ott volt az ülésen és szót kért illetve kapott, így képviselői kérdésekre válaszolva megígérte, hogy lesz szemmel látható eredménye ennek a támogatásnak. Itt is felhívta a figyelmet arra, amit lapunknak adott interjújában (ITT olvasható) is fontosnak tartott: várják a fiatalok jelentkezését rendőrnek a gyorsított képzésre.

A zárt ülés előtti (azon az önkormányzati lakásokban élők fizetési hátralékáról volt szó) utolsó napirend arról szólt, hogy a Frankhegyen található ingatlanokkal kapcsolatos jogviták miatt az Alkotmánybírósághoz kell fordulni. Itt Czuczor Gergely (aki jogász végzettségű is, a történész mellett – hangzott el) megjegyezte, hogy ha a polgármester nem tartja pártatlannak a fideszes delegáltak miatt az Alkotmánybíróságot, amit már többször kifejtett, akkor miért is vár most tőlük kedvező ítéletet? Amire dr. Bocsi István jegyző válaszolt, és tisztázta: ebben az ügyben sem számíthatunk kedvező alkotmánybírósági döntésre, valószínűleg vizsgálat nélkül vissza fogják utasítani, de ahhoz hogy tovább léphessünk a Kúriához, ezt az eljárás jogi lépést meg kell tenni. (A Frankhegyen lévő jogvitákról például ITT és ITT írtunk.) Az előterjesztést végül a fideszesek is megszavazták.

Kapcsolódó tegnapi cikkeink a legfontosabb napirendekről: 

https://budaorsinaplo.hu/rovidulni-a-szakrendeleseken-a-varolista-az-onkormanyzat-1674-millio-forinttal-tamogatja-2024-re-az-egeszsegugyi-kozpontot/

https://budaorsinaplo.hu/haziorvos-kerestetik-budaorse-is-az-ellatas-azonban-zavartalan/

https://budaorsinaplo.hu/vilagosabb-lesz-a-gyalogatkelohelyek-kornyeke/

https://budaorsinaplo.hu/fenyofat-is-kapnak-a-raszorulo-gyermekes-csaladok/

https://budaorsinaplo.hu/bodza-utca-es-barany-koz/

https://budaorsinaplo.hu/atadtak-ma-a-kulturalis-es-sport-dijakat/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here