Rövidül a szakrendeléseken a várólista – az önkormányzat 167,4 millió forinttal támogatja 2024-re az egészségügyi központot

0
269

Az év egyik legfontosabb előterjesztésének nevezte Wittingoff Tamás a mai testületi ülésen azt, hogy a képviselő-testület „A budaörsi járóbeteg szakellátás várólista rövidítési program”-ot fogadott ma el, 15 igennel, és vita nélkül. Az önkormányzat a 167,4 millió forintért „cserébe” figyelni fogja a várólistákat, a cél az, hogy hamarosan egy hónapon belül mindenki kapjon szakrendelésre időpontot.

A mai képviselő-testületi határozat lényege röviden, hogy az önkormányzat 2024-re 167 400 000 Ft önkormányzati kiegészítő finanszírozást biztosít az állami ellátás mellé az egészségügyi szolgáltatónak. Mind erre pedig azért van szükség, mert a várólisták egyes szakrendeléseken már a hét hónapot is elérik, ami idő alatt, ugye nem kell magyarázni, a beteg akár bele is halhat a kezeletlen betegségébe.

Országos szinten nagyon hosszú várólisták vannak. Ennek okairól többször volt már szó, itt és most röviden csak annyit: kevés az orvos (a jó orvos még kevesebb), de akik vannak, azok inkább a magán egészségügyi intézményekbe mennek. Továbbá, ha mégis csak lenne elegendő kapacitás a betegek jobb színvonalú ellátására, akkor az állami társadalombiztosítás finanszírozási hajlandósága (képessége?) jelent korlátot. Ugyanis – és ez itt Budaörsön évtizedek óta jelent gondot – egyszerűen olyan kevés óraszámú rendeléseket térít meg a szolgáltatónak az állam, amennyi messze nem elég a valós igényekhez képest.

Ezért erre a problémára lehet az a válasz, hogy ide csak a budaörsiek járhassanak (illetve Herceghalom még ellátási kötelezettséget jelent Budaörsnek), és lehet az is, hogy újra és újra megpróbáljuk a társadalombiztosításnál (mai nevén NEAK) elérni az óraszámok növekedését. De az elsőt már meglépte Budaörs és nem elég a javuláshoz, a második pedig reménytelen.

Budaörsön az állami egészségügyi ellátás egyedi modellben valósul meg több mint két évtizede. A lényege, hogy az önkormányzat nem saját maga működteti a szakrendelőt, hanem azt átadta magánkézbe. Magát a működtetést! Ez volt eredetileg a 2016-ban sajnos emlékezetes botránnyal megszűnt EuropMed, majd lépett annak a helyébe a Jump Consulting Kft., illetve 2020-ban az intézmény üzemeltetésére szerződött kft.-t felvásárolta a TritonLife Csoport. Ők néhány hete, amikor az intézmény neve is megváltozott, azt írták közleményükben, hogy a cégcsoport „stabil gazdálkodásának, megerősített szakmai és pénzügyi hátterének köszönhetően a budaörsi szakrendelő nemcsak átvészelte az elmúlt időszak krízishelyzeteit”, hanem fejlesztésekre is sor került, a lakosság jogos panaszát a szakrendelőkben az egyre hosszabb várakozási idők miatt nem tudták saját erőből orvosolni.

A ma megszavazott önkormányzati kiegészítő finanszírozás tehát a harmadik, és reményt keltő megoldás, és az önkormányzat a pénzt szigorú feltételekhez köti. Nevezetesen ebből hat szakrendelésen (ezek  a nőgyógyászat, kardiológia, ortopédia, diabetológia, szemészet és ultrahang-diagnosztika)  növeli a rendelési óraszámokat. Vagyis ebből a pénzből a szolgáltató további orvosokat, asszisztenseket von be az ellátásba, olyan javadalmazást biztosítva nekik, ami versenyképes az állami kórházakban elérhető megemelt fizetésekkel, illetve a magánegészségügyben ajánlott díjazással. Amire a jelenlegi NEAK-finanszírozás messze nem elegendő. Az önkormányzat figyelni fogja a várólistákat, a cél az, hogy belátható időn belül egy hónapon belül mindenki kapjon szakrendelésre időpontot, és mivel utófinanszírozásról van szó, ha ez a cél mégsem valósul meg, az önkormányzat a „támogatást” visszatarthatja.

Interjúnkat Zsákai Zoltánnal, aki nyolcadik éve felel a budaörsi egészségügyi nagyüzem fenntartásáért, ITT olvashatják.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here