Mire lesz elég a tegnap megszavazott önkormányzati támogatás? – interjú a szakrendelő ügyvezetőjével

0
127

Kapacitásbővítő céltámogatást kap a szakrendelő a várostól
Hat szakrendelésen csökkentik a várakozást

Egy hónapra csökken az előjegyzési idő hat frekventált szakrendelésen 2024. március 31-éig – állapodott meg az önkormányzat és a TritonLife Magánkórház Budaörs, miután a budaörsi képviselő testület kiegészítő támogatást szavazott meg a járóbeteg-ellátás számára. Zsákai Zoltán szerint, aki nyolcadik éve felel a budaörsi egészségügyi nagyüzem fenntartásáért, a fejlődés nem áll meg.

December 6-i ülésén a budaörsi képviselő testület 167 millió forintos kapacitásbővítő támogatást szavazott meg a helyi járóbeteg-ellátás számára a 2024-es esztendőre.  (Erről ITT írtunk tegnap bővebben.) Mit vállalt a szakrendelő?
A kiegészítő finanszírozás segítségével hat kulcsterületen – nőgyógyászat, kardiológia, ortopédia, diabetológia, szemészet és ultrahang-diagnosztika – március 31-ig egy hónapra fogjuk csökkenteni az előjegyzési időket. Ez a vállalás.

Miért vált ez szükségessé?
Régről kell elindulni. Budaörsön a járóbeteg-ellátásnak egyedi modellje alakult ki, amit kezdetben egyesek bíráltak, aztán az eredmények láttán a kritikák elhalkultak. Az önkormányzat a szakrendelő működtetésére külső üzemeltetővel kötött szerződést, majd – az épületek használatba adásán túl – a járóbeteg-ellátásra egyáltalán nem kellett áldoznia. Vagyis nekünk a NEAK-finanszírozásból kellett kijönnünk, amit szolid nyereséggel a legutóbbi időkig mindig sikerült megvalósítani. A jó hírű egynapos sebészet és az elsősorban ellátási területen kívülieknek nyújtott ambuláns magánellátások bevételeiből ráadásul fejleszteni is tudtunk: az évek során saját forrásból újítottuk fel épületeinket, eszközberuházásaink is 200 millió forint felett járnak. És akkor még nem beszéltünk a közfinanszírozott és a magánellátások fő szinergiájáról, a kiváló orvosok és szakdolgozók idevonzásáról, megtartásáról.

Miért kell most a városnak mégis a zsebébe nyúlnia? Hol sérült a modell?
Ott, hogy az orvosi és szakdolgozói bérek, az üzemeltetési költségek – elősorban az energiaárak –, illetve a fogyóeszközök árai is megugrottak, még a rekordmagas inflációhoz képest is. Mindeközben a NEAK-tól kapott finanszírozás gyakorlatilag változatlan maradt, ma már a legjobb gazdálkodással sem lehet kijönni belőle. Ezért szűnnek meg vagy szűkülnek a járóbeteg-szakrendelések az országban, és ezért nőnek az előjegyzési idők mindenhol, nálunk is.

Konkrétan mire fordítják a kiegészítő finanszírozást?
Elsősorban a rendelési óraszámok bővítésére a felsorolt hat szakterületen. További orvosokat, asszisztenseket kell bevonnunk az ellátásba. Ezt akkor tudjuk megtenni, ha olyan javadalmazást biztosítunk nekik, ami versenyképes az állami kórházakban elérhető megemelt fizetésekkel, illetve a magánegészségügyben ajánlott díjazással. És erre a jelenlegi NEAK-finanszírozás már messze nem elegendő.

Mit szólt ehhez az önkormányzat?
Budaörs vezetése rajta tartja a szemét az egészségügy problémáin. Folyamatos a dialógus közöttünk, ők is látják a számokat. Őszi elégedettségmérésünk ráadásul arról is visszajelzést adott, mit és hogyan érzékel a lakosság a problémákból. Ezt is továbbítottuk.

Mi derült ki a betegek visszajelzéseiből?
A szakrendelőt felkereső páciensek minden olyan területen átlagon felüli értékelést adtak, ahol saját hatáskörben volt lehetőségünk javítani az ellátás színvonalán. Hogy mást ne mondjak, az egyik legmagasabb pontszámot a betegirányítás munkája érdemelte ki, ami öt éve még neuralgikus pont volt. Ezzel szemben az egészségügy általános megítélésére durván rányomják a bélyegüket a hosszúra nyúlt előjegyzési idők. Erre muszáj volt reagálni.

Hogyan választották ki a hat szakrendelést? Mi lesz a többivel?
Az ellátás minőségét szolgáló szakmai és a lakosság közérzetét javító praktikus szempontok alapján tettünk javaslatot. Más szóval: a gyógyítás szempontjából ezeken a szakrendeléseken a legfontosabb, hogy a betegek belátható időn belül orvos elé kerüljenek, másfelől ezek azok a területek, ahol a forrásbevonással érzékelhető eredményt lehet elérni. Az önkormányzattal folytatott tárgyalássorozat kiemelt témája volt, hogy a programban szereplő hat szakmát bővítsük ki. Ezen jelenleg is dolgozunk; remélem, jövő év elején eredményekről is be tudunk számolni.

Optimista?
Igen, száz százalékig optimista vagyok. Észre kell vennünk, hogy a világ változik körülöttünk, nincsenek kőbe vésett modellek, a fejlődés nem áll meg. A budaörsi modell is rekonstrukcióra szorult, és örülök neki, hogy az önkormányzat ebben partnerünk tud lenni a helyiek érdekében. Cégünk időközben csatlakozott Magyarország dinamikusan fejlődő magánegészségügyi holdingjához, a TritonLife-hoz; mi szakmai oldalról mindent megteszünk azért, hogy a budaörsi egészségügyi ellátás egyre jobb minőségű legyen.

A Budaörsi Egészségügyi Központ integrációja hamarosan lezárul.
Utolsó lépésként beolvadással megszűnik a Jump Consulting Kft., az üzemeltetői feladatokra vonatkozó feladatellátási szerződést jogutódlás alapján a TritonLife Magánkórházak Zrt. viszi tovább 2024. január 1-jétől.

A személyi folytonosság meglesz?
Igen, minden szinten. Úgyhogy karácsony közeledtével a szokásos módon tudok fogalmazni: köszönöm munkatársaim egész évi áldozatos munkáját; nyugalmas ünnepeket, az új esztendőre jó egészséget és sikereket kívánok dolgozóinknak, pácienseinknek egyaránt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here