Csámpai Attilát kérdeztük a budaörsi vihar- és tűzkárokról

0
578

Tavaly Budaörsön 71 esetben vettek részt a tűzoltók műszaki mentési feladatokban, 32 esetben pedig tűzhöz hívták őket. Az idei év statisztikái hasonlóképpen alakulnak, hiszen tegnapig 41-esetben kellett műszaki mentési feladatoknál, és 16-esetben tűzeseteknél beavatkozni az önkéntes, illetve a hivatásos egységeknek – mondta lapunk kérdéseire válaszolva Csámpai Attila tű. százados a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

– Az elmúlt napok nagy esőzései miatt az önkéntes tűzoltóktól kapott információink szerint Budaörsön is többször kellett letört faágak, beázott pincék miatt segítséget nyújtaniuk. Az önök adatai szerint mennyire volt érintett városunk az ilyen jellegű, kisebb-nagyobb károkban?

A viharkárral kapcsolatban az első jelzés 07.17-én a kora reggeli órákban érkezett Budaörsről, a Szabadság útról, ahol egy nagy méretű fa dőlt az úttestre. A tizenkét méter magas fát a helyi önkéntes tűzoltók darabolták össze, szüntették meg a forgalmi akadályt. Majd 07.18-án szintén a reggeli órákban Budaörsön, a Budapesti úton volt szükség a tűzoltók munkájára. Itt egy tizenöt négyzetméteres pincébe folyt be csőtörés következtében az utcáról a víz. A tűzoltók kiérkezésekor közel egy méter magasságban állt már a víz a pincében. A vizet a törökbálinti hivatásos szivattyúzták ki a helyiségből. másnap, tehát 07.19-én a reggeli órákban kérték ismét a tűzoltók segítségét. A Kőhát utcában egy száz négyzetméteres pincét árasztott el a csapadék. A vizet a helyi önkéntes tűzoltók távolították el. A Kereskedők útjánál és a Kolozsvári utcában szintén gondot okozott az esővíz, de itt nem lehetett tűzoltó felszereléssel beavatkozni, azonban az önkéntes tűzoltók homokzsákokkal megakadályozták a víz befolyását a pincébe. A Károly király utcában szintén az utcáról folyt be a víz a ház udvarára, itt az egységek átvizsgálták a helyszínt. Délután a Mező utcában egy húsz négyzetméteres pincéből kellett a tűzoltóknak a vizet eltávolítani. A Budafoki utcában a csatornaszem dugulása okozott gondot, amit a tűzoltók a szolgáltató szakemberei segítségével tisztítottak ki.

Budaörsön már évek óta egy jól működő, professzionális, önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület működik. Ez az jelenti, hogy hivatásos egységek jelenléte nélkül is beavatkozhatnak. Az elmúlt napok eseményei bebizonyították, hogy ez sokszor megvalósult. Ha mégis kellett a segítség, akkor elsősorban a törökbálinti hivatásos tűzoltók vonultak és végezték a különböző feladatokat.

– Számítanak-e az előrejelzések alapján további nagyobb esőzésekre, vagy akár a kánikula miatti riasztásokra?

Természetesen folyamatosan figyelemmel kísérjük az Országos Meteorológiai előrejelzéseket. Működik a katasztrófavédelemnek az ún. nevezett VÉSZ applikáció, ami aktuális eseményeket – többek között a meteorológiai riasztásokra is figyelmeztet -, akár megyei szintre lebontva alkalmazható. Ez ingyen letölthető és használható program. Aki szeretne előrelátóan gondoskodni önmagáról, a környezetéről, akkor javaslom mindkét oldalt figyelemmel kísérni. Változatos a nyár, hol hőhullámokkal, hol pedig az időjárási viszontagságokkal kell megküzdenünk. Ezekre részben tudatosan fel lehet készülni (Mire figyeljünk a nagy melegben? ITT írtunk róla – a szerk.) és sajnos van olyan is, amire viszont nem.

– Az elmúlt másfél évben hogy alakult Budaörs katasztrófa védelemmel kapcsolatos statisztikája?

A tavalyi évben Budaörsön 71 esetben történt műszaki mentési feladatok, 32 esetben pedig tűzesetnél vettek részt az egységek. Az idei év statisztikái hasonlóképpen alakulnak, hiszen a tegnapi napig 41-esetben kellett műszaki mentési feladatoknál, és 16-esetben pedig tűzeseteknél beavatkozni az önkéntes, illetve a hivatásos egységeknek.

Visszanézve az elmúlt évek beavatkozásait, akkor valóban szerteágazó feladatokat, káreseteket számoltak fel a tűzoltók. Jól látszik, hogy az M1-M7-es autópályán, a közös szakaszon számos baleset történik, ahol a hivatásos egységek mellett az önkéntes tűzoltók is részt vesznek a mentésben. Akadt dolguk a tűzoltóknak az elmúlt években kirándulók mentésénél is, hiszen gyakorta találkoznak ilyen jellegű eseményekkel is. Számos esetben volt kisebb-nagyobb szabadtéri tűz, de volt nagyobb jellegű erdőtűz, illetve annak az aljnövényzete égett, ahol több város tűzoltóit is a helyszínre kellett riasztani. Sajnos előfordulnak lakástüzek, konyhatüzek is a városban, és volt egy olyan időszak is, amikor kisebb-nagyobb nyaralók váltak a tűz martalékává. Időközönként – a nagy forgalomból adódóan – előfordulnak gépjárműtüzek is. Volt már a városban szén-monoxid-mérgezés is, és bizony télen előfordult a kémény tűz is. Ne felejtsük el pár évvel ezelőtti legnagyobb riasztási fokozattal végrehajtott raktártüzet sem, ahol több órán keresztül küzdöttek a tűzoltók a lángok eloltásán.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here