Újabb egy évig megkapták az önálló beavatkozó címet a budaörsi tűzoltók

0
415

A Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület tagjai idén is megoldották a számukra kreált szituációs feladatot annak érdekében, hogy megtarthassák önálló beavatkozó címüket.

 
A feltételezés szerint egy helyi sportáruház kb. 200 négyzetméteres raktárában tűz ütött ki, egy dolgozó az épületben ragadt. A budaörsi önkéntesek 1,5 rajjal avatkoztak be és lapáthordágyon kihozták az eszméletlen sérültet, emellett egy vízsugárral megfékezték, majd eloltották a tüzet.
A helyi lánglovagoknak minden évben minősítő gyakorlaton kell részt venniük, hogy megőrizzék önálló beavatkozó címüket, amit 2014. július 1-től birtokolnak. A szigorú szakmai feltételeknek a budaörsi önkéntesek ezúttal is megfeleltek – a minősítő gyakorlatot teljesítették –, így megtarthatják önálló beavatkozó címüket, aminek az a lényege, hogy bizonyos káresetekhez hivatásos tűzoltók nélkül is vonulhatnak és oldhatják meg a tűzoltási és/vagy műszaki mentési feladatokat.
 
A gyakorlat során bebizonyosodott, hogy az önálló beavatkozást vállaló egyesület állományának szakmai felkészültsége, eszközeinek, felszereléseinek bevethetősége, valamint a beavatkozást irányító személy tűzoltásvezetői feladatok ellátására alkalmas.
Az önálló beavatkozásokat az egyesület a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervezetének vezetőjével kötött együttműködési megállapodás alapján végezheti. A gyakorlatot ellenőrző megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sikeres vizsga esetén egy évig érvényes, önálló vonulásra és beavatkozásra szóló engedélyt ad ki az önkéntesek részére.
Az egyesület közel 20 fővel lát el szolgálatot Budaörsön a több mint harmincezres lakosság védelmét biztosítva.