Háziorvos kerestetik Budaörse is! – az ellátás azonban zavartalan

0
141

A szakrendelések várólistájának a csökkentése után (erről ITT írtunk) a következő napirend is az egészségügyről szólt a mai képviselő-testületi ülésen.

Mint mi is megírtuk, a 001. számú felnőtt háziorvosi körzet doktornője dr. Ravasz Carmen Judit november 1-től nyugdíjba ment. Elég váratlanul, így a mai napig nem sikerült a praxisát az utódjának átadni, merthogy nincs rá jelentkező.

De hogy a betegek ne maradjanak ellátatlanul, ideiglenes megoldásként az önkormányzat október végén úgy döntött, hogy a praxis állandó betöltéséig a Ritter Med Bt-vel köt szerződést, vagyis dr. Ritter Gergellyel. (Aki képviselőként, mint érintett tartózkodott ennél a napirendnél.)

Ő  nem egyedül látja el a helyettesítést, hanem két kolléganőjét bevonva szervezte azt meg, így dr. Rókusfalvy Szilvia várja Ravasz Judit eredeti helyén a Szivárvány utca 5. szám a betegeket hétfőn 09:00 – 12:00-ig, kedden 13:30 – 16:30 között és szerdán 09:00 – 12:00 között. Illetve dr. Szimándli Vera csütörtökön 12.00-14.00 között a Lévai utca 33. szám alatt. Dr. Ritter Gergely pedig pénteken 12.00-14.00 között a  Szivárvány utca 5. szám alatt, de a saját rendelőjében.

Miért került ez ma ismét napirendre? Bár a probléma megoldása érdekében az önkormányzat aktívan együttműködött a háziorvosi ellátás finanszírozásáért felelős Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, rendszeresen egyeztetve a szükséges lépésekről, a hatóságnak valami mégsem tetszik. Így bár az eredeti megállapodás az volt velük, hogy mivel tartós helyettesítés esetén az állami alapkezelő nem finanszírozza a teljes összeget, az önkormányzat „csak” havi 1,2 millió forinttal kell, hogy kiegészítse a körzet ellátásának költségét, a NEAK novemberre semmit nem fizetett.

Hogy tulajdonképpen mibe kötöttek bele, az sem a testületi ülésen nem derült ki, sem a NEAK leveléből nem egyértelmű, így maradjunk annyiban, hogy az önkormányzatnak még egyszer a zsebébe kell nyúlnia, hogy az orvosok megkapják a nekik járó pénzt, és ez most havonta újabb másfél millió forintot jelent. Továbbá a képviselők tartalékba helyezték a tartós helyettesítéshez szükséges összeget a következő pár hónapra is,  amit értelemszerűen csak akkor kap meg a Ritter Med Bt., ha a NEAK továbbra sem fizetne. Hiszen közben próbálják tisztázni az okokat, amire egy egészen friss, mai levél értelmében van is remény – hangzott el a testületi ülésen.
A végleges megoldás természetesen az lesz, ha sikerül megtalálni Ravasz doktornő utódját, feltéve, hogy addig sikerül egyben tartani a praxist és a 001-es körzetből nem mennek át végleg máshova tömegesen. Igaz, ennek elég fontos akadálya, hogy a többi körzetben is igen leterheltek az orvosok és egészen a közeljövőben várható dr. Nagy Vilmos visszavonulása is.
Az önkormányzat erről ma kiadott egy sajtóközleményt, amely végén ez áll: „Az önkormányzat továbbra is mindent meg fog tenni a budaörsiek folyamatos egészségügyi ellátásának biztosításáért. Ha szükséges, átmeneti segítséget is nyújt a finanszírozáshoz, annak ellenére, hogy ez alapvetően állami feladat.”  

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here